PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS diety niskoweglowodanowej.docx

(15 KB) Pobierz

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:

DZIEŃ 1. 

Śniadanie 295 kcal 
Surówka z kapusty pekińskiej, po plasterku polędwicy, szynki drobiowej, kiełbasy krakowskiej; szklanka herbaty bez cukru. 

II śniadanie 300 kcal 
Twarożek z jogurtem, szklanka wody mineralnej niegazowanej. 

Obiad 180 kcal 
150 g mintaja gotowanego w warzywach, szklanka surówki z kapusty kwaszonej i marchewki z łyżeczką oliwy z oliwek, szklanka herbaty bez cukru. 

Podwieczorek 40 kcal 
150 g zmiksowanej dyni, szklanka wody mineralnej niegazowanej. 

Kolacja 210 kcal 
Zapiekanka z warzyw, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

 


DZIEŃ 2. 

Śniadanie 250 kcal 
Twarożek z 200 g chudego białego sera, łyżki mleka, łyżki posiekanego szczypiorku, 3 rzodkiewek, 1/2 małego ogórka zielonego, 1/4 papryki żółtej, szklanka herbaty zielonej bez cukru. 

II śniadanie 290 kcal 
50 g orzeszków pistacjowych, szklanka wody mineralnej niegazowanej. 

Obiad 325 kcal 
150 g cielęciny gotowanej z warzywami (8 pieczarek duszonych na łyżeczce oliwy z oliwek, 4 szparagi), surówka z sałaty zielonej, pomidora, ½ cebuli i ogórka kwaszonego z łyżeczką oliwy z oliwek, szklanka wody mineralnej bez cukru. 

Podwieczorek 240 kcal 
150 g awokado, szklanka wody mineralnej niegazowanej. 

Kolacja 260 kcal 
Sałatka kolorowa, szklanka herbaty bez cukru. 

 
DZIEŃ 3.

 

Śniadanie 325 kcal 
Jajecznica z dwóch jaj, ½ pomidora, ½ cebuli na łyżeczce oliwy z oliwek, surówka z cykorii, szklanka herbaty bez cukru. 

II śniadanie 170 kcal 
30 g łuskanych pestek słonecznika, szklanka wody mineralnej niegazowanej. 

Obiad 200 kcal 
150 g piersi z kurczaka bez skóry pieczonej w folii bez tłuszczu, 200 g brokułów gotowanych na parze, szklanka herbaty czerwonej bez cukru. 

Podwieczorek 60 kcal 
Sok wielowarzywny. 

Kolacja 380 kcal 
100 g serka fromage z czosnkiem, 4 rzodkiewki, ogórek zielony, szklanka herbaty zielonej bez cukru. 

 

Śniadanie:
- 100g owsianki,
- jogurt naturalny, 
- pół grejpfruta, 
- garść migdałów 

Obiad: 
- sałatka z pomidorów i ogórków z oliwą z oliwek,
-  75g piersi z indyka

Przekąska:
- 2 plasterki chudej szynki i żółtego sera 

Kolacja: 
- ryba z grilla z gotowanymi warzywami 
 

 

Śniadanie (250 kcal): twarożek z: 200 g chudego sera białego, 1 łyżki mleka 0,5%, 1 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżki posiekanej natki, 50 g rzodkiewek, 50 g ogórka zielonego, 50 g papryki czerwonej, do tego szklanka herbaty zielonej bez cukru 
II Śniadanie (295 kcal): 50 g orzeszków pistacjowych, szklanka wody mineralnej niegazowanej 
Obiad (326 kcal): 150 g cielęciny gotowanej w warzywach, 150 g pieczarek duszonych na łyżeczce oliwy z oliwek, 100 g szparagów gotowanych, surówka z sałaty zielonej (50 g), pomidora (100 g) i ogórka kwaszonego (100 g) z łyżeczką oliwy z oliwek, szklanka herbaty bez cukru 
Podwieczorek (240 kcal): 150 g awokado, szklanka wody mineralnej niegazowanej 
Kolacja (258 kcal): po plasterku polędwicy z kurczaka, szynki z indyka, kiełbasy krakowskiej; plasterek sera żółtego z papryką zieloną (100 g), szklanka herbaty bez cukru

 

Śniadanie (324 kcal): jajecznica z dwóch jaj, pomidora (100 g), cebuli (50 g) na łyżeczce oliwy z oliwek, surówka z cykorii, szklanka herbaty zielonej bez cukru 
II Śniadanie (168 kcal): 30 g łuskanych pestek słonecznika, szklanka wody mineralnej niegazowanej 
Obiad (197 kcal): 150 g piersi z kurczaka bez skóry pieczonej w folii bez tłuszczu, 100 g gotowanych brokułów, 100 g surówki z selera korzeniowego, szklanka herbaty czerwonej bez cukru 
Podwieczorek (61 kcal): Sok warzywny 
Kolacja (383 kcal): 100 g serka fromage z czosnkiem, 100 g gotowanego szczawiu, szklanka herbaty zielonej bez cukru

 

Śniadanie (294 kcal): po plasterku polędwicy, szynki wieprzowej, kiełbasy krakowskiej; surówka z kapusty pekińskiej, szklanka herbaty zielonej bez cukru 
II Śniadanie (322 kcal): 50 g niełuskanych orzechów włoskich, szklanka wody mineralnej niegazowanej 
Obiad (175 kcal): 150 g ryby gotowanej w warzywach, 100 g kapusty kwaszonej, 100 g gotowanej kalarepki, szklanka herbaty bez cukru 
Podwieczorek (42 kcal): 150 g zmiksowanej dyni, szklanka wody mineralnej niegazowanej 
Kolacja (212 kcal): Zapiekanka warzywna, szklanka herbaty czerwonej bez cukru

 

Dieta niskowęglowodanowa

Dieta o niskiej zawartości węglowodanów eliminuje z jadłospisu cukry, które w połączeniu z tłuszczami są odpowiedzialne za tycie. Początkowo dieta jest bardzo uciążliwa, ale po kilku dniach przyzwyczajamy się do niej. Dzięki jej zastosowaniu czujemy się lżejsi, świeżsi, bardziej skoncentrowani. 

Oprócz cukru, w diecie wyklucza się całkowicie produkty zawierające cukry, czyli mąkę, pieczywo, ziemniaki, kasze, ryż, makarony i w pierwszym jej etapie wszelkie owoce. Pierwszy etap trwa około 3 tygodni. Po nim do diety wprowadzamy owoce. Dla stosujących tę dietę kluczową sprawą jest długie żucie pokarmu. Nie można też popijać w czasie i bezpośrednio po jedzeniu. 

Zalecane jest spożywanie pięciu posiłków dziennie, a w przerwach między nimi picie około dwóch litrów płynów dziennie. Najlepiej jeśli będzie to niegazowana woda mineralna lub wszelkiego rodzaju herbatki ziołowe. 

Normalnie dieta trwa od jednego do trzech tygodni, a w jej czasie schudnąć można około 2kg na tydzień. Jednakże dietę niskowęglowodanową można powtarzać i stosować przez całe życie. 

Zalecana: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom 
przeciwwskazania: dzieci, kobiety ciężarne i karmiące 
dostarcza: witaminy A, C, E, z grupy B, sód, potas, białko oraz błonnik 
dzienna dawka: 1000 -1300 kcal

 

Śniadanie: Sałatka owocowa: mandarynkę, średnie jabłko i kiwi obierz, pokrój na kawałki. Wymieszaj z małym opakowaniem naturalnego serka homogenizowanego, przypraw odrobiną startej skórki cytrynowej.
Porcja = ok. 200 kcal

Obiad: Pierś indycza z jarzynami: Kawałekmięsa wielkości dłoni natrzyj przyprawą do drobiu, majerankiem, solą, skrop łyżeczką oliwy i odstaw na godzinę do lodówki, po czym upiecz w folii aluminiowej. 5–7 pieczarek, mały kawałek papryki, selera i cebuli pokrój, zalej 4 łyżkamibulionu z kostki, posól, lekko podduś. Dodaj mięso i jeszcze chwilę duś. Do tego zjedz małą miseczkę sałatki z fasolki szparagowej, pomidora i dymki oraz czubatą łyżkę buraczków z jabłkiem.
Porcja = ok. 350 kcal 

Podwieczorek: 1 czerwony grejpfrut obierz, pokrój, posyp lekko uprażonym sezamem.
Porcja = ok. 150 kcal 

Kolacja: Sałatka caprese: 2 niezbyt duże pomidory umyj, obierz ze skórki, pokrój na plasterki. Pół kuli mozzarelli (10 dag) pokrój na plasterki. Ułóż na talerzu na przemian pomidory i ser. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem.
Porcja = ok. 300 kcal

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin