Sałatka z truskawek na ostro .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- 70 dag dużych stożkowatych truskawek

- 1 szklanka pitnego miodu

- 10 dag cukru pudru

- 10 listków mięty

- 10 listków bazylii

- 5 ziaren czarnego pieprzu

- szczypta gałki muszkatołowej

- 1/2 laski wanilii (przekrojonej wzdłuż)

 

Wykonanie:

 

W rondelku mieszamy miód pitny, cukier, liście bazylii i mięty (2 - 3 pozostawiamy do dekoracji), rozgnieciony lub zmielony pieprz, gałkę muszkatołową i wanilię. Mieszając, podgrzewamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przecedzamy. Truskawki kroimy wzdłuż na pół. Układamy koncentrycznie na półmisku, skrapiamy przecedzonym syropem, przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Podajemy bardzo zimne z resztą syropu w miseczce i z biszkoptami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin