Surówka z włoskiej kapusty
Składniki:
pół główki małej kapusty
1 marchew
1 cebula
2 ogórki kiszone
1 jabłko
majonez
olej
sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę drobno posiekać dodać drobno pokrojoną cebulę. Marchew, ogórki i jabłko zetrzeć na grubej tarce i dodać do kapusty. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać 2 łyżki oleju, pół słoiczka małego majonezu, posolić i popieprzyć do smaku.
Grzyby w marchewce (pyszne)
1 kg grzybów ( mrożonych lub świeżych ),
0.5 kg marchwi ,
2 średnie cebule ,
koncentrat pomidorowy ,
2 łyżki margaryny lub oleju ,
sól , pieprz.
Cebulę pokroić w kostkę , zrumienić na patelni , dodać startą na tarce z dużymi otworami marchew ,podlać olejem i dusić pod przykryciem około 15 min. Obgotowane , pokrojone grzyby wsypać do patelni z uduszoną marchewką i cebulą . Razem dusić jeszcze około 15 min. Następnie dodać koncentrat oraz przyprawić solą i pieprzem
b.t.kaszuba1