Umyj i obierz ze skórki buraki. Pokrój je na kawałki i połóż na plastikowe sitko. Włóż je do wrzącej wody i gotuj aż do zmięknięcia. Dodaj cukier, przelej wywar buraczany do baniaka, włóż sitko z burakami do baniaka tak, by było zanurzone w wywarze. Po ochłodzeniu do temperatury pokojowej, dodaj resztę wymienionych wyżej składników, oprócz drożdży, które dodaj po upływie 24 godzin. Po 5 - 6 dniach wyjmij sitko z burakami z baniaka, lekko je wyciśnij. Wino należy ściągnąć znad osadu, kiedy tylko fermentacja się zakończy.
Przepis na 5 litrów wina:
Wino z Buraków
1,37 kg. buraków
0,62 kg. rodzynek
4,5 litra wody
1,25 kg .cukru
2g enzymu pektynowego
15g. kwasu cytrynowego
2g. pożywki
0,5g. taniny
drożdże winne
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Tatar73