A.Atlas Grzybów Jadalnych.pdf
(
394 KB
)
Pobierz
Data wydania: 21.10.2010r.
Atlas grzybów jadaldnych
Koźlarzczerwony(wszystkieodmiany)-Leccinumaurantiacum(Bull.)S.F.Gray;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Podklasa:
podstawczaki pieczarkopodobne
Rząd:
borowikowce
Rodzina
: borowikowate
Rodzaj:
koźlarz
Gatunek:
koźlarzczerwony
Kapelusz:
czerwonopomarańczowy,ciemnolubceglastoczerwony,matowyisuchy,
ośrednicy40-150mm.Brzegkapeluszacienki,skórkanaobwodzie
zwyklezwisapozarurkiwpostacicienkiejbłonki.
Rurki:
najpierwbiałe,potembladoszare.Poryokrągłe,drobne,śmietankowokremowe.
Trzon:
cylindryczny,pełny,początkowogładkipóźniejzbrązowymikosmkami.
Miąższ:
gruby,twardy,biały,poprzekrojeniuciemniejący.Smaknieznaczny,
łagodny,zapachniewyraźny.
Wysypzarodników:
brązowy.Zarodnikiośrednicy13-17x4-5µm,gładkie,żółtobrązowawe.
Grzybjadalny:
smaczny,nadajesięzwłaszczadoduszenia,atakżedosuszenia.Podobnyjest
koźlarzczerwonyodm.dębowa(Leccinumquercinum).
Występowanie:
występujedośćczęstowlasachosikowychlubpodosikamipozalasem.Rośnie
odmajadolistopada.
Borowikszlachetny(prawdziwekwszystkieodmiany)-BoletusedulisBullexFr.;
Gromada:
grzyby podstawkowe - Basidiomycota
Klasa:
pieczarniaki - Agaricomycetes
Rząd:
szczecinkowce - Hymenochaetales
Rodzina:
szczecinkowcowate - Hymenochaetaceae
Rodzaj:
borowik - Boletus Dill. ex L.: Fr.
Kapelusz:
brązowyizwiekiemdociemnobrązowego,czerwonobrązowego,brzegkapelusza
możebyćjaśniejszy,podobnieowocnikiprzykryteściółkąmogąbyć
bardzojasne;najpierwpółkulisty,potemwypukły,ustarychegzemplarzy
poduszkowatorozpostarty;powierzchniagładkalubpomarszczona;przywilgotnej
pogodzie nieco lepka.
Rurki:
początkowobiaławe,dośćdługie;łatwooddzielająsięodkapelusza;przy
trzoniezatokowatowycięte.
Pory:
początkowobiaławe,potemżółtedooliwkowozielonych;dośćdrobne,okrągławe
zwiekiemkanciaste;uciśniętenieprzebarwiająsię.
Trzon:
białawydojasnobrązowego,dolnaczęśćjaśniejsza,wgórnejczęścilubnacałej
długościtrzonumniejlubbardziejwyraźnabiaławalubjasnobrązowasiateczka,
mniejlubbardziejrozszerzonyupodstawy.
Miąższ:
młodybiałyizwarty,ustarszychegzemplarzygąbczasty;podskórkązabarwiony
nabrązowo(czerwonobrązowawo);niezmienny.Zapachprzyjemny.
Smakłagodny,przyjemny(orzechowy).Zapachsuszucharakterystyczny,
intensywny,przyjemny.
Zarodniki:
wrzecionowate,gładkie.Wysypoliwkowobrązowy(ciemnooliwkowy).
Występowanie:
VII-XI,wlasachiglastychimieszanych,pospolity.
Wartość:
bardzosmacznygrzybjadalny,dopuszczonydoobrotuhandlowegonaterenie
Polski.
Gatunki podobne:
borowikusiatkowanyBoletusreticulatus,borowiksosnowyBoletuspinophilus,
koźlarzbabka(wszystkieodmiany)-Leccinumscabrum(Bull)S.F.Gray.;
Maślakpstry-Suillusvariegatus(Swartz)O.Kuntze;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
borowikowce
Rodzina:
maślakowate
Rodzaj:
maślak
Gatunek:
maślakpstry
Kapelusz:
średnica6-15cm,szarożółtylubbrązowożółty,późniejżółtoochrowypłowiejący,
początkowopółkulistyzpodwiniętymbrzegiem,potemwypukły,poduszkowaty,
powierzchniapoczątkowozamszowata,ilcowata(delikatneciemniejsze
kosmki),zwiekiemgładka,nieznacznieoślizgła,skórkazwyklenieoddzielasię
odmiąższu.
Rurki:
długość8-12mm,początkowoszarożółte,piaskowożółte,późniejoliwkowe,
ciemnooliwkowe,ciemniejszeodskórkikapelusza,poprzekrojeniulekko
błękitnieją,przyrośniętedotrzonu,pory-początkowożółtawe,późniejbrązowo
oliwkowe,podotknięciubłękitnieją,najpierwbardzodrobne,okrągławe,później
większe.
Trzon:
wysokość3-9cm,grubość2-3,5cm,barwykapelusza:udołuciemniejszy,
równogruby,cylindryczny,wydłużony,czasemmaczugowaty,pełny,gładki.
Miąższ:
wkapeluszubiaławożółty,kremowyzodcieniempomarańczowym,wtrzonie
żółty,żółtoróżowy,zbrązowymodcieniemupodstawy,czasemróżowawy,po
przełamaniulekkosinieje,dośćmiękkiwkapeluszu,dośćtwardy,niecowłóknisty
wtrzonie;smakizapach:łagodny,kwaskowy.
Wysypzarodników:
oliwkowobrązowy.
Grzybjadalny:
średniejwartości,najlepszymarynowany.
Występowanie:
odczerwcadopaździernika,wborachsosnowych,nawrzosowiskachitorfowiskach,
nanizinachtworzymikoryzęzsosnązwyczajnąiinnymigatunkami
sosen,wgórachzkosodrzewinązwyklewmiejscachwilgotnych,naterenach
piaszczystychpojedynczolubwmałychgrupach,gatunekśredniopospolity,
obszarwystępowaniazmniejszasięwrazzosuszaniemterenu.
Koźlarzbabka(wszystkieodmiany)-Leccinumscabrum(Bull)S.F.Gray.;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Podklasa:
podstawczaki pieczarkopodobne
Rząd:
borowikowce
Rodzina:
borowikowate
Rodzaj:
koźlarz
Gatunek:
koźlarzgrabowy
Kapelusz:
szarooliwkowy,ochrowobrązowy,szarobrązowy,niekiedyciemnobrązowy,
półkulisty,wypukły,skórkasucha,gładka,podczassuszypopękana.
Rurki:
początkowobiałe,późniejbrudnożółtoszare,szarooliwkowe;pouszkodzeniu
barwiąsięnajpierwnaioletowoszaro,późniejnaczarno,prawiewolne,
długie,porydrobne.
Trzon:
zczarniawymikosmkaminaszarym,białoszarymtle,wysmukły,wydłużono-
maczugowatyznieznacznymipodłużnymiżeberkami.
Miąższ:
brudnobiały,białawy;naprzekrojunajpierwróżowieje,potemprzybiera
barwęioletowoszarą,wkońcuczernieje,wkapeluszujędrny,mięsisty,w
trzoniewłóknisty,smak:łagodny;zapach:niewyróżniasię.
Wysypzarodników:
brązowy.
Występowanie:
odczerwcadopaździernika,wlasachliściastych,tworzymikoryzętylkoz
grabami,zwyklewmałychgrupkach.
Podgrzybekbrunatny-Xerocomusbadius(Fr.)KuhnexGilb;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
Klasa:
podstawczaki
Rząd:
borowikowce
Rodzina:
borowikowate
Rodzaj:
podgrzybek
Gatunek:
podgrzybek brunatny
Kapelusz:
średnica3-16cm,odczekoladowobrązowegodokasztanowatobrązowego,powierzchniau
młodychokazówzamszowataimatowa,ustarszychwczasiesuchejpogodygładkii
błyszcząca,wokresieopadów–lepka,skórkaoddzielasięodmiąższutylkoustarychokazów
itoniezbytłatwo.
Rurki:
długość10-20mm,początkowokremowelubżółtawe,późniejoliwkowe,poprzełamaniu
siniejące,przyrośniętedotrzonulubwycięte,pory-takiejsamejbarwyjakrurki,podotknięciu
sinieją,nieduże,okrągławe,późniejbardziejkanciaste.
Trzon:
wysokość3-15cm,grubość1-4cm,jasnobrązowy,uszczytuiupodstawyjaśniejszy,żółtawy,
napowierzchniomszony,włóknisty,podłużniepręgowany,ustarszychgładki,baryłkowatylub
równogruby,cylindryczny,niekiedywrzecionowaty,czasemumłodychowocnikównieco
rozdętywśrodkupełny.
Miąższ:
białawy,kremowylubbladożółtawy,poprzełamaniulekkosiniejący,zwłaszczawpobliżu
rurek,mięsisty,jędrny,twardy;smakizapach:łagodny,słaby,"grzybowy"
Wysypzarodników:
12-17x4-5µm,elipsoidalne,gładkie,wysypbrązowooliwkowy.
Grzybjadalny:
jadalny,smaczny,niektórzyuważają,żesuszonyznacznieprzewyższajakościąinnegrzyby
OSTRZEŻENIE!Wstaniesurowymtrujący!Niektórzyautorzydotejporyprzestrzegająprzed
spożywaniempodgrzybkówbrunatnych(szczególniepochodzącychzpółnocno-wschodnieji
południowejPolski),wzwiązkuzeskażeniempokatastroiewCzarnobylu.
Występowanie:
odczerwcadolistopada,wstarychdrzewostanachiglastych,główniesosnowych,rzadziej
takżewlasachliściastychimieszanych,podsosnamiiświerkamiorazpoddębamiibukami,
czasemnapniakach,tworzymikoryzęzróżnymidrzewami,alerównieżrozkładaszczątki
roślin,zwyklenaglebiepiaszczystejokwaśnymodczynie,częstogromadnie,gatunekbardzo
pospolityzwyjątkiemniektórychregionów.
Mleczajsmaczny-LactariusvolemusFr;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
gołąbkowce
Rodzina:
gołąbkowate
Rodzaj:
mleczaj
Gatunek:
mleczajsmaczny
Kapelusz:
żółtobrązowylubbrązowy,suchy,matowy.Zamłoduwypukłyzlekkopodwiniętymibrzegami,
Koźlarzgrabowy-Leccinumgriseum(Quel.)Sing.
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Podklasa:
podstawczaki pieczarkopodobne
Rząd:
borowikowce
Rodzina:
borowikowate
Rodzaj:
koźlarz
Gatunek:
koźlarzgrabowy
Kapelusz:
szarooliwkowy,ochrowobrązowy,szarobrązowy,niekiedyciemnobrązowy,
półkulisty,wypukły,skórkasucha,gładka,podczassuszypopękana.
Rurki:
początkowobiałe,późniejbrudnożółtoszare,szarooliwkowe;pouszkodzeniu
barwiąsięnajpierwnaioletowoszaro,późniejnaczarno,prawiewolne,
długie,porydrobne.
Trzon:
zczarniawymikosmkaminaszarym,białoszarymtle,wysmukły,wydłużono-
maczugowatyznieznacznymipodłużnymiżeberkami.
Miąższ:
brudnobiały,białawy;naprzekrojunajpierwróżowieje,potemprzybiera
barwęioletowoszarą,wkońcuczernieje,wkapeluszujędrny,mięsisty,w
trzoniewłóknisty,smak:łagodny;zapach:niewyróżniasię.
Wysypzarodników:
brązowy.
Występowanie:
odczerwcadopaździernika,wlasachliściastych,tworzymikoryzętylkoz
grabami,zwyklewmałychgrupkach
Maślaksitarz-Suillus(L.exFr.)bovinusO.Kuntze;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
borowikowce
Rodzina:
maślakowate
Rodzaj:
maślak
Gatunek:
maślaksitarz
Kapelusz:
średnica40-110mm,kolorżółtobrązowylubczerwonoochrowy,gładki,nagi,
podeszczachbardzośluzowaty.Poryduże,żółte.
Rurki:
namłodychowocnikachszarożółtawe,późniejżółte,wkońcubrązowe.
Trzon:
cylindryczny,pełny,udołuniekiedyzgrubiały,bezpierścienia,ugóryżółtawy
lub rdzawoochrowy.
Miąższ:
lepkiielastyczny,niełamliwy.Wkapeluszuelastyczny,bladożółty,wtrzonie
włóknisty,czerwonobrązowy.
Wysypzarodników:
bladobrązowy.Zarodnikiośrednicy6-10x3-4µm.
Grzybjadalny:
grzybośredniejwartoścismakowejiodżywczej.Smaknieznaczny,niekiedy
kwaskowaty,zapachniewyraźny,smakowogorszyniżinnegatunkimaślaków.
Nadajesiędosuszeniaimarynowaniazinnymi,smaczniejszymigrzybami.
Występowanie:
jestgatunkiemwystępującymnasuchych,piaszczystychglebach
towarzyszącymsośnie.WPolscebardzopospolity,miejscamiwystępuje
masowowokresieodlipcadopaździernika.
późniejprawiepłaskizwgnieceniempośrodku,wreszcielejkowaty.
Rurki:
zbiegające,gęste,kremowe,apóźniejżółtawe,brązowiejącepoddotykiem.
Trzon:
cylindryczny,pełny,gładki,nagiżółtobrązowyalbobrązowy,zawszejaśniejszyniżkapelusz.
Miąższ:
twardyikruchy,kremowy,przypominającyzapachemśledzie.Mleczkobardzoobite,białe,na
powietrzuzabarwiasięnaszaro,początkowosłodkawe,pochwilinieprzyjemne.
Wysypzarodników:
kremowy.Zarodnikiprawiekuliste,lekkokolczasteiusiatkowane.Rozmiar:8-12x7-11µm.
Grzybjadalny:
grzybjadalny.Możnajeśćnasurowo,lekkoposolonylubsmażonynamaślezkminkiem.W
zasadzietrudnogopomylićzktórymśniejadalnymlubtrującymmleczajem,możetylkozlekko
trującymmleczajempłowym(Lactariushelvus).
Występowanie:
rośnieodczerwcadopaździernikawlasachliściastychiiglastych,pojedynczolubwmałych
grupach,najczęściejnaterenachpodgórskich.
Strona 7
Data wydania: 21.10.2010r.
Maślakżółty-Suillusgrevillei(Klotzsch)Sing.Klotzsch;
Maślakziarnisty-Suillusgranulatus(L.)O.Kuntze;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
borowikowce
Rodzina:
maślakowate
Rodzaj:
maślak
Gatunek:
maślakziarnisty
Kapelusz:
początkowobrązowylubrdzawoczerwony,wdojrzałychokazachżółtoochrowy,nagi
śluzowaty,zeskórkąłatwooddzielającąsięodmiąższu.Zamłodukulisty,dojrzały
poduchowaty,ośrednicy50-100mm.Poryjasnożółte,zamłodudrobne,dojrzałewiększe,
wydzielająbiałekropelkimlecznegopłynu,którepozaschnięciupozostawiająnaporachi
szczycietrzonubrązoweziarenka.
Rurki:
najpierwbladożółte,późniejochrowe,wreszciebrązowożółte,przyrośniętedotrzonu.
Trzon:
cylindryczny,pełny,bezpierścienia,bladożółty,ugóryzbrązowymibrodaweczkami.W
dojrzałychowocnikachprzypodstawiebrązowawy.
Miąższ:
białawy,późniejżółtawy,niezmieniającyzabarwieniapoprzekrojeniu,wkapeluszuzamłodu
miękkijakmasło,późniejażwodnisty,wtrzoniewłóknistSmaknieznaczny,przyjemny,
zapachniewyraźny.
Wysypzarodników:
żółtobrązowe.Zarodnikiośrednicy8-12x2,5-4µm,gładkie,bladożółte
Grzybjadalny:
smacznygrzyb,używasięgodozup,sosów,duszenia.
Występowanie:
wPolscejestgatunkiemczęstym,występującympodsosnamiodczerwcadopaździernika.
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
borowikowce
Rodzina:
maślakowate
Rodzaj:
maślak
Gatunek:
maślakżółty
Kapelusz:
żółtopomarańczowy,gładki,nagi,pokrytyśluzem,wmłodychowocnikachstożkowaty,w
dojrzałychspłaszczonyipoduchowaty,ośrednicy40-150mm.Porynajpierwokrągłe,później
kanciaste,zamłodużółte,zwiekiembrązowożółte,ponaciśnięciuzabarwiająsięnakolor
różowobrązowy.
Rurki:
żółte,późniejoliwkowożółte,przyrośnięte.
Trzon:
cylindrycznylubmaczugowaty,pełny,zpierścieniemugóry.Nadpierścieniem
cytrynowożółty,
częstozsiateczką,podpierścieniemżółtobrązowy.
Miąższ:
żółty,miejscaminiekiedyróżowiejący,wkapeluszumiękkiisoczysty,wtrzonietwardy,
włóknisty.Smaknieznaczny,zapachniewyraźny.
Wysypzarodników:
oliwkowoochrowy.Zarodnikiośrednicy7-10x3-4µm,gładkie,bladożółte.
Grzybjadalny:
dobrygrzybjadalny,możnaprzyrządzaćnaróżnesposoby.Podobnydomaślakażółtegojest
maślakżółtawy(Suilluslavidus).
Występowanie:
tworzymikoryzęzmodrzewiamiiwystępujetylkopodtymidrzewami.WPolscejest
pospolity.Owocujeodczerwcadolistopada.
Maślakzwyczajny-Suillusluteus(L.)S.F.Gray;
Dwupierścieniakcesarski-Catathelasmaimperiale(Fr.)Sing;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
pieczarkowce
Rodzina:
pieczarkowate
Rodzaj:
Catathelasma
Gatunek:
dwupierścieniakcesarski
Kapelusz:
jasnobrązowy,jasnokasztanowatydopłowego,masywny,ogrubymmiąższu,młodypółkulisty,
potemwypukły,następniewklęsłyobrzegupodwiniętym,czasemzbiałymiresztkamiosłony,
silniewłókienkowato-marmurkowaty.
Rurki:
początkowobiałe,późniejżółtawe,pouszkodzeniuplamiąsięnażółto,trochęzbiegającena
trzon,wąskie,niezbytgęste.
Trzon:
odgórybiały,białawy,kupodstawiebrązowiejący,bardzogrubyimasywny,ostrozakończony
zpodwójnympierścieniem.
Miąższ:
biały,twardy,jędrny;smak:pochwilicierpkiilekkopiekący,zapach:silny,przypominamąkę
lubświeżeogórki
Wysypzarodników:
biały
Grzybjadalny:
jadalny,podlegaochronieścisłej!(jednocześnieznajdujesięwobowiązującymwykaziegrzy-
bówdopuszczonychdoobrotu!?)
Występowanie:
odsierpniadolistopada,wsuchychlasachiglastych,miejscaminaglebachwapiennych,dość
rzadki,wgórachczęstszy.
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
borowikowce
Rodzina:
maślakowate
Rodzaj:
maślak
Gatunek:
maślakzwyczajny
Kapelusz:
średnica4–15cm,ciemnobrązowy,czekoladowobrązowy,czasamiżółtobrązowy.Na
młodychgrzybachpółkulisty,potemspłaszczony,szeroki.Skórkapromieniścieżyłkowana,
lepkaibłyszcząca,wczasiesuszywyschnięta.Dajesięłatwooddzielićodmiąższu.
Rurki:
długość6–12mm,cytrynowożółterurki,umłodychowocnikówzakrytebiałą,błoniastą
osłonączęściową.Uosobnikówdorosłychresztkitejosłonypozostająnatrzoniewpostaci
białoioletowego,przyrośniętegopierścienia.Poryrurekpoczątkowookrągławe,nastarszych
okazach kanciaste.
Trzon:
wysokość4–11cm,grubość1–2,5cm,jasnożółty,nagórnejczęściwystępująbrązowe
ziarenka.Bardzocharakterystycznącechąjestwystępowanienatrzonieskórkowatego
pierścienia.Potymmożnagorozróżnićodbardzopodobnegomaślakaziarnistego,którynie
mategopierścienia.
Miąższ:
kremowy,cytrynowożółtegokoloru,osłabym,charakterystycznymzapachuiłagodnym,
lekko kwaskowatym smaku.
Wysypzarodników:
rdzawoochrowy.Zarodnikigładkie,elipsoidalne,orozmiarach7–11×2,5–4μm.
Grzybjadalny:jedenznajsmaczniejszychgatunkówzbieranychwPolsce.Nadajesiędo
duszenia,smażeniaimarynowania,nienadajesiędosuszenia,anidotransportu.Skórkęz
kapeluszanależyusunąćprzedspożyciem(jestkwaśna).Jestbardzoczęstoatakowanyprzez
owady,powodującejegorobaczywienie.
Występowanie:
lasyiglaste.Rośniegłówniepodsosnami,gdyżwspółżyjezichkorzeniami–zjawisko
mikoryzy.WcałejPolscebardzopospolity,zwyjątkiemwyższychpołożeńgórskich.
Występujeodmajadopaździernika,aleprzyciepłejjesieniipóźnejzimieznajdowano
dorodneosobnikiwpołowiegrudnia.
Piaskowieckasztanowaty-Gyroporuscastaneus(Bull.)Quel;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
borowikowce
Rodzina:
piaskowcowate
Rodzaj:
piaskowiec
Gatunek:
piaskowiec kasztanowaty
Kapelusz:
średnica3-12cm,żółtobrązowy,cynamonowobrązowy,rdzawobrunatny,kasztanowaty,
wypukłyzwiekiemspłaszczony,poduszkowaty,skórkaumłodychdelikatnieomszonalub
ilcowata,udojrzałychsucha,gładka,podczassuchejpogodypękanapoletka.
Rurki:
długośćokoło8mm,początkowobiałe,białawe,późniejkremowe,żółte,niezmieniają
barwypoprzekrojeniu,najpierwprzyrośnięte,potemprawiewolne,nieprzyrośniętedo
trzonu,pory:białe,kremowe,późniejżółte,oliwkowożółte,podotknięciulekkobrązowieją,
drobne,okrągłe.
Trzon:
wysokość3-8cm,grubość1-3cm,barwykapeluszalubnieznaczniejaśniejszy,nieregularnie
cylindryczny,czasemrozszerzonyupodstawy,maczugowaty,początkowopełny,ustarych
owocnikówwewnątrzgąbczasty,wkońcupusty,kruchy,powierzchnianierówna,powgniatana,
matowa,gładka,sucha.
Miąższ:
biały,białawy,jasnożółtawy,tużpodskórkąrdzawy,niezmieniabarwypoprzekrojeniu,w
kapeluszumięsisty,dośćtwardy,jędrny,ustarszychokazówkruchy,smak:przyjemny,
łagodny,orzechowy,zapach:przyjemny,łagodny,słaby.
Wysypzarodników:
kremowylubbladożółty.
Grzybjadalny:
smacznygrzybjadalny,znakomitywmarynatach.
Występowanie:
odlipcadopaździernika,wsuchych,ciepłych,świetlistychlasachliściastychiiglastych,
tworzymikoryzęzróżnymigatunkamidrzew,najczęściejzbukami,dębami,sosnamii
świerkami,naglebachpiaszczystychpojedynczo,niezbytczęsty,wniektórychregionach
nawet rzadki.
Pieczarkazaroślowa-Agaricussilvicola(Vitt.)Sacc.,
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
pieczarkowce
Rodzina:
pieczarkowate
Rodzaj:
pieczarka
Gatunek:
pieczarkazaroślowa
Kapelusz:
biały,szybkożółknący,miejscauszkodzoneprzebarwiająsięnażółto,staryzżółtobrązowymi
plamami;6-12cmśrednicy;młodypółkulisty,potemwypukłydorozpostartego,często
zniskimgarbkiem;powierzchniagładka,włóknista,umłodychegzemplarzyczasamitakżez
drobnymi,przylegającymiłuseczkami;brzegprosty,wystającypozablaszki;umłodychmogą
byćwidoczneresztkiosłonynabrzegukapelusza,potemzanikają.
Blaszki:
wolne;młodebiałe,potemjasnoszare,szaroróżowe,zwiekiemszarawobrązowe;ostrzebiałe,
nierówne.
Trzon:
białylubzzielonkawożółtymodcieniem,dojrzałyniecozbrązowiały,poniżejpierścienia
biały,szybkożółknący,żółtopomarańczowywmiejscachuciśniętych,zwiekiem
żółtobrązowawy;powyżejpierścieniapowierzchniagładka,poniżejwłókienkowatado
aksamitnej,50-100(140)x7-13(15)mm,zwyklezwyraźną,częstoobrzeżonąbulwiastą
nasadą,zespłaszczonymspodem,rzadkopusty.
Miąższ:
biały,niezmiennylubjedyniesłabożółknącywpodstawietrzonu;zapachpoczątkowosilny,
przypominającyanyżek,potemsłaby;smakłagodny.
Wysypzarodników:
czekoladowobrązowy.
Grzybjadalny
:jadalna.
Występowanie:
dośćczęsta,wyrastawlasachliściastychiiglastych,odlatadojesieni,naglebachżyznych,
zasadowych.
Pieczarkaszlachetna-Agaricusbitorquis(Quel)Sacc.,
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
podstawczaki
Rząd:
pieczarkowce
Rodzina:
pieczarkowate
Rodzaj:
pieczarka
Gatunek:
pieczarka szlachetna
Kapelusz:
średnica3-15cm,białawy,kremowy,niekiedyzochrowymiplamami,początkowopółkulisty,
Piaskowiecmodrzak-Gyroporuscyanescens(Bull.)Quel;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
grzyby podstawkowe - Basidiomycota
Klasa:
pieczarniaki - Agaricomycetes
Rząd:
borowikowce - Boletales
Rodzina:
piaskowcowate-Gyroporaceae
Rodzaj:
piaskowiec-GyroporusQuél.
Gatunek:
piaskowiecmodrzakGyroporuscyanescens
Kapelusz:
średnicyod35do150mm.Wkolorzekremowy,słomkowożółtylubzochrowym
odcieniem,wmiejscachdotknięciazmieniającybarwęnaatramentowoniebieską.
Wkształciepoczątkowopółkulisty,późniejwypukły,zwiekiemniecospłaszczony.
Powierzchniamatowa,pokrytadrobnymikosmkowatymiwłóknami,pilśniowata,w
dotykuszorstka.Brzegdługopodwinięty,rurkiniecowystają.
Rurki:
długości3do8mm,białawe,kremowelubbladożółtawe,uszkodzonenatychmiast
błekitnieją,przytrzonieprawiewolnelubzatokowatowycięte.
Trzon:
długościod50do120mmigrubościod10do30mm.Barwykapelusza,uszczytu
jaśniejszy,poprzełamaniuzmieniającyszybkokolornaatramentowoniebieski.
Napowierzchnidelikatnieotrębiastydoilcowatego,wgórnejczęścizmałymzgru-
bieniem,powyżejktóregojestgładki.Wkształcienieregularniecylindrycznylubu
podstawyzgrubiały.Zzewnątrztwardyikruchy,wewnątrzpoczątkowopełny,
potemwatowaty,wkońcupodzielonypustymikomorami.
Miąższ:
ścisły,jędrnyikruchy.Barwybiałejlubjasnokremowej,pouszkodzeniunacałej
powierzchni(kapelusz,rurki,trzon)zmieniającybarwęnaatramentowoniebieską
(rzadkoniebarwiącysię:var.lacteus),potemjaśniejący,przybierającykolorbrudno-
szaro-biały.Zapachnieznaczny,smakłagodny,przyjemny.Wysuszony,albo
poddanyobróbcetermicznejprzybierazłotożółtawąbarwę,zwyjątkiemrurek,które
sąoliwkowobrązowe.
Wysypzarodników:
elipsoidalne,gładkie.Wielkości8-16x4-8µm.Wysypkremowylub
jasnoochrowy.
Grzybjadalny:
grzybjadalnyZnajdujesięnaczerwonejliściegrzybówwielkoowocnikowychw
Polscezestatusem„R–rzadki”.
Występowanie:
wlasachliściastychiiglastych,poddębami,brzozami,sosnami,zwłaszczana
glebachpiaszczystych.WniektórychregionachPolskiczęsty,winnychrzadki.Od
czerwcadopaździernika.
wypukły,późniejspłaszczony,obrzegupodwiniętym,skórkagładka
Blaszki:
ubardzomłodychowocnikówbiaławe,potemróżowawe,ustarychczekoladowobrązowe
wolnegęste,wąskie
Trzon:
wysokość3-5cm,grubośćokoło2cm,białawy,białokremowy,zwężasiękudołowi,z
podwójnympierścieniemskórkagładka
Miąższ:
biały,naprzekrojuróżowiejetwardy,jędrnysmak:łagodny,orzechowyzapach:przyjemny,
przypominaświeżedrewno
Wysypzarodników:
ciemnobrązowy
Grzybjadalny:
bardzodobrygrzybjadalnyuprawiany.OSTRZEŻENIE!Nienależyzbieraćowocników
rosnącychprzyszosach,ulicachiśmietniskach,możebyćmylonyztrującąpieczarkążółtawą,
jakopieczarkabywajązbieranemłodeowocnikigrzybówśmiertelnietrujących:muchomora
wiosennego,muchomorajadowitego,wieruszkizatokowatejoraznajgroźniejszegozgrzybów
trującychmuchomorasromotnikowego.Niewolnozbieraćzbytmłodychowocnikówze
względunawiększąmożliwośćpomyłki!Zdarzasię,żeamatorzygrzybobraniajakopieczarki
zbierająpurchawiceolbrzymie,któreobjętesąochronąścisłą,adotegonawetniesądo
pieczarekpodobne,nieskładająsięztrzonuikapelusza
Występowanie:
odmajadolistopada,najczęściejwmiastachiosiedlach,wparkach,przyśmietniskach,na
brzegachdróg,naulicachprzypłytachchodnikowych,natynkuupodstawystarychmurów,
dosyćpospolita
Strona8
Data wydania: 21.10.2010r.
Lejkowiecdęty-Craterelluscornucopioides(L.)Pers;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
grzyby podstawkowe - Basidiomycota
Klasa:
pieczarniaki - Agaricomycetes
Rząd:
pieprznikowce-Cantharellales
Rodzina:
pieprznikowate-Cantharellaceae
Rodzaj:
lejkowiec-CraterellusPers
Gatunek:
lejkowiecdęty
Kapelusz:
osiąga40-120mmwysokościi20-50mmśrednicy;makształtlejkowatydotrąbkowatego,
Podgrzybekzajączek-Xerocomussubtomentosus(L.)Quel;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
grzyby podstawkowe
Klasa:
podstawczaki
Rząd:
borowikowce
Rodzina:
borowikowate
Rodzaj:
podgrzybek
Gatunek:
PodgrzybekzajączekLegueuva
Kapelusz:
jednoliciezabarwionyoliwkowożółty,żółtoochrowydoszarobrązowego,
oliwkowozielonawy,szarozielonawy,średnicy3-15cm,najpierwpółkulisty,potemwypukłydo
rozpostartego,powierzchniazamszowata,matowa.
Rurki:
tejsamejbarwy;długości5-15mm,uciśnięteniebłękitnieją,wyciętedozbiegających.
Trzon:
6-10cmx1,5-2cm,walcowaty,wysmukły,pełny,upodstawyniecocieńszyniżuszczytu,
barwyżółtej,żółtobrązowejlubczerwonobrązowej,trochęwłóknisty,niekiedyzcienkimi
kosmykami,tworzącyuszczytudelikatnąziarnistośćlubrodzajsiateczki.Niekiedycały
żółtoochrawyodintensywnieżółtego,ustarszychokazówupodstawybrązowawy.
Miąższ:
białawożółtawy,wtrzoniewyraźnieżółty,niezmiennylubjedynienieznacznieniebieszczejący;
umłodychegzemplarzydośćtwardy,ustarychgąbczasty,zapachsłaby,przyjemny;smak
łagodny.
Wysypzarodników:
brązowooliwkowy.
Grzybjadalny:
jadalny.Możliwośćpopełnieniapomyłki-dopodgrzybkazajączkapodobnyjesttrochę
podgrzybekzłotawy,któregotrzonwgórnejczęścijestzawszeczerwony.Identyczniezabar-
wioneporymapodgrzybekżeberkowany(Xerocomusspadiceus),jegoowocnikisązwykle
mniejsze.
Występowanie:
wlasachiglastychlubliściastych,wszędziedośćpospoliciejakkolwiekprzeważnie
pojedyńczolubtylkopoparęsztuk.Owocujeodlipcadopaździernika,zwyklenakwaśnych
glebach,częstowlasachiglastychwśródkrzewinekborówkiiczarnejjagody.
jestpustydoziemi;cienkomięsisty;stronawewnętrznamakolorczarny,któryzazwyczaj
blaknieistajesięczarnobrązowy;powierzchniastronywewnętrznejjestłuseczkowato-
gruczołkowatanatomiaststronazewnętrznazhymenoforemjestszaradoniebieskoszarej,
gładka,pomarszczonaipofałdowana,zwiekiemoprószonabiałoprzezzarodniki;brzeg
wywinięty,pofałdowany.
Miąższ:
cienki,szarobrązowy,czarniawy,kruchy;zapacharomatyczny,przyjemny;smakłagodny.
Wysypzarodników:
jajowato-elipsoidalne,gładkie,12-17x9-11µm;wysypbiały,kremowy.
Grzybjadalny:
bardzosmacznygrzybjadalnyoprzyjemnymaromacie,którydoskonalezachowujesiępo
wysuszeniu.
Występowanie:
dośćczęsty;owocnikiwyrastająodsierpniadolistopadawlasachliściastych,częstopod
bukami,zwyklewdużychgrupach;owocnikisączęstopozrastanezsobą.Lejkowiecdęty
jestbardzocharakterystycznymgrzybemitrudnogopomylićzinnymigatunkami;
najbardziejzbliżonydoniegowyglądemjestpieprznikszary-Cantharelluscinereus,który
mawyraźnielistewkowaty,bruzdowanyhymenofor.
Twardzioszekprzydrożny-Marasmiusoreades(Bolt.)Fr;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
pieczarkowce
Rodzina:
twardzioszkowate
Rodzaj:
twardzioszek
Gatunek:
twardzioszekprzydrożny
Kapelusz:
średnicy1–4(do6)cm,barwyskórzastożółtejlubochrowobrązowawej(suchybledszy,
białawy),higrofaniczny,zbrzegiemprążkowanymprzezprześwitująceblaszki,gładki
inagi.Zamłodustożkowaty,późniejwypukły,wdojrzałymowocnikupłaski,częstoz
tępymgarbkiempośrodku.
Blaszki:
blaszkibardzorzadkie,białawe,podeszczuochrowe,podczassuszykremowe,po
zwilżeniuniecociemniejsze.
Trzon:
cylindryczny,pełny,elastyczny,niełamliwy,do8cmwysokościi3-5mmgrubości,
bladoochrowy,białawożółtawy.
Miąższ:
bladożółty.Cienki,biały,niezmieniającyzabarwieniapoprzekrojeniu.Maprzyjemny
grzybowy zapach i delikatny smak.
Wysypzarodników:
biały.Zarodnikiośrednicy7–10×4-6µm,jajowate,gładkie,bezbarwne.
Grzybjadalny:
docelówkonsumpcyjnychużywasięwyłączniekapeluszy,odrzucającłykowatetrzonki.
Wsmakułagodnyoorzechowymposmaku,nadajesięgłówniedozup,sosów.Wformie
suszonejjakoprzyprawa.
Występowanie:
rośnienałąkach,pastwiskach,przypolnychścieżkach,naskrajulasów.Wytwarza
owocnikiodmajadolistopada.UWAGA!Pomylićmożnazsilnietrującymilejkówkami,
jaknp.lejkówkaliściowa(Clitocybephyllophila),azwłaszczalejkówkaodbielona
(Clitocybedealbata)rosnącatakżepozalasami.
Podgrzybekzłotawy-Xerocomuschrysenteron(Bull.)Quel;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
jądrowce
Klasa:
podstawczaki
Rząd:
borowikowce
Rodzina:
borowikowate
Rodzaj:
podgrzybek
Gatunek:
podgrzybekzłotawy
Kapelusz:
średnicy3-7cm,ochrowooliwkowy,szarooliwkowylubbrązowooliwkowy,skórkasucha,
matowa,zamszowata,ustarszychpopękananadrobnepoletka,zwłaszczanabrzegukapelusza,
apowstałerysybarwycielistejzodcieniemróżowym,poduszkowatowypukły.
Rurki:
umłodychowocnikówkremowożółte,ustarychzielonkawe,ciemnooliwkowe,uszkodzone
zabarwiająsięnazielononiebiesko,przyrośniętedotrzonu.
Trzon:
żółtawy,zwyklezczerwonymismugami,zwłaszczaupodstawy50-100x10-15mm,
równogruby,czasemwygięty,długiiwysmukły,podstawaprzeważnieniecozwężona,
powierzchniasucha,gładkalubwzdłużnierowkowana,podstawazbiaławo-żółtawągrzybnią.
Miąższ:
żółtobiaławy,jasnożółty,podskórkąkapeluszaczerwony,niezmiennylubsłabobłękitniejący,w
trzoniewłóknisty,wkapeluszugruby,miękki.Zapachsłaby,smakłagodny,lekkokwaskowaty.
Wysypzarodników:
oliwkowobrązowy.
Grzybjadalny:
jadalny,ośredniejjakości.Możliwośćpopełnieniapomyłki:Podgrzybekobciętozarodni-
kowyXerocomusporosporus-rośniegłówniepoddębami.PodgrzybekczerwonawyXero
comusrubelluszamłoduczerwonejbarwyjednakszybkoblaknąimogąwtedyprzypominać
innegatunkipodgrzybków.PodgrzybekaksamitnyXerocomuspruinatusmaraczejniepękającą
napoletkapowierzchniękapelusza.MniejpodobnyjestpodgrzybekzajączekXerocomussubto
mentosusmaoliwkowożóltykapelusz,aporysąjaskrawozłotożółte.
Występowanie:
najpospolitszygrzybrurkowy.Owocnikiwyrastająodlatadojesieni,pojedynczoiwgrupach,
nierazmasowo,wlasachiglastychiliściastych.
Mleczajrydz-LactariusdeliciosusFr;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
gołąbkowce
Rodzina:
gołąbkowate
Rodzaj:
mleczaj
Gatunek:
mleczajrydz
Kapelusz:
średnicy4–12cm,barwycielistoczerwonawejlubwróżnychodcieniachpomarańczowej,
czasamizdomieszkązieleni.Powierzchniakoncentryczniestrefowana,czasami
jamkowato-plamista.Umłodychowocnikówpokrójkapeluszajestwypukły,dojrzewający
wklęsły,zpłytkimwgłębieniemnaśrodku,ustarychokazówlejkowaty,długoz
podwiniętymibrzegami.Pokrytyśluzowatąprzydużejwilgotnośćipowietrzaskórką.
Rurki:
blaszkowy,blaszkibarwypomarańczowożółtawej,podobnejjakkapelusza,oróżnej
długości(mieszane),prostoprzyrośniętelublekkozbiegającenatrzon,cienkieikruche.Po
uszkodzeniuwybarwiająsięlekkozielonawo.
Trzon:
długości3–7cmi1–2,5cmśrednicy,barwykapeluszalubjaśniejszy,zciemniejszymi
jamkowatymiplamkami(pozatymgładki),przesiąkniętymleczkiem.Cylindryczny,
początkowopełny,potempusty,przypodstawiezwężony.
Miąższ:
barwybladopomarańczowej,zwarty,udojrzałychowocnikówkruchy,przesiąknięty
jaskrawopomarańczowymmleczkiem(długoniezmieniającymbarwy,czasemjaśniejącym
lubciemniejącym,apookresiedobyzieleniejącym),osmakulekkogorzkawym,cierpkimi
słodkawej,owocowejwoni.
Wysypzarodników:
niemalkuliste,owymiarachprzeważnie7,5–9×6–7,5μm,opowierzchnipokrytej
amyloidalnąsiateczką,tworzonąprzezbrodawkipołączoneróżnejszerokościlistewkami,
bezporyrostkowej.Wysypzarodnikówkremowylubjasnoochrowy.
Grzybjadalny:
jadalny.
Występowanie:
kraje,wktórychpotwierdzonowystępowaniemleczajarydzato:Australia,Austria,
Belgia,Czechy,Dania,Finlandia,Francja,Hiszpania,Holandia,Izrael,Japonia,Kanada,
KoreaPołudniowa,KoreaPółnocna,Niemcy,Norwegia,Polska,Portugalia,Słowacja,
Słowenia,StanyZjednoczone,Szwajcaria,Szwecja,Turcja,Urugwaj,WielkaBrytaniai
Włochy.Rozwijasięwlasachimłodnikachiglastych,wobecnościsosen,napiaszczystych
glebach.Owocnikiwytwarza(wEuropie)przeważnieodsierpniadopaździernika.
Czubajkakania-Macrolepiotaprocera(Soop.)Sing;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
grzyby podstawkowe
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
pieczarkowce
Rodzina:
pieczarkowate
Rodzaj:
czubajka
Gatunek:
czubajkakania
Kapelusz:
10-30cmśrednicy,jasnobrązowyubardzomłodychokazówkulistylubjajowaty,nadługim
trzonie,niepopękanyibarwyczerwonawobrązowej;potemwypukły,następniepłasko,
parasolowato,rozpostartyzgarbkiemnaszczycie.Odbrzeguskórka,popękanynaduże,grube
włóknisto-wełnisto-strzępiaste,jasnobrązowoełuski.Środekgładki,ciemniejszykubrzegom
jaśniejszy,białobrązowawylubpłowy.Powierzchniasucha,popękana,pokrytabrązowymi,
grubymi,odstającymi,dachówkowatymiłuskami,pomiędzyktórymiprześwitujejaśniejsza
skórka.
Rurki:
białe(białawe,kremowe)miękkieikruche.Szerokie(10-20mm)igęste;nieregularne,
wybrzuszone,wolne,wyraźnieoddzieloneodtrzonuostrze,ustarychokazówmożebyć
zbrązowiałe,blaszkigęste.
Trzon:
15-40cmx1-4cm.Białawybarwykapelusza,drobnebrązowawełuseczkilub
zygzakowatywzórzporozrywanejskórkinajaśniejszymtle,młodyjednoliciebrunatny,
cylindryczny,bardzodługi,smukły,pustywśrodku,podstawabulwiasta(do4cmśrednicy)
obrośniętabiałągrzybnią.Pierścieńwyraźny,podwójny,grubobłoniasty(mocny),ugóry
białokosmkowy,udołubrązowawy,przesuwalnyłatwoodłamujesięodkapelusza,
Miąższ:
białydelikatnyniezmiennywkapeluszu,udojrzałychokazówwatowatywtrzoniezdrewniały,
włóknisty,łykowaty.Smakłagodny,orzechowy;zapachsłaby"grzybowy"-przyjemny.
Wysypzarodników:
wysypbiały.
Grzybjadalny:
jadalny.
Występowanie:
pospolity.Od(czerwca)lipcadolistopada,główniewświetlistychlasachliściastychpod
bukami,rzadziejwiglastych,naskrajulasu,nałąkach,lubimiejscatrawiaste,ciepłe,gleby
wapienneilekkie.Owocnikiwmałychgrupachlubpojedynczo,grzybsaproiczny.
Kolczakobłączasty-HydnumrepandumL.:
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
pieprznikowce
Rodzina:
kolczakowate
Rodzaj:
kolczak
Gatunek:
kolczakobłączasty
Kapelusz:
średnicydo4-10(15)cm,wśrodkuzwyklewklęsły,barwabiaławadobladopomarańczowej.
Powierzchniasucha,nagaigładka,czasemdelikatnieomszony.Kształtzmienny,brzeg
podgiętyinieregularny.Charakterystycznącechąjestjegokruchość.Owocnikiczęstozrośnięte
po kilka.
Trzon:
średnicado3cm,wysokośćdo7cm,zwykleekscentryczny.Barwabiaładożółtawej
(jaśniejszyodkapelusza),młodszeegzemplarzenaogółomszone,starsze–gładkie.Po
skaleczeniuplamiącysięchromowożółto.
Miąższ:
kolcedługoścido6mm,gęsteizbiegającepotrzonie.Barwabiaławadobladopomarańczowej.
Kruchetaksamojakikapelusz.
Wysypzarodników:
białydobladokremowego,nieamyloidalny.Zarodnikibezbarwneigładkie,prawie
kuliste,orozmiarach5,5-8,5x6,5-9μm.
Grzybjadalny:
zapachismakświeżychowocnikówjestprzyjemny,natomiaststareegzemplarzestająsię
gorzkieizewzględunakwaskowatysmakjegowartośćkonsumpcyjnajesttrzeciorzędna.W
Polscejestrzadkozbierany.Nadajesiędosuszeniaiprzyrządzaniakonserw.Kolczaka
obłączastegomożnapomylićzjadalnymkolczakiemrudawym(Hydnumrufescens).
Występowanie:
rośnieodlipcadopaździernika(listopada)wlasachiglastych,liściastychorazmieszanych.
Lubiglebyilasteodużejzawartościwapnia.Mikoryzętworzynajczęściejześwierkiemi
bukiem.Owocnikiwyrastajączęstowdużychgrupach.
Pieczarkadwuzarodnikowa-Agaricusbisporus(Lange)Sing.Imbach
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
pieczarkowce
Rodzina:
pieczarkowate
Rodzaj:
pieczarka
Gatunek:
pieczarka dwuzarodnikowa
Kapelusz:
średnicy4-10cm,barwybiałej,szarobiałejdobrązowawej.Skórkaod
promieniowo-włókienkowejdoprzylegającołuskowatej.
Rurki:
blaszkiniedochodządotrzonu.
Trzon:
biały,zpierścieniemczęstogrubawym,odprostoodstającegodowzniesionego.
Miąższ:
słaboczerwieniejący,osłabym,przyjemnymzapachu.
Wysypzarodników:
brązowy.Zarodnikiośrednicy6-8x5-6µm.Podstawkizawszedwuzarodnikowe.
Grzybjadalny:
powszechnieuprawiany;możnagospożywaćnasurowo.
Występowanie:
rośnieodmajadowrześnia,napolach,wparkach,wmiejscachnawożonychobornikiem,
nastosachkompostowych,rzadkowlasach.Uprawianajestnapodłożuskładającymsię
główniezesłomyikońskiegonawozu;naotwartejprzestrzeninieczęsta.Wśladowych
ilościachwpieczarcedwuzarodnikowejwystępujeMMH(monometylohydrazyna):lotna
pochodnahydrazynyowzorzesumarycznymCH3N2H3,substancjaktórajest
wykorzystywanajakopaliwohipergolowewsilnikachrakietowych.
Strona9
Data wydania: 21.10.2010r.
Pieczarkalśniąca-AgaricussilvaticusSchaeff.
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
pieczarkowce
Rodzina:
pieczarkowate
Rodzaj:
pieczarka
Gatunek:
pieczarkalśniąca
Kapelusz:
średnica4-8cm,szary,bladoochrowy,cynamonowobrązowy,gęstopokryty
ciemnobrązowymiłuseczkami,przeważnieprzylegającymidoskórki,początkowoprawie
kulisty,stożkowaty,późniejwypukły.
Blaszki:
szerokość5-8mm,początkowobiaławe,różowocieliste,łososioworóżowe,wmiarę
dojrzewaniaowocnikastająsięszaroczerwone,czerwonobrązowe,wkońcuciemnobrązowe,
czekoladowobrązowe,wolnegęste.
Trzon:
wysokość3-12cm,grubość1-2,5cm,białawylubszarawy,wmiejscachuszkodzonych
czerwienieje,potembrązowieje,cylindryczny,upodstawylekkobulwiastorozszerzony
ipokrytybiałągrzybnią,gładkipierścień-białawy,ustarszychokazówbywabrązowawy
szeroki,cienki,odstający.
Miąższ:
białawy,naprzekrojusilnieczerwienieje,potembrązowieje,mięsisty,stosunkowocienki,
dośćkruchy,smak:łagodny,przyjemny,"grzybowy";zapach:przyjemny,"grzybowy"lub
przypominaświeżedrewno.
Wysypzarodników:
czekoladowobrązowy.
Grzybjadalny:
dobrygrzybjadalny,większośćpieczarek,którychwEuropiewystępujeokoło60
gatunków,rośniepozalasem;sąwśródnichgrzybyjadalneitrujące;niektóregatunkiz
licznymiodmianamisąpowszechnieuprawianeprawienacałymświecie;wpełni
zautomatyzowanejuprawieprzemysłowejroczneplonyz1mkwadratowegosięgają
120kgowocników.
OSTRZEŻENIE!Trującymgatunkiempieczarkijestpieczarkażółtawa,bywamylony
zgatunkamiśmiertelnietrującymi:muchomoremplamistym,muchomoremwiosennym,
muchomoremjadowitymimuchomoremsromotnikowymorazwieruszkązatokowatą,nie
należyzbieraćzbytmłodychowocnikówzewzględunawiększąmożliwośćpomyłki!Zdarza
się,żeamatorzygrzybobraniajakopieczarkizbierająpurchawiceolbrzymie,któreobjętesą
ochronąścisłą,adotegonawetniesądopieczarekpodobne,nieskładająsięztrzonui
kapelusza.
Występowanie:
odlipcadopaździernika,saproityczny,wlasachiglastych,głównieświerkowych,takżew
lasachmieszanych,naglebachzasobnychwzwiązkiazotowe,pojedynczolubgromadnie,
niezbyt pospolity.
Boczniakostrygowaty-Pleurotusostreatus(Jacq.)Kummer;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
pieczarkowce
Rodzina:
boczniakowate
Rodzaj:
boczniak
Gatunek:
boczniak ostrygowaty
Kapelusz:
średnicyod5do15cm,(spotykasięstarszeowocnikiznaczniewiększe)kształtem
przypominaostrygęlubwydłużonyjęzyk;kolorodbiałegodociemnoszarego,najczęściej
siny,gładki,matowy.
Blaszki:
umłodychowocnikówbiałe,późniejciemnieją(brązowieją)zbiegająnatrzon,wysyp
zarodnikówbiałylubbrązowawy.
Trzon:
białawy,głębokoosadzonywkapeluszuzwyklekrótki,anawetledwozaznaczony.
Miąższ:
masywny,biały,ołagodnymsmakuidelikatnymzapachugrzybowym.
Wysypzarodników:
biały.Zarodnikiośrednicy8-12x3-4µm.
Grzybjadalny:
bardzosmaczny,alenastarośćstajesięłykowaty.Owocnikiboczniakadostarczająłatwo
przyswajalnegobiałka,kwasufoliowego,aminokwasów,witaminzgrupyBisoli
mineralnych;wykrytownichtakżeobecnośćsubstancjidziałającejprzeciwnowotworowoi
obniżającejpoziomcholesteroluwekrwi.Wwielukrajach,wtymwPolsce,prowadzisię
uprawęboczniakaostrygowatego.
Występowanie:
rośnienapniachdrzewliściastych,grzybniapowodujebiałązgniliznędrzewa,możnago
spotkaćnajczęściejkołodróg,naściętychpniachtopóliwierzb,wlesienapowalonych
pniachbukowych.Owocnikipojawiająsiępóźnąjesienią(listopad),apodczasłagodnej
zimynawetwstyczniuilutym.Wysypjestobity;najednympniu,pozostałympościęciu
topolimożnazebraćnawetkilkanaściekilogramówowocników.Boczniakwystępuje
główniewśrodkowympaśmiepółkulipółnocnej,alespotykasięgorównieżnapółkuli
południowej.Uwagi:boczniakjestgrzybemjadalnymśredniejjakości,alecenionymprzez
zbieraczy,ponieważniejestatakowanyprzezowadyiwystępujewokresie,gdypoza
zimówkąaksamitnotrzonową,nicwięcejnierośnie;najlepiejsmakujeobgotowanyi
przyrządzonyjakkotletschabowy,możebyćtakżemarynowany,duszonywśmietanieitp.
Jestgrzybemuprawianymnaskalęmasową.możnagouprawiaćamatorskonapniach,
kłodach,grubychgałęziach.Mawielewalorówzdrowotnych.
Uchobzowe-Hirneolaauricula-judae(Bull.ExSt.Amans)
Królestwo:
grzyby
Rząd:
uszakowce
Rodzina:
uszakowate
Rodzaj:
uszak
Gatunek:
ucho bzowe
Kapelusz:
4-10cmszerokości;nazwagrzybapochodziodkształtuprzypominająceucho.Jednakżeto
"ucho''możebyćrównieżmuszelkowate,odwrotniemiseczkowate,płatowe,skręconelubu
nasadyzwężonewkształcietrzonu.Barwyczerwonobrązowejdooliwkowobrązowejlub
ioletowoszarej.Nagładkiej,błyszczącej,poprzecinanejlistwamistroniewewnętrznej
znajdujesięwarstwazarodnikonośna,podczasgdybezpłodnastronazewnętrznajest
puszyścieilcowataiszarawa.
Miąższ:
ciemnobrązowy,wilgotnyjestgalaretowatylubchrząstkowaty,elastyczny,prześwitujący;
bezsmakuizapachu;wysuszonyjesttwardy,łamliwy,pomarszczony,bardzolekki,silnie
skurczonyprzywilgotnejpogodziepowracadopierwotnychrozmiarów.
Wysypzarodników:
biały,nieamyloidalny.Zarodnikiwielkości16-23x6-7µm.
Grzybjadalny:
dobrygrzybjadalny.WEuropiegrzybtenjestrzadkozbierany,wysokocenionyjestw
kuchnichińskiejijapońskiej.Należydonajpopularniejszychgrzybówjadalnychijest
składnikiemwielupotraw.Jestprawiepozbawionysmaku,jednakżespożywanyjestdla
swegochrząstkowategowalorukulinarnego.
Występowanie:
jakopasożytżyjenachorymbądźobumierającymdrewnie.Rośniewciągucałegoroku,
zwłaszczaodsierpniadogrudnia,apodczasłagodnejzimywystępujenawetdopóźniej
wiosnynapniakachipniachdrzewliściastych,zwłaszczanabzieczarnym
(SambucusnigraL.),rzadkonadrewnieiglastym.Wczasiewilgotnejpogodytworzy
gromadneowocnikiwkształciemałżowinyusznej,częstofalistowygięteipostrzępione.
Twardziak(Shii-take)-Lentinusedodes(Berck.)
Pieczarkaogrodowa-Agaricushortensis(Cooke)Pil.
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
pieczarkowce
Rodzina:
pieczarkowate
Rodzaj:
pieczarka
Gatunek:
pieczarka ogrodowa
Kapelusz:
umłodychowocnikówbiały,ustarszychszarobrązowy,najpierwpółkulistyobrzegu
podwiniętym,późniejwypukły,jedwabistaskórkawmiarędojrzewaniaowocnikapokrywa
siękosmkami.
Blaszki:
najpierwróżowe,późniejbrązoweażdobrązowoczarnychwolnegęste.
Trzon:
biały,cylindryczny,krótkizbiałympierścieniem.
Miąższ:
biały,podskórkąodcieńczerwonawyjędrny,mięsisty,smakizapach:anyżowo"grzybowy".
Wysypzarodników:
ciemnobrązowy.
Grzybjadalny:
smaczny,uprawiany.OSTRZEŻENIE!Możebyćmylonyztrującąpieczarkążółtawą,
śmiertelnietrującymmuchomoremwiosennymimuchomoremjadowitymorazwieruszką
zatokowatą,bywamylonyzmuchomoremsromotnikowymniewolnozbieraćzbytmłodych
owocnikówzewzględunawiększąmożliwośćpomyłki!Bywa,żeamatorzygrzybobrania
jakopieczarkizrywająpurchawiceolbrzymie,któreobjętesąochronąścisłą,adotegonawet
niesądopieczarekpodobne,nieskładająsięztrzonuikapelusza.
Występowanie:
odczerwcadopaździernikawogrodachnaglebiesilnienawożonej,nakompoście.
Pieczarkapolna-Agaricuscampestris(L.)Fr.,
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
pieczarkowce
Rodzina:
pieczarkowate
Rodzaj:
pieczarka
Gatunek:
pieczarka polna
Kapelusz:
biały,nagilubzrzadkimiszarobrązowymiłuskaminaczubku,zamłoduprawiekulisty,
późniejwypukły,nakoniecspłaszczony.Wmłodychowocnikachbrzegkapelusza
połączonyjestztrzonembłoniastąosłoną.
Blaszki:
najpierwróżowe,późniejczerwonawe,wreszcieciemnobrązowe,wolne.
Trzon:
cylindryczny,pełny,łatwoodłamującysięodkapelusza,zbiałymbłoniastympierścieniem
ugóry.Powierzchniagładka,biała.
Miąższ:
Ścisły,jędrny,elastyczny,biały,poprzekrojeniumiejscamiróżowieje.Smakprzyjemny,
zapach lekko grzybowy.
Wysypzarodników:
czarnobrązowy.Zarodnikiośrednicy7–10x5–6µm.
Grzybjadalny:
grzybjadalny,używanyjakododatekdoróżnychmięsnychdańorazdozup.Dopieczarki
szlachetnej(polnej)podobnajestpieczarkamiejska(Agaricusbitorquis).Maonajednak
zawszenagikapeluszipodwójnypierścieńnatrzonie.Rośnieodmajadolistopadana
rumowiskachiprzymiejskichdrogach.Jadalna.
Występowanie:
rośnieodmajadolistopadanałąkach,pastwiskachirowachprzydrożnych,najczęściejna
dobrzenawożonychmiejscach,np.nałąkach,gdziepasiesiębydło.
Pieprznikjadalny(kurka)-CantharelluscibariusFr;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
Agaricomycetes
Rząd:
pieprznikowce
Rodzina:
pieprznikowate
Rodzaj:
pieprznik
Gatunek:
pieprznikjadalny
Kapelusz:
lejkowatyśrednica1-7cm,odbladożółtegodopomarańczowego,powierzchniagładka,
matowa,początkowopółkulisty,późniejpłaskidolejkowatowklęsłego,brzegpodwinięty,u
starszychokazówfaliściepowyginany,postrzępiony.
Blaszki:
barwykapeluszawpostacigrubych,żylastychfałdzbiegającychnatrzonfałdyczęsto
rozwidlonelubłączącesięwzajemnie.
Trzon:
wysokość3-6cm,grubość0,8-2,5cm,niecojaśniejszyodkapeluszalubtejsamejbarwy,w
górzerozszerzonypełny.
Miąższ:
białawy,zwarty,mięsisty,smakłagodny,ustarszychokazówprzypominapieprz,zapach
przyjemny.
Wysypzarodników:
7-124-6,5µm,elipsoidalne,gładkie,bezbarwne,wysypbiaławylubżółtawy.
Grzybjadalny:
jadalny,smaczny,twardy,stosunkowociężkostrawnybardzodużezastosowanieiznaczenie
gospodarcze.
Występowanie:
odkońcamajadopołowylistopada,wróżnychlasach,główniewsiedliskachborowych,
tworzymikoryzęprzeważniezsosnąiświerkiem,atakżezdębemigrabem,naziemi
wśródmchulubopadłychliści,gromadnie,pospolity.
Królestwo:
grzyby
Gromada:
podstawczaki
Klasa:
pieczarniaki
Rząd:
pieczarkowce
Rodzina:
twardzioszkowate
Rodzaj:
Lentinula
Gatunek:
Lentinula edodes
Kapelusz:
brązowy,czerwonobrązowy,szarobrązowy;5-12/15cmśrednicy;początkowokulisty,z
wiekiemwypukłydorozpostartego,powierzchniazbiałymiłuseczkami,kosmkami,
większyminabrzegukapelusza,brzegpodwinięty.
Blaszki:
białawe,gęste;szerokie,przyrośniętelubwycięte.
Trzon:
białawy,zwiekiembrązowiejący,wygięty,powierzchniazbiałymi,dużymikosmkami,
pełny,twardy.
Miąższ:
białawy,elastyczny,wtrzonietwardy;zapacharomatyczny;smakprzyjemny,łagodny,
korzenny.
Wysypzarodników:
biały.
Grzybjadalny:
jadalny.
Występowanie:
wnaturzewystępujewJaponiiiChinach.Owocnikiwyrastająwgrupach,namartwym
drewnieliściastym.
Trulaletnia-TuberaestivumVitt;
Królestwo:
grzyby
Gromada:
woreczniaki
Klasa:
kustrzebniaki
Rząd:
kustrzebkowce
Rodzina:
trulowate
Rodzaj:
trula
Gatunek:
trulaletnia
Kapelusz:
podziemny,wformiebulwy,któramożeosiągaćwielkośćziemniakaiwagędo0.5kg,
średnicę2-11cm;powierzchniaciemnobrązowadoczarnej,zgrubymibrodawkami,2-5
mm,brodawkidośćregularne,piramidalne,wielokątne.Glebapoczątkowobiała,wmiarę
dojrzewaniaszarawalubżółtawaidojrzałabrązowadoczerwonobrązowejzbiałymi
żyłkami;zapachintensywny,przyjemny.
Wysypzarodników:
szerokoelipsoidalne,owymiarachprzeważnie25–50×17–37μm(rozmiaryzależneod
ichilościwworku),zpowierzchniąpokrytąsiatkowatąornamentacjąowysokości2,5–3
μm,początkowobezbarwne(hialinowe),podojrzeniużółtelubżółtobrązowe.
Grzybjadalny:
AskokarpyTuberaestivumsąjadalne,jednakmająmniejszewalorysmakoweodtruli
białej(piemonckiej)czyczarnozarodnikowej(perygordzkiej).Obecnieokreślanajako
"grzybkorzennyośredniejjakości"]chociażwstarszychpublikacjachjako"bardzo
smacznygrzybjadalny,jedenznajcenniejszychgatunkow".
Występowanie:
występowanietruliletniejpotwierdzonow:Austrii,Australii,Bułgarii,Danii,Francji,
Hiszpanii,Niemczech,Portugalii,Słowenii,StanachZjednoczonych,Szwecji,Węgrzech,
WielkiejBrytaniiiWłoszech.NaCzerwonejliścieroślinigrzybówPolskijestzaliczana
dogatunkówwymarłych("Ex").Gatunektenrozwijasięwlasachliściastych(czasami
iglastych),częstopodbukamilubdębami,nawapiennychglebach.Wytwarzaowocnikiod
sierpniadogrudnia(wEuropie),przeważnie10–15cmpodpowierzchniągruntu.
Strona10
Plik z chomika:
Tatar73
Inne pliki z tego folderu:
Grzybiarz-KS.EXE
(103213 KB)
A.Atlas Grzybów Jadalnych.pdf
(394 KB)
Gąska Naga.jpg
(340 KB)
A.Grzyby Jadalne.jpg
(202 KB)
ABC grzybobrania.pdf
(248 KB)
Inne foldery tego chomika:
1.Baranina
11.Pieczenie
12.Weki
2.Kozica
3.Wołowina
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin