Pijak z delicjami i galaretką.doc

(669 KB) Pobierz

 

 

                 Pijak z delicjami i galaretką

 

 

Upiec biszkopt z 5 jajek.

 

15 dag maku chwilę zagotować w niedużej ilości mleka.

15 dag cukru

15 dag drobnego kokosu

7 białek

Galaretka truskawkowa

Delicje [ilość zależy od rozmiaru blaszki, lepsze są na wagę]

Trochę wódki

 

Ubić białka z cukrem na sztywno, dodawać po trochu kokos i zmielony mak, leciutko mieszając, pod koniec wsypać łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać. Wylać na blaszkę i upiec.

 

 

Masa

1 margaryna Palma

szklanka cukru[może być mniej]

1 serek homogenizowany[waniliowy]

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

Margarynę ucieramy na puch, potem dodajemy cukier i po trochu serka, dalej ucierając. Na koniec wlewamy rozpuszczoną kawę.

 

 

Na biszkopt kładziemy trochę masy a następnie ciasto makowo – kokosowe, lekko przyciskamy aby się dobrze skleiło. Wykładamy resztę masy i na niej układamy delicje, jedna obok drugiej, namoczone w wódce. 

Na wierzch polewamy galaretkę. Pyszne.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin