Greckie ziemniaki z serem feta.docx

(11 KB) Pobierz

Greckie ziemniaki z serem feta

 

Składniki

- ziemniaki (typ według uznania)
- ser feta (ja na 6 dużych ziemniaków zużywam całe opakowanie)
- jogurt grecki (naturalny)
- 4 plastry boczku wędzonego
- szczypiorek

Ziemniaki ugotować, ale tak, aby się nie rozpadały, najlepiej wyjąć trochę wcześniej niż zazwyczaj.

Poprzecinać na pół aby tworzyły łódeczki, wydrążyć środek i włożyć masę ze środka do miski.

Boczek pokroić w cieniutkie kwadraciki, wymieszać z masą z ziemniaków, serem feta i posiekanym szczypiorkiem.

Dodać 2-3 łyżki jogurty aby masa nabrała gładkiej konsystencji, ale wciąż poostała zbita.

Masy nie należy doprawiać, gdyż ser feta sam w sobie jest bardzo słony.
Masę nakładać do wydrążonych wcześniej łódeczek ziemniaczanych, a następnie zapiec w piekarniku (około 20 minut)
lub na grillu (owinąć folią i zapiekać około 25-30 minut).

Podawać z sosem czosnkowym, tzatziki lub jogurtem greckim.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin