Nocne bułeczki
Składniki:
3 szklanki (czyli 250 ml) mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka cukru40 g drożdży½ szklanki wody½ szklanki mleka1 łyżeczka soli1/3 szklanki oleju słonecznikowego albo oliwy
Przygotowanie:
Wieczorem:Mąki przesiej do miski. Drożdże rozkrusz i zasyp cukrem w filiżance. Poczekaj, aż się rozpuszczą (można im pomóc delikatnie mieszając łyżką lub trzepaczką). Do mąki dodaj łyżeczkę soli, dolej mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszaj łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto wyłóż na blat posypany mąką i wygniataj ciasto przez 5 minut (jeśli klei się do rąk, podsyp mąką). Następnie przykryj miską i zostaw na następne 5 minut. Wyrabiaj jeszcze 3 minuty. Kulkę ciasta włóż do lekko naoliwionej miski, przykryj i wstawi do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.
Rano:Ciasto wyłóż na blat i podziel na 12 części. Uformuj bułeczki takich kształtach, jakie ci się podobają. Mnie zachwyciły te, które robiła Atina i u niej też jest dobra obrazkowa instrukcja jak krok po kroku zrobić takie zawijańce. Ułóż bułki na blasze, przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posyp czym lubisz: makiem, sezamem, czarnuszką, słonecznikiem czy kminkiem. Gdy wyrosną włóż je do piekarnika na 20 -25 minut. Na ostatnie 5 minut nastaw termoobieg, będą ładnie zrumienione.
wtorek, 14 kwietnia 2009, usmiecham-sie
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Dodaj komentarz »
TrackBack
Początek formularza
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do notki:
Dół formularza
Komentarze
majanaboxing
2009/04/14 10:18:14
Jakie one śliczne! Też je robiłam, są pyszne :)) Mnie także bardzo podoba się sposób przygotowywania ciasta na noc, do lodówki, a na sobotni poranek pyszne bułeczki , pachnące i ciepłe :)))
-
usmiecham-sie
2009/04/14 10:34:44
Masz rację majanko, Raz dwa (spanie) trzy i gotowe :)
atina_bc
2009/04/14 10:53:18
jedne z moich ulubionych:) Ślicznie wyglądają:)
2009/04/14 11:05:17
atinko, bo twoim przepisem inspirowane i u ciebie znalezione :)
olalala77
2009/04/14 11:37:19
Piękne ;). Uwielbiam, gdy bułeczki mają takie fikuśne kształty :). I gdy nie trzeba się za wiele namęczyć przy robieniu ich :).
kuchnia-monsai
2009/04/14 11:53:30
Piekne i rumiane :)
Gość: falena bianca, chello089077010220.chello.pl
2009/04/14 12:20:17
bardzo smakowite! musze wypróbowac ten przepis
emma001
2009/04/14 12:41:19
piękności ;)
2009/04/14 13:43:05
Dzięki emmo :) faleno, sprobuj - robi sie blyskawicznie i prosto, a bulki są przepyszne :) olu - no to mamy podobne upodobania :D monsai - dziękuję :)
warszawa78
2009/04/14 13:54:28
Całkiem smakowicie wyglądają te bułeczki :)
kasiaaaa24
2009/04/14 14:11:23
Ależ one urocze :) Ja nie mam cierpliwości do bułek i chleba :(
2009/04/14 19:45:03
dziękuję warszawiaku za mile slowa :) kasiu, a do nich nie trzeba miec cierpliwosci wcale - spodobaly by ci sie :)
cuda.wianki
2009/04/15 16:25:03
jeszcze nie probowalam tych nocnych, moze najwyzsza pora to zmienic??
Gość: pawel, ip-89-174-118-80.multimo.gtsenergis.pl
2009/04/16 10:41:33
A to czym są posypane te drugie to co to jest - kminek ? Nigdy nie wiem a bardzo lubię tę przyprawę na pieczywie. tworzenie dostępnych użytecznych stron internetowych www serwis komputerów komputerowy pogotowie komputerowe [a=zgarniam.pl]autostop zabieranie pasazerow, ekologiczne podroze[/a]
notme-gotuje
2009/04/16 12:54:02
Pyszne są, tez robiłam. Ślicznie wyglądają w takim kształcie. :)) Pozdrawiam!
2009/04/16 21:02:54
Pawle, male czarne to kminek - ma dosc osrty smak, charakterystyczny, czesto posypuje sie nim spieczona skorke chleba. Do drozdzowego pieczywa idelany. Reszta to słonecznik, dodałam jeszcze na niektore bułki sezam :) Notme, więc co bede mowic jakie sa dobre... Sama wiesz :) cudawianko, a sprobuj. nie dosc, że są pyszne i pachnace, to jeszcze w przygotowaniu proste jak budowa cepa. pozdrawiam cie cieplutko :)
olciaky
2009/04/19 19:38:45
Świetnaśne:)
2009/04/25 11:27:06
dzieki olciaku :)
kiciatygrysa
2009/06/08 10:32:08
Bułki rewelacyjne. takie trochę jak chałka. Pożarlismy je same z masłem i część z dżemem. Muszę kiedyś spróbowac dodać do nich ciut więcej cukru i jeść je same, bez żadnych dodatków, bo są wprost nieziemskie. Mój mąż cały dzień chodził koło talerza i podkradał co rusz to nową bułeczkę nieustannie powtarzając (z pełną buzią) "Jezu te twoje bułki to po prostu rewelacja" A ciasto jest tak cudownie plastyczne że można z niego robić cuda. POLECAM i dziękuję za przepis
joanka0