Piernik.pdf

(57 KB) Pobierz
37869727 UNPDF
Piernik
Składniki
50 dag mąki, 25 dag miodu, pół szklanki cukru, ćwierć szklanki
bardzo mocnej kawy, ćwierć szklanki gęstej śmietany, 10 dag
margaryny, łyżka oliwy, 3/4 torebki przyprawy do piernika, 2 jaja,
żółtko, półtorej łyżeczki sody, bakalie, polewa czekoladowa
Sposób przyrządzania
Mąkę przesiać, dodać miękką margarynę, sodę rozprowadzoną w odrobinie wody i
pozostałe składniki. Dokładnie wszystko połączyć i wyrobić. Pozostawić w cieple co
najmniej na 8 godz., aby ciasto "dojrzało". Długą formę keksową (lub 2 krótkie),
posmarowaną masłem i posypaną mąką, napełnić ciastem i wstawić do średnio
nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze ok. 180°C, aż ciasto zacznie odstawać od
ścianek blaszki. Ostudzony piernik oblać dowolną polewą czekoladową i udekorować.
(100 g > 390 kcal).
 
37869727.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin