Piernik.pdf
(
57 KB
)
Pobierz
37869727 UNPDF
Piernik
Składniki
50 dag mąki, 25 dag miodu, pół szklanki cukru, ćwierć szklanki
bardzo mocnej kawy, ćwierć szklanki gęstej śmietany, 10 dag
margaryny, łyżka oliwy, 3/4 torebki przyprawy do piernika, 2 jaja,
żółtko, półtorej łyżeczki sody, bakalie, polewa czekoladowa
Sposób przyrządzania
Mąkę przesiać, dodać miękką margarynę, sodę rozprowadzoną w odrobinie wody i
pozostałe składniki. Dokładnie wszystko połączyć i wyrobić. Pozostawić w cieple co
najmniej na 8 godz., aby ciasto "dojrzało". Długą formę keksową (lub 2 krótkie),
posmarowaną masłem i posypaną mąką, napełnić ciastem i wstawić do średnio
nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze ok. 180°C, aż ciasto zacznie odstawać od
ścianek blaszki. Ostudzony piernik oblać dowolną polewą czekoladową i udekorować.
(100 g > 390 kcal).
Plik z chomika:
kitka121
Inne pliki z tego folderu:
Miodownik.pdf
(55 KB)
Miodownik z piwem.pdf
(59 KB)
Miodownik Alicji.pdf
(73 KB)
Piernik.pdf
(57 KB)
Piernik złocisty.pdf
(58 KB)
Inne foldery tego chomika:
Ciasteczka
Keksy
Makowce i z makiem
Mazurki
Serniki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin