Kebab na grilla - prosta pychota !!!
Składniki
- 500 gr mięsa wołowo-wieprzowego;- 1 duże całe jajko;- 1 średniej wielkości cebula (drobno pokrojona);- 2-3 łyżki bułki tarej;- pół łyżeczki kminku,- pół łyżeczki papryki słodkiej,- pół łyżeczki papryki ostrej lub małej drobno pokrojonej czuszki,- łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,- łyżeczka czosnku w proszku bądź 2 ząbki świeżego,- łyżeczka pietruszki (świeżej bądź suszonej),- sól, pieprz,- patyczki do szaszłyków.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wkładamy do lodówki, pozwalając smakom i zapachom wzajemnie przeniknąc.Ja przygotowałam masę mięsną na dzień przed planowanym grillem.Po wyjęciu z lodówki, z mięsa formujemy kule, po czym każdą nabijamy na patyczek i "wałkujemy" tak długo, aż uzyskamy pożądany kształt walca "ala kebabu" :)Dobrym udogodnieniem jest wcześniejsze zamoczenie dłoni oraz powierzni na której wałkujemy ciepłą wodą.Mnie z podanych składników wyszło 8 dośc pokaźnych kebabików :)Pieczemy je na grillu ok.30-45 minut, czas pieczenia zależy od rozgrzanego żaru.SMACZNEGO !!!
engelberth