Pijak z delicjami i galaretką
Upiec biszkopt z 5 jajek.
15 dag maku chwilę zagotować w niedużej ilości mleka.
15 dag cukru
15 dag drobnego kokosu
7 białek
Galaretka truskawkowa
Delicje [ilość zależy od rozmiaru blaszki, lepsze są na wagę]
Trochę wódki
Ubić białka z cukrem na sztywno, dodawać po trochu kokos i zmielony mak, leciutko mieszając, pod koniec wsypać łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać. Wylać na blaszkę i upiec.
Masa
1 margaryna Palma
szklanka cukru[może być mniej]
1 serek homogenizowany[waniliowy]
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Margarynę ucieramy na puch, potem dodajemy cukier i po trochu serka, dalej ucierając. Na koniec wlewamy rozpuszczoną kawę.
Na biszkopt kładziemy trochę masy a następnie ciasto makowo – kokosowe, lekko przyciskamy aby się dobrze skleiło. Wykładamy resztę masy i na niej układamy delicje, jedna obok drugiej, namoczone w wódce.
Na wierzch polewamy galaretkę. Pyszne.
wrolek