WINO MANGO.doc

(20 KB) Pobierz
Wino z mango

Wino Mango

 

Przepis nr. 01

 

 

Obierz owoce, oddziel miąższ od pestki, pokrój w drobne kawałki, włóż do plastikowego sitka, zgnieć w rękach, zanurz w gotującej wodzie. Dodaj resztę składników, pozostaw na 12h w temperaturze pokojowej. Dodaj drożdży winnych. Po 10 dniach wyjmij sitko z baniaka, lekko wyciśnij owoce. Po zakończeniu fermentacji ściągnij znad osadu. Wino jest najlepsze dopiero po 1 - 2 latach leżakowania.

 

Przepis na 5 litrów wina:

 

Wino Mango

1,87 kg. owoców mango

1,37 kg. cukru

10 g. kwasu cytrynowego

2g. enzymu pektynowego

2g. pożywki

0,5 g. taniny

drożdże winne

woda do objętości 5 litrów

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin