czerwiec.pdf
(
254 KB
)
Pobierz
Thermomix TM 31
Thermomix TM 31
Smoothie truskawkowo - jabłkowy
Składniki:
150 g soku jabłkowego
150 g mleka
1 banan
200 g mrożonych truskawek
150 g jogurtu truskawkowego
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, zmiksować
30 s/obr. 10
.
Czas wykonania: 4 min
Poziom trudności: łatwy
© Vorwerk International Mittelsten Scheid & Co.
1 /
4
Thermomix TM 31
Ciasto cytrynowe
Składniki
:
Lukier cytrynowy
200 g cukru
20 g soku z cytryny
Ciasto
170 g masła, lub margaryny
170 g cukru
3 jajka
½ łyżeczki aromatu cytrynowego do ciast
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Lukier cytrynowy:
1. Do naczynia miksującego włożyc cukier, zemleć
25 s/obr. 10
.
2. Na wirujące noże stopniowo wlewać sok z cytryny,
obr. 3
, przelać do innego naczynia.
Lukier nie może być zbyt rzadki.
Ciasto:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
2. Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, jajka i aromat cytrynowy, podgrzać
2 min/37ºC/obr. 2
.
3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać
20 s/obr. 4
.
4. Przełożyć do formy w kształcie serca (22 cm), piec w piekarniku około 25 min.
5. Schłodzone ciasto posmarować lukrem.
Uwaga:
•
Ciastomożna dodatkowo udekorować czekoladowymi napisami lub kolorową posypką.
•
Opakowane w folię i przewiązane wstążką jest świetnym prezentem. Dzieci chętnie
pomagają przy dekorowaniu ciasta.
Warianty:
•
Można użyć formy o innym kształcie, np. motyla, keksówki.
•
Z tej porcji ciasta można również upiec 12 babeczek. Wtedy należy czas pieczenia
skrócić o 3-5 minut.
Czas przygotowania: 15 min
Czas całkowity: 1 godz
Czas pieczenia: 25 min (180°C)
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 12
© Vorwerk International Mittelsten Scheid & Co.
2 /
4
Thermomix TM 31
Dżem truskawkowy
Składniki:
1 kg truskawek, większe pokroić na połówki
1 łyżeczka soku z cytryny
330 g cukru żelującego 3:1
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, rozdrobnić
4 s/obr. 5
.
2. Dodać sok z cytryny i cukier żelujący, wymieszać
5 s/obr. 3
, następnie gotować
10-11 min/100°C/obr. 2
, można ewentualnie dosłodzić do smaku.
3. Dżem przelać do wcześniej przepłukanych gorącą wodą słoików, zamknąć
szczelnie i odstawić do góry dnem na 5 min.
Informacja:
Można dodać 1 łyżeczkę zielonego pieprzu lub 2 łyżki likieru pomarańczowego.
Truskawki można też połączyć z rabarbarem.
Według powyższego przepisu można przygotować dżem z innych owoców.
Słoiki po otwarciu należy przechowywać w lodówce.
Ilość porcji: 45 po 30 g
Wartość odżywcza 1 porcji:
125 kJ/36 kcal, białko 0 g, węglowodany 8 g, tłuszcz 0 g, błonnik 0,4 g, cholesterol 0 mg
Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności przepisu: łatwy
Przepis z książki „Lekka kuchnia“,
którą możecie Państwo kupić w naszym sklepie internetowym.
© Vorwerk International Mittelsten Scheid & Co.
3 /
4
Thermomix TM 31
Ryż z cukinią
Składniki:
30 g sera żółtego light
1000 g wody
1 łyżeczka soli
150 g ryżu długoziarnistego
150 g cebuli, pokrojonej na połówki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
400 g cukinii, pokrojonej w krążki
200 g pieczarek, duże pokroić na połówki
½ łyżeczki bułki tartej
2 szczypty pieprzu
Sposób przygotowania
:
1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić
7 s/obr. 5
, przełożyć do innego
naczynia.
2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ½ łyżeczki soli, ryż umieścić w
koszyczku i wstawić do naczynia miksującego, gotować
22 min/100°C/obr.1
,
wyciągnąć i opróżnić naczynie miksujące.
3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić
4 s/obr. 8
.
4. Dodać olej, dusić
2,5 min/Varoma/obr. 1
.
5. Dodać cukinię, pieczarki, ½ łyżeczki soli, gotować
7 min/100°C/ /obr. 1
.
6. Dodać ugotowany ryż, wymieszać
1 min/90°C/ /obr. 2
.
7. Przed podaniem posypać rozdrobnionym serem.
Ilość porcji: 3
Wartość odżywcza 1 porcji:
1232 kJ/294 kcal, białko 11 g, węglowodany 45 g, tłuszcz 8 g, błonnik 4,5 g, cholesterol
11 mg
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności przepisu: łatwy
Przepis z książki „Lekka kuchnia“,
którą możecie Państwo kupić w naszym sklepie internetowym.
© Vorwerk International Mittelsten Scheid & Co.
4 /
4
Plik z chomika:
joanka0
Inne pliki z tego folderu:
Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.pdf
(484886 KB)
Thermomix ABC Przystawki Varoma.pdf
(15914 KB)
Thermomix ABC Przystawki Varoma(1).pdf
(15914 KB)
Thermomix Radość gotowania.pdf
(21804 KB)
Thermomix Kuchnia Francuska(1).pdf
(29489 KB)
Inne foldery tego chomika:
Chicago Fire S04 PL
Chicago Fire S05
Galeria
Książki
Playlisty
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin