chleb.doc

(22 KB) Pobierz

Chleb I

5dkg drożdży

1 litr ciepłej wody

2 szklanki otrębów (pszennych lub żytnich)

Łyżka soli

Łyżka cukru

1 kg mąki

Szklanka ziaren (dowolnych)

 

Zarobić ciasto (niedługo, do połączenia składników) i piec w dwóch wąskich formach około 1godz. 15 minut.

 

Chleb II

1 kg mąki

1szklanka otrębów pszennych

½ szklanki płatków owsianych

½ szklanki płatków jęczmiennych

½ szklanki płatków kukurydzianych (zgniecionych)

¼ szklanki siemienia lnianego

¼ szklanki słonecznika

¼ szklanki sezamu

3 łyżeczki soli

2 ząbki czosnku

5 dkg drożdży (w 1 litrze ciepłej wody)

 

Suche produkty wymieszać, dodać rozpuszczone drożdże,

Wymieszać na jednolita masę.

Dwie wąskie blachy wysmarować i obsypać otrębami.

Piec w temp. 210oC około 1 godziny.

 

Cukinia a’la ananas.

2l wody

4 łyżeczki kwasku

Zagotować

Letnią zalewą zalać pokrojoną w kostkę cukinię – zostawić na 24 godziny.

Odcedzić, dodać 1kg – 1,2 kg cukru, 4 goździki, cukier waniliowy zagotować i do gorącego dodać cukinię. Nakładać do słoików gorące i zakręcić.

Doskonałe do ciast i sałatek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin