Greckie ziemniaki z serem feta
Składniki
- ziemniaki (typ według uznania)- ser feta (ja na 6 dużych ziemniaków zużywam całe opakowanie)- jogurt grecki (naturalny)- 4 plastry boczku wędzonego- szczypiorek
Ziemniaki ugotować, ale tak, aby się nie rozpadały, najlepiej wyjąć trochę wcześniej niż zazwyczaj.Poprzecinać na pół aby tworzyły łódeczki, wydrążyć środek i włożyć masę ze środka do miski.Boczek pokroić w cieniutkie kwadraciki, wymieszać z masą z ziemniaków, serem feta i posiekanym szczypiorkiem. Dodać 2-3 łyżki jogurty aby masa nabrała gładkiej konsystencji, ale wciąż poostała zbita.Masy nie należy doprawiać, gdyż ser feta sam w sobie jest bardzo słony.Masę nakładać do wydrążonych wcześniej łódeczek ziemniaczanych, a następnie zapiec w piekarniku (około 20 minut)lub na grillu (owinąć folią i zapiekać około 25-30 minut).Podawać z sosem czosnkowym, tzatziki lub jogurtem greckim.
engelberth