PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:DZIEŃ 1. Śniadanie 295 kcal Surówka z kapusty pekińskiej, po plasterku polędwicy, szynki drobiowej, kiełbasy krakowskiej; szklanka herbaty bez cukru. II śniadanie 300 kcal Twarożek z jogurtem, szklanka wody mineralnej niegazowanej. Obiad 180 kcal 150 g mintaja gotowanego w warzywach, szklanka surówki z kapusty kwaszonej i marchewki z łyżeczką oliwy z oliwek, szklanka herbaty bez cukru. Podwieczorek 40 kcal 150 g zmiksowanej dyni, szklanka wody mineralnej niegazowanej. Kolacja 210 kcal Zapiekanka z warzyw, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
DZIEŃ 2. Śniadanie 250 kcal Twarożek z 200 g chudego białego sera, łyżki mleka, łyżki posiekanego szczypiorku, 3 rzodkiewek, 1/2 małego ogórka zielonego, 1/4 papryki żółtej, szklanka herbaty zielonej bez cukru. II śniadanie 290 kcal 50 g orzeszków pistacjowych, szklanka wody mineralnej niegazowanej. Obiad 325 kcal 150 g cielęciny gotowanej z warzywami (8 pieczarek duszonych na łyżeczce oliwy z oliwek, 4 szparagi), surówka z sałaty zielonej, pomidora, ½ cebuli i ogórka kwaszonego z łyżeczką oliwy z oliwek, szklanka wody mineralnej bez cukru. Podwieczorek 240 kcal 150 g awokado, szklanka wody mineralnej niegazowanej. Kolacja 260 kcal Sałatka kolorowa, szklanka herbaty bez cukru. DZIEŃ 3.
Śniadanie 325 kcal Jajecznica z dwóch jaj, ½ pomidora, ½ cebuli na łyżeczce oliwy z oliwek, surówka z cykorii, szklanka herbaty bez cukru. II śniadanie 170 kcal 30 g łuskanych pestek słonecznika, szklanka wody mineralnej niegazowanej. Obiad 200 kcal 150 g piersi z kurczaka bez skóry pieczonej w folii bez tłuszczu, 200 g brokułów gotowanych na parze, szklanka herbaty czerwonej bez cukru. Podwieczorek 60 kcal Sok wielowarzywny. Kolacja 380 kcal 100 g serka fromage z czosnkiem, 4 rzodkiewki, ogórek zielony, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
Śniadanie:- 100g owsianki,- jogurt naturalny, - pół grejpfruta, - garść migdałów Obiad: - sałatka z pomidorów i ogórków z oliwą z oliwek,- 75g piersi z indykaPrzekąska:- 2 plasterki chudej szynki i żółtego sera Kolacja: - ryba z grilla z gotowanymi warzywami
Śniadanie (250 kcal): twarożek z: 200 g chudego sera białego, 1 łyżki mleka 0,5%, 1 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżki posiekanej natki, 50 g rzodkiewek, 50 g ogórka zielonego, 50 g papryki czerwonej, do tego szklanka herbaty zielonej bez cukru II Śniadanie (295 kcal): 50 g orzeszków pistacjowych, szklanka wody mineralnej niegazowanej Obiad (326 kcal): 150 g cielęciny gotowanej w warzywach, 150 g pieczarek duszonych na łyżeczce oliwy z oliwek, 100 g szparagów gotowanych, surówka z sałaty zielonej (50 g), pomidora (100 g) i ogórka kwaszonego (100 g) z łyżeczką oliwy z oliwek, szklanka herbaty bez cukru Podwieczorek (240 kcal): 150 g awokado, szklanka wody mineralnej niegazowanej Kolacja (258 kcal): po plasterku polędwicy z kurczaka, szynki z indyka, kiełbasy krakowskiej; plasterek sera żółtego z papryką zieloną (100 g), szklanka herbaty bez cukru
Śniadanie (324 kcal): jajecznica z dwóch jaj, pomidora (100 g), cebuli (50 g) na łyżeczce oliwy z oliwek, surówka z cykorii, szklanka herbaty zielonej bez cukru II Śniadanie (168 kcal): 30 g łuskanych pestek słonecznika, szklanka wody mineralnej niegazowanej Obiad (197 kcal): 150 g piersi z kurczaka bez skóry pieczonej w folii bez tłuszczu, 100 g gotowanych brokułów, 100 g surówki z selera korzeniowego, szklanka herbaty czerwonej bez cukru Podwieczorek (61 kcal): Sok warzywny Kolacja (383 kcal): 100 g serka fromage z czosnkiem, 100 g gotowanego szczawiu, szklanka herbaty zielonej bez cukru
Śniadanie (294 kcal): po plasterku polędwicy, szynki wieprzowej, kiełbasy krakowskiej; surówka z kapusty pekińskiej, szklanka herbaty zielonej bez cukru II Śniadanie (322 kcal): 50 g niełuskanych orzechów włoskich, szklanka wody mineralnej niegazowanej Obiad (175 kcal): 150 g ryby gotowanej w warzywach, 100 g kapusty kwaszonej, 100 g gotowanej kalarepki, szklanka herbaty bez cukru Podwieczorek (42 kcal): 150 g zmiksowanej dyni, szklanka wody mineralnej niegazowanej Kolacja (212 kcal): Zapiekanka warzywna, szklanka herbaty czerwonej bez cukru
Dieta niskowęglowodanowa
Dieta o niskiej zawartości węglowodanów eliminuje z jadłospisu cukry, które w połączeniu z tłuszczami są odpowiedzialne za tycie. Początkowo dieta jest bardzo uciążliwa, ale po kilku dniach przyzwyczajamy się do niej. Dzięki jej zastosowaniu czujemy się lżejsi, świeżsi, bardziej skoncentrowani. Oprócz cukru, w diecie wyklucza się całkowicie produkty zawierające cukry, czyli mąkę, pieczywo, ziemniaki, kasze, ryż, makarony i w pierwszym jej etapie wszelkie owoce. Pierwszy etap trwa około 3 tygodni. Po nim do diety wprowadzamy owoce. Dla stosujących tę dietę kluczową sprawą jest długie żucie pokarmu. Nie można też popijać w czasie i bezpośrednio po jedzeniu. Zalecane jest spożywanie pięciu posiłków dziennie, a w przerwach między nimi picie około dwóch litrów płynów dziennie. Najlepiej jeśli będzie to niegazowana woda mineralna lub wszelkiego rodzaju herbatki ziołowe. Normalnie dieta trwa od jednego do trzech tygodni, a w jej czasie schudnąć można około 2kg na tydzień. Jednakże dietę niskowęglowodanową można powtarzać i stosować przez całe życie. Zalecana: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom przeciwwskazania: dzieci, kobiety ciężarne i karmiące dostarcza: witaminy A, C, E, z grupy B, sód, potas, białko oraz błonnik dzienna dawka: 1000 -1300 kcal
Śniadanie: Sałatka owocowa: mandarynkę, średnie jabłko i kiwi obierz, pokrój na kawałki. Wymieszaj z małym opakowaniem naturalnego serka homogenizowanego, przypraw odrobiną startej skórki cytrynowej.Porcja = ok. 200 kcalObiad: Pierś indycza z jarzynami: Kawałekmięsa wielkości dłoni natrzyj przyprawą do drobiu, majerankiem, solą, skrop łyżeczką oliwy i odstaw na godzinę do lodówki, po czym upiecz w folii aluminiowej. 5–7 pieczarek, mały kawałek papryki, selera i cebuli pokrój, zalej 4 łyżkamibulionu z kostki, posól, lekko podduś. Dodaj mięso i jeszcze chwilę duś. Do tego zjedz małą miseczkę sałatki z fasolki szparagowej, pomidora i dymki oraz czubatą łyżkę buraczków z jabłkiem.Porcja = ok. 350 kcal Podwieczorek: 1 czerwony grejpfrut obierz, pokrój, posyp lekko uprażonym sezamem.Porcja = ok. 150 kcal Kolacja: Sałatka caprese: 2 niezbyt duże pomidory umyj, obierz ze skórki, pokrój na plasterki. Pół kuli mozzarelli (10 dag) pokrój na plasterki. Ułóż na talerzu na przemian pomidory i ser. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem.Porcja = ok. 300 kcal
andzia09