A.Atlas Grzybów Jadalnych.pdf

(394 KB) Pobierz
Data wydania: 21.10.2010r.
Atlas grzybów jadaldnych
Koźlarzczerwony(wszystkieodmiany)-Leccinumaurantiacum(Bull.)S.F.Gray;
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Podklasa: podstawczaki pieczarkopodobne
Rząd: borowikowce
Rodzina : borowikowate
Rodzaj: koźlarz
Gatunek: koźlarzczerwony
Kapelusz: czerwonopomarańczowy,ciemnolubceglastoczerwony,matowyisuchy,
ośrednicy40-150mm.Brzegkapeluszacienki,skórkanaobwodzie
zwyklezwisapozarurkiwpostacicienkiejbłonki.
Rurki: najpierwbiałe,potembladoszare.Poryokrągłe,drobne,śmietankowokremowe.
Trzon: cylindryczny,pełny,początkowogładkipóźniejzbrązowymikosmkami.
Miąższ: gruby,twardy,biały,poprzekrojeniuciemniejący.Smaknieznaczny,
łagodny,zapachniewyraźny.
Wysypzarodników: brązowy.Zarodnikiośrednicy13-17x4-5µm,gładkie,żółtobrązowawe.
Grzybjadalny: smaczny,nadajesięzwłaszczadoduszenia,atakżedosuszenia.Podobnyjest
koźlarzczerwonyodm.dębowa(Leccinumquercinum).
Występowanie: występujedośćczęstowlasachosikowychlubpodosikamipozalasem.Rośnie
odmajadolistopada.
Borowikszlachetny(prawdziwekwszystkieodmiany)-BoletusedulisBullexFr.;
Gromada: grzyby podstawkowe - Basidiomycota
Klasa: pieczarniaki - Agaricomycetes
Rząd: szczecinkowce - Hymenochaetales
Rodzina: szczecinkowcowate - Hymenochaetaceae
Rodzaj: borowik - Boletus Dill. ex L.: Fr.
Kapelusz: brązowyizwiekiemdociemnobrązowego,czerwonobrązowego,brzegkapelusza
możebyćjaśniejszy,podobnieowocnikiprzykryteściółkąmogąbyć
bardzojasne;najpierwpółkulisty,potemwypukły,ustarychegzemplarzy
poduszkowatorozpostarty;powierzchniagładkalubpomarszczona;przywilgotnej
pogodzie nieco lepka.
Rurki: początkowobiaławe,dośćdługie;łatwooddzielająsięodkapelusza;przy
trzoniezatokowatowycięte.
Pory:
początkowobiaławe,potemżółtedooliwkowozielonych;dośćdrobne,okrągławe
zwiekiemkanciaste;uciśniętenieprzebarwiająsię.
Trzon: białawydojasnobrązowego,dolnaczęśćjaśniejsza,wgórnejczęścilubnacałej
długościtrzonumniejlubbardziejwyraźnabiaławalubjasnobrązowasiateczka,
mniejlubbardziejrozszerzonyupodstawy.
Miąższ: młodybiałyizwarty,ustarszychegzemplarzygąbczasty;podskórkązabarwiony
nabrązowo(czerwonobrązowawo);niezmienny.Zapachprzyjemny.
Smakłagodny,przyjemny(orzechowy).Zapachsuszucharakterystyczny,
intensywny,przyjemny.
Zarodniki: wrzecionowate,gładkie.Wysypoliwkowobrązowy(ciemnooliwkowy).
Występowanie: VII-XI,wlasachiglastychimieszanych,pospolity.
Wartość: bardzosmacznygrzybjadalny,dopuszczonydoobrotuhandlowegonaterenie
Polski.
Gatunki podobne: borowikusiatkowanyBoletusreticulatus,borowiksosnowyBoletuspinophilus,
koźlarzbabka(wszystkieodmiany)-Leccinumscabrum(Bull)S.F.Gray.;
Maślakpstry-Suillusvariegatus(Swartz)O.Kuntze;
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Rząd: borowikowce
Rodzina: maślakowate
Rodzaj: maślak
Gatunek: maślakpstry
Kapelusz: średnica6-15cm,szarożółtylubbrązowożółty,późniejżółtoochrowypłowiejący,
początkowopółkulistyzpodwiniętymbrzegiem,potemwypukły,poduszkowaty,
powierzchniapoczątkowozamszowata,ilcowata(delikatneciemniejsze
kosmki),zwiekiemgładka,nieznacznieoślizgła,skórkazwyklenieoddzielasię
odmiąższu.
Rurki: długość8-12mm,początkowoszarożółte,piaskowożółte,późniejoliwkowe,
ciemnooliwkowe,ciemniejszeodskórkikapelusza,poprzekrojeniulekko
błękitnieją,przyrośniętedotrzonu,pory-początkowożółtawe,późniejbrązowo
oliwkowe,podotknięciubłękitnieją,najpierwbardzodrobne,okrągławe,później
większe.
Trzon: wysokość3-9cm,grubość2-3,5cm,barwykapelusza:udołuciemniejszy,
równogruby,cylindryczny,wydłużony,czasemmaczugowaty,pełny,gładki.
Miąższ: wkapeluszubiaławożółty,kremowyzodcieniempomarańczowym,wtrzonie
żółty,żółtoróżowy,zbrązowymodcieniemupodstawy,czasemróżowawy,po
przełamaniulekkosinieje,dośćmiękkiwkapeluszu,dośćtwardy,niecowłóknisty
wtrzonie;smakizapach:łagodny,kwaskowy.
Wysypzarodników: oliwkowobrązowy.
Grzybjadalny: średniejwartości,najlepszymarynowany.
Występowanie: odczerwcadopaździernika,wborachsosnowych,nawrzosowiskachitorfowiskach,
nanizinachtworzymikoryzęzsosnązwyczajnąiinnymigatunkami
sosen,wgórachzkosodrzewinązwyklewmiejscachwilgotnych,naterenach
piaszczystychpojedynczolubwmałychgrupach,gatunekśredniopospolity,
obszarwystępowaniazmniejszasięwrazzosuszaniemterenu.
Koźlarzbabka(wszystkieodmiany)-Leccinumscabrum(Bull)S.F.Gray.;
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Podklasa: podstawczaki pieczarkopodobne
Rząd: borowikowce
Rodzina: borowikowate
Rodzaj: koźlarz
Gatunek: koźlarzgrabowy
Kapelusz: szarooliwkowy,ochrowobrązowy,szarobrązowy,niekiedyciemnobrązowy,
półkulisty,wypukły,skórkasucha,gładka,podczassuszypopękana.
Rurki: początkowobiałe,późniejbrudnożółtoszare,szarooliwkowe;pouszkodzeniu
barwiąsięnajpierwnaioletowoszaro,późniejnaczarno,prawiewolne,
długie,porydrobne.
Trzon: zczarniawymikosmkaminaszarym,białoszarymtle,wysmukły,wydłużono-
maczugowatyznieznacznymipodłużnymiżeberkami.
Miąższ: brudnobiały,białawy;naprzekrojunajpierwróżowieje,potemprzybiera
barwęioletowoszarą,wkońcuczernieje,wkapeluszujędrny,mięsisty,w
trzoniewłóknisty,smak:łagodny;zapach:niewyróżniasię.
Wysypzarodników: brązowy.
Występowanie: odczerwcadopaździernika,wlasachliściastych,tworzymikoryzętylkoz
grabami,zwyklewmałychgrupkach.
Podgrzybekbrunatny-Xerocomusbadius(Fr.)KuhnexGilb;
Królestwo: grzyby
Gromada:
Klasa: podstawczaki
Rząd: borowikowce
Rodzina: borowikowate
Rodzaj: podgrzybek
Gatunek: podgrzybek brunatny
Kapelusz: średnica3-16cm,odczekoladowobrązowegodokasztanowatobrązowego,powierzchniau
młodychokazówzamszowataimatowa,ustarszychwczasiesuchejpogodygładkii
błyszcząca,wokresieopadów–lepka,skórkaoddzielasięodmiąższutylkoustarychokazów
itoniezbytłatwo.
Rurki: długość10-20mm,początkowokremowelubżółtawe,późniejoliwkowe,poprzełamaniu
siniejące,przyrośniętedotrzonulubwycięte,pory-takiejsamejbarwyjakrurki,podotknięciu
sinieją,nieduże,okrągławe,późniejbardziejkanciaste.
Trzon: wysokość3-15cm,grubość1-4cm,jasnobrązowy,uszczytuiupodstawyjaśniejszy,żółtawy,
napowierzchniomszony,włóknisty,podłużniepręgowany,ustarszychgładki,baryłkowatylub
równogruby,cylindryczny,niekiedywrzecionowaty,czasemumłodychowocnikównieco
rozdętywśrodkupełny.
Miąższ: białawy,kremowylubbladożółtawy,poprzełamaniulekkosiniejący,zwłaszczawpobliżu
rurek,mięsisty,jędrny,twardy;smakizapach:łagodny,słaby,"grzybowy"
Wysypzarodników: 12-17x4-5µm,elipsoidalne,gładkie,wysypbrązowooliwkowy.
Grzybjadalny: jadalny,smaczny,niektórzyuważają,żesuszonyznacznieprzewyższajakościąinnegrzyby
OSTRZEŻENIE!Wstaniesurowymtrujący!Niektórzyautorzydotejporyprzestrzegająprzed
spożywaniempodgrzybkówbrunatnych(szczególniepochodzącychzpółnocno-wschodnieji
południowejPolski),wzwiązkuzeskażeniempokatastroiewCzarnobylu.
Występowanie: odczerwcadolistopada,wstarychdrzewostanachiglastych,główniesosnowych,rzadziej
takżewlasachliściastychimieszanych,podsosnamiiświerkamiorazpoddębamiibukami,
czasemnapniakach,tworzymikoryzęzróżnymidrzewami,alerównieżrozkładaszczątki
roślin,zwyklenaglebiepiaszczystejokwaśnymodczynie,częstogromadnie,gatunekbardzo
pospolityzwyjątkiemniektórychregionów.
Mleczajsmaczny-LactariusvolemusFr;
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Rząd: gołąbkowce
Rodzina: gołąbkowate
Rodzaj: mleczaj
Gatunek: mleczajsmaczny
Kapelusz: żółtobrązowylubbrązowy,suchy,matowy.Zamłoduwypukłyzlekkopodwiniętymibrzegami,
Koźlarzgrabowy-Leccinumgriseum(Quel.)Sing.
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Podklasa: podstawczaki pieczarkopodobne
Rząd: borowikowce
Rodzina: borowikowate
Rodzaj: koźlarz
Gatunek: koźlarzgrabowy
Kapelusz: szarooliwkowy,ochrowobrązowy,szarobrązowy,niekiedyciemnobrązowy,
półkulisty,wypukły,skórkasucha,gładka,podczassuszypopękana.
Rurki: początkowobiałe,późniejbrudnożółtoszare,szarooliwkowe;pouszkodzeniu
barwiąsięnajpierwnaioletowoszaro,późniejnaczarno,prawiewolne,
długie,porydrobne.
Trzon: zczarniawymikosmkaminaszarym,białoszarymtle,wysmukły,wydłużono-
maczugowatyznieznacznymipodłużnymiżeberkami.
Miąższ: brudnobiały,białawy;naprzekrojunajpierwróżowieje,potemprzybiera
barwęioletowoszarą,wkońcuczernieje,wkapeluszujędrny,mięsisty,w
trzoniewłóknisty,smak:łagodny;zapach:niewyróżniasię.
Wysypzarodników: brązowy.
Występowanie: odczerwcadopaździernika,wlasachliściastych,tworzymikoryzętylkoz
grabami,zwyklewmałychgrupkach
Maślaksitarz-Suillus(L.exFr.)bovinusO.Kuntze;
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Rząd: borowikowce
Rodzina: maślakowate
Rodzaj: maślak
Gatunek: maślaksitarz
Kapelusz: średnica40-110mm,kolorżółtobrązowylubczerwonoochrowy,gładki,nagi,
podeszczachbardzośluzowaty.Poryduże,żółte.
Rurki: namłodychowocnikachszarożółtawe,późniejżółte,wkońcubrązowe.
Trzon: cylindryczny,pełny,udołuniekiedyzgrubiały,bezpierścienia,ugóryżółtawy
lub rdzawoochrowy.
Miąższ: lepkiielastyczny,niełamliwy.Wkapeluszuelastyczny,bladożółty,wtrzonie
włóknisty,czerwonobrązowy.
Wysypzarodników: bladobrązowy.Zarodnikiośrednicy6-10x3-4µm.
Grzybjadalny: grzybośredniejwartoścismakowejiodżywczej.Smaknieznaczny,niekiedy
kwaskowaty,zapachniewyraźny,smakowogorszyniżinnegatunkimaślaków.
Nadajesiędosuszeniaimarynowaniazinnymi,smaczniejszymigrzybami.
Występowanie: jestgatunkiemwystępującymnasuchych,piaszczystychglebach
towarzyszącymsośnie.WPolscebardzopospolity,miejscamiwystępuje
masowowokresieodlipcadopaździernika.
późniejprawiepłaskizwgnieceniempośrodku,wreszcielejkowaty.
Rurki: zbiegające,gęste,kremowe,apóźniejżółtawe,brązowiejącepoddotykiem.
Trzon: cylindryczny,pełny,gładki,nagiżółtobrązowyalbobrązowy,zawszejaśniejszyniżkapelusz.
Miąższ: twardyikruchy,kremowy,przypominającyzapachemśledzie.Mleczkobardzoobite,białe,na
powietrzuzabarwiasięnaszaro,początkowosłodkawe,pochwilinieprzyjemne.
Wysypzarodników: kremowy.Zarodnikiprawiekuliste,lekkokolczasteiusiatkowane.Rozmiar:8-12x7-11µm.
Grzybjadalny: grzybjadalny.Możnajeśćnasurowo,lekkoposolonylubsmażonynamaślezkminkiem.W
zasadzietrudnogopomylićzktórymśniejadalnymlubtrującymmleczajem,możetylkozlekko
trującymmleczajempłowym(Lactariushelvus).
Występowanie: rośnieodczerwcadopaździernikawlasachliściastychiiglastych,pojedynczolubwmałych
grupach,najczęściejnaterenachpodgórskich.
Strona 7
903192081.075.png 903192081.086.png 903192081.097.png 903192081.108.png 903192081.001.png 903192081.012.png 903192081.023.png 903192081.028.png 903192081.029.png 903192081.030.png 903192081.031.png 903192081.032.png 903192081.033.png 903192081.034.png 903192081.035.png 903192081.036.png 903192081.037.png 903192081.038.png 903192081.039.png 903192081.040.png 903192081.041.png 903192081.042.png 903192081.043.png 903192081.044.png 903192081.045.png 903192081.046.png 903192081.047.png 903192081.048.png 903192081.049.png
Data wydania: 21.10.2010r.
Maślakżółty-Suillusgrevillei(Klotzsch)Sing.Klotzsch;
Maślakziarnisty-Suillusgranulatus(L.)O.Kuntze;
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Rząd: borowikowce
Rodzina: maślakowate
Rodzaj: maślak
Gatunek: maślakziarnisty
Kapelusz: początkowobrązowylubrdzawoczerwony,wdojrzałychokazachżółtoochrowy,nagi
śluzowaty,zeskórkąłatwooddzielającąsięodmiąższu.Zamłodukulisty,dojrzały
poduchowaty,ośrednicy50-100mm.Poryjasnożółte,zamłodudrobne,dojrzałewiększe,
wydzielająbiałekropelkimlecznegopłynu,którepozaschnięciupozostawiająnaporachi
szczycietrzonubrązoweziarenka.
Rurki: najpierwbladożółte,późniejochrowe,wreszciebrązowożółte,przyrośniętedotrzonu.
Trzon: cylindryczny,pełny,bezpierścienia,bladożółty,ugóryzbrązowymibrodaweczkami.W
dojrzałychowocnikachprzypodstawiebrązowawy.
Miąższ: białawy,późniejżółtawy,niezmieniającyzabarwieniapoprzekrojeniu,wkapeluszuzamłodu
miękkijakmasło,późniejażwodnisty,wtrzoniewłóknistSmaknieznaczny,przyjemny,
zapachniewyraźny.
Wysypzarodników: żółtobrązowe.Zarodnikiośrednicy8-12x2,5-4µm,gładkie,bladożółte
Grzybjadalny: smacznygrzyb,używasięgodozup,sosów,duszenia.
Występowanie: wPolscejestgatunkiemczęstym,występującympodsosnamiodczerwcadopaździernika.
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Rząd: borowikowce
Rodzina: maślakowate
Rodzaj: maślak
Gatunek: maślakżółty
Kapelusz: żółtopomarańczowy,gładki,nagi,pokrytyśluzem,wmłodychowocnikachstożkowaty,w
dojrzałychspłaszczonyipoduchowaty,ośrednicy40-150mm.Porynajpierwokrągłe,później
kanciaste,zamłodużółte,zwiekiembrązowożółte,ponaciśnięciuzabarwiająsięnakolor
różowobrązowy.
Rurki: żółte,późniejoliwkowożółte,przyrośnięte.
Trzon: cylindrycznylubmaczugowaty,pełny,zpierścieniemugóry.Nadpierścieniem
cytrynowożółty,
częstozsiateczką,podpierścieniemżółtobrązowy.
Miąższ: żółty,miejscaminiekiedyróżowiejący,wkapeluszumiękkiisoczysty,wtrzonietwardy,
włóknisty.Smaknieznaczny,zapachniewyraźny.
Wysypzarodników: oliwkowoochrowy.Zarodnikiośrednicy7-10x3-4µm,gładkie,bladożółte.
Grzybjadalny: dobrygrzybjadalny,możnaprzyrządzaćnaróżnesposoby.Podobnydomaślakażółtegojest
maślakżółtawy(Suilluslavidus).
Występowanie: tworzymikoryzęzmodrzewiamiiwystępujetylkopodtymidrzewami.WPolscejest
pospolity.Owocujeodczerwcadolistopada.
Maślakzwyczajny-Suillusluteus(L.)S.F.Gray;
Dwupierścieniakcesarski-Catathelasmaimperiale(Fr.)Sing;
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Rząd: pieczarkowce
Rodzina: pieczarkowate
Rodzaj: Catathelasma
Gatunek: dwupierścieniakcesarski
Kapelusz: jasnobrązowy,jasnokasztanowatydopłowego,masywny,ogrubymmiąższu,młodypółkulisty,
potemwypukły,następniewklęsłyobrzegupodwiniętym,czasemzbiałymiresztkamiosłony,
silniewłókienkowato-marmurkowaty.
Rurki: początkowobiałe,późniejżółtawe,pouszkodzeniuplamiąsięnażółto,trochęzbiegającena
trzon,wąskie,niezbytgęste.
Trzon: odgórybiały,białawy,kupodstawiebrązowiejący,bardzogrubyimasywny,ostrozakończony
zpodwójnympierścieniem.
Miąższ: biały,twardy,jędrny;smak:pochwilicierpkiilekkopiekący,zapach:silny,przypominamąkę
lubświeżeogórki
Wysypzarodników: biały
Grzybjadalny: jadalny,podlegaochronieścisłej!(jednocześnieznajdujesięwobowiązującymwykaziegrzy-
bówdopuszczonychdoobrotu!?)
Występowanie: odsierpniadolistopada,wsuchychlasachiglastych,miejscaminaglebachwapiennych,dość
rzadki,wgórachczęstszy.
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Rząd: borowikowce
Rodzina: maślakowate
Rodzaj: maślak
Gatunek: maślakzwyczajny
Kapelusz: średnica4–15cm,ciemnobrązowy,czekoladowobrązowy,czasamiżółtobrązowy.Na
młodychgrzybachpółkulisty,potemspłaszczony,szeroki.Skórkapromieniścieżyłkowana,
lepkaibłyszcząca,wczasiesuszywyschnięta.Dajesięłatwooddzielićodmiąższu.
Rurki: długość6–12mm,cytrynowożółterurki,umłodychowocnikówzakrytebiałą,błoniastą
osłonączęściową.Uosobnikówdorosłychresztkitejosłonypozostająnatrzoniewpostaci
białoioletowego,przyrośniętegopierścienia.Poryrurekpoczątkowookrągławe,nastarszych
okazach kanciaste.
Trzon: wysokość4–11cm,grubość1–2,5cm,jasnożółty,nagórnejczęściwystępująbrązowe
ziarenka.Bardzocharakterystycznącechąjestwystępowanienatrzonieskórkowatego
pierścienia.Potymmożnagorozróżnićodbardzopodobnegomaślakaziarnistego,którynie
mategopierścienia.
Miąższ: kremowy,cytrynowożółtegokoloru,osłabym,charakterystycznymzapachuiłagodnym,
lekko kwaskowatym smaku.
Wysypzarodników: rdzawoochrowy.Zarodnikigładkie,elipsoidalne,orozmiarach7–11×2,5–4μm.
Grzybjadalny:jedenznajsmaczniejszychgatunkówzbieranychwPolsce.Nadajesiędo
duszenia,smażeniaimarynowania,nienadajesiędosuszenia,anidotransportu.Skórkęz
kapeluszanależyusunąćprzedspożyciem(jestkwaśna).Jestbardzoczęstoatakowanyprzez
owady,powodującejegorobaczywienie.
Występowanie: lasyiglaste.Rośniegłówniepodsosnami,gdyżwspółżyjezichkorzeniami–zjawisko
mikoryzy.WcałejPolscebardzopospolity,zwyjątkiemwyższychpołożeńgórskich.
Występujeodmajadopaździernika,aleprzyciepłejjesieniipóźnejzimieznajdowano
dorodneosobnikiwpołowiegrudnia.
Piaskowieckasztanowaty-Gyroporuscastaneus(Bull.)Quel;
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Rząd: borowikowce
Rodzina: piaskowcowate
Rodzaj: piaskowiec
Gatunek: piaskowiec kasztanowaty
Kapelusz: średnica3-12cm,żółtobrązowy,cynamonowobrązowy,rdzawobrunatny,kasztanowaty,
wypukłyzwiekiemspłaszczony,poduszkowaty,skórkaumłodychdelikatnieomszonalub
ilcowata,udojrzałychsucha,gładka,podczassuchejpogodypękanapoletka.
Rurki: długośćokoło8mm,początkowobiałe,białawe,późniejkremowe,żółte,niezmieniają
barwypoprzekrojeniu,najpierwprzyrośnięte,potemprawiewolne,nieprzyrośniętedo
trzonu,pory:białe,kremowe,późniejżółte,oliwkowożółte,podotknięciulekkobrązowieją,
drobne,okrągłe.
Trzon: wysokość3-8cm,grubość1-3cm,barwykapeluszalubnieznaczniejaśniejszy,nieregularnie
cylindryczny,czasemrozszerzonyupodstawy,maczugowaty,początkowopełny,ustarych
owocnikówwewnątrzgąbczasty,wkońcupusty,kruchy,powierzchnianierówna,powgniatana,
matowa,gładka,sucha.
Miąższ: biały,białawy,jasnożółtawy,tużpodskórkąrdzawy,niezmieniabarwypoprzekrojeniu,w
kapeluszumięsisty,dośćtwardy,jędrny,ustarszychokazówkruchy,smak:przyjemny,
łagodny,orzechowy,zapach:przyjemny,łagodny,słaby.
Wysypzarodników: kremowylubbladożółty.
Grzybjadalny: smacznygrzybjadalny,znakomitywmarynatach.
Występowanie: odlipcadopaździernika,wsuchych,ciepłych,świetlistychlasachliściastychiiglastych,
tworzymikoryzęzróżnymigatunkamidrzew,najczęściejzbukami,dębami,sosnamii
świerkami,naglebachpiaszczystychpojedynczo,niezbytczęsty,wniektórychregionach
nawet rzadki.
Pieczarkazaroślowa-Agaricussilvicola(Vitt.)Sacc.,
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Rząd: pieczarkowce
Rodzina: pieczarkowate
Rodzaj: pieczarka
Gatunek: pieczarkazaroślowa
Kapelusz: biały,szybkożółknący,miejscauszkodzoneprzebarwiająsięnażółto,staryzżółtobrązowymi
plamami;6-12cmśrednicy;młodypółkulisty,potemwypukłydorozpostartego,często
zniskimgarbkiem;powierzchniagładka,włóknista,umłodychegzemplarzyczasamitakżez
drobnymi,przylegającymiłuseczkami;brzegprosty,wystającypozablaszki;umłodychmogą
byćwidoczneresztkiosłonynabrzegukapelusza,potemzanikają.
Blaszki: wolne;młodebiałe,potemjasnoszare,szaroróżowe,zwiekiemszarawobrązowe;ostrzebiałe,
nierówne.
Trzon: białylubzzielonkawożółtymodcieniem,dojrzałyniecozbrązowiały,poniżejpierścienia
biały,szybkożółknący,żółtopomarańczowywmiejscachuciśniętych,zwiekiem
żółtobrązowawy;powyżejpierścieniapowierzchniagładka,poniżejwłókienkowatado
aksamitnej,50-100(140)x7-13(15)mm,zwyklezwyraźną,częstoobrzeżonąbulwiastą
nasadą,zespłaszczonymspodem,rzadkopusty.
Miąższ: biały,niezmiennylubjedyniesłabożółknącywpodstawietrzonu;zapachpoczątkowosilny,
przypominającyanyżek,potemsłaby;smakłagodny.
Wysypzarodników: czekoladowobrązowy.
Grzybjadalny :jadalna.
Występowanie: dośćczęsta,wyrastawlasachliściastychiiglastych,odlatadojesieni,naglebachżyznych,
zasadowych.
Pieczarkaszlachetna-Agaricusbitorquis(Quel)Sacc.,
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: podstawczaki
Rząd: pieczarkowce
Rodzina: pieczarkowate
Rodzaj: pieczarka
Gatunek: pieczarka szlachetna
Kapelusz: średnica3-15cm,białawy,kremowy,niekiedyzochrowymiplamami,początkowopółkulisty,
Piaskowiecmodrzak-Gyroporuscyanescens(Bull.)Quel;
Królestwo: grzyby
Gromada: grzyby podstawkowe - Basidiomycota
Klasa: pieczarniaki - Agaricomycetes
Rząd: borowikowce - Boletales
Rodzina: piaskowcowate-Gyroporaceae
Rodzaj: piaskowiec-GyroporusQuél.
Gatunek: piaskowiecmodrzakGyroporuscyanescens
Kapelusz: średnicyod35do150mm.Wkolorzekremowy,słomkowożółtylubzochrowym
odcieniem,wmiejscachdotknięciazmieniającybarwęnaatramentowoniebieską.
Wkształciepoczątkowopółkulisty,późniejwypukły,zwiekiemniecospłaszczony.
Powierzchniamatowa,pokrytadrobnymikosmkowatymiwłóknami,pilśniowata,w
dotykuszorstka.Brzegdługopodwinięty,rurkiniecowystają.
Rurki: długości3do8mm,białawe,kremowelubbladożółtawe,uszkodzonenatychmiast
błekitnieją,przytrzonieprawiewolnelubzatokowatowycięte.
Trzon: długościod50do120mmigrubościod10do30mm.Barwykapelusza,uszczytu
jaśniejszy,poprzełamaniuzmieniającyszybkokolornaatramentowoniebieski.
Napowierzchnidelikatnieotrębiastydoilcowatego,wgórnejczęścizmałymzgru-
bieniem,powyżejktóregojestgładki.Wkształcienieregularniecylindrycznylubu
podstawyzgrubiały.Zzewnątrztwardyikruchy,wewnątrzpoczątkowopełny,
potemwatowaty,wkońcupodzielonypustymikomorami.
Miąższ: ścisły,jędrnyikruchy.Barwybiałejlubjasnokremowej,pouszkodzeniunacałej
powierzchni(kapelusz,rurki,trzon)zmieniającybarwęnaatramentowoniebieską
(rzadkoniebarwiącysię:var.lacteus),potemjaśniejący,przybierającykolorbrudno-
szaro-biały.Zapachnieznaczny,smakłagodny,przyjemny.Wysuszony,albo
poddanyobróbcetermicznejprzybierazłotożółtawąbarwę,zwyjątkiemrurek,które
sąoliwkowobrązowe.
Wysypzarodników: elipsoidalne,gładkie.Wielkości8-16x4-8µm.Wysypkremowylub
jasnoochrowy.
Grzybjadalny: grzybjadalnyZnajdujesięnaczerwonejliściegrzybówwielkoowocnikowychw
Polscezestatusem„R–rzadki”.
Występowanie: wlasachliściastychiiglastych,poddębami,brzozami,sosnami,zwłaszczana
glebachpiaszczystych.WniektórychregionachPolskiczęsty,winnychrzadki.Od
czerwcadopaździernika.
wypukły,późniejspłaszczony,obrzegupodwiniętym,skórkagładka
Blaszki: ubardzomłodychowocnikówbiaławe,potemróżowawe,ustarychczekoladowobrązowe
wolnegęste,wąskie
Trzon: wysokość3-5cm,grubośćokoło2cm,białawy,białokremowy,zwężasiękudołowi,z
podwójnympierścieniemskórkagładka
Miąższ: biały,naprzekrojuróżowiejetwardy,jędrnysmak:łagodny,orzechowyzapach:przyjemny,
przypominaświeżedrewno
Wysypzarodników: ciemnobrązowy
Grzybjadalny: bardzodobrygrzybjadalnyuprawiany.OSTRZEŻENIE!Nienależyzbieraćowocników
rosnącychprzyszosach,ulicachiśmietniskach,możebyćmylonyztrującąpieczarkążółtawą,
jakopieczarkabywajązbieranemłodeowocnikigrzybówśmiertelnietrujących:muchomora
wiosennego,muchomorajadowitego,wieruszkizatokowatejoraznajgroźniejszegozgrzybów
trującychmuchomorasromotnikowego.Niewolnozbieraćzbytmłodychowocnikówze
względunawiększąmożliwośćpomyłki!Zdarzasię,żeamatorzygrzybobraniajakopieczarki
zbierająpurchawiceolbrzymie,któreobjętesąochronąścisłą,adotegonawetniesądo
pieczarekpodobne,nieskładająsięztrzonuikapelusza
Występowanie: odmajadolistopada,najczęściejwmiastachiosiedlach,wparkach,przyśmietniskach,na
brzegachdróg,naulicachprzypłytachchodnikowych,natynkuupodstawystarychmurów,
dosyćpospolita
Strona8
903192081.050.png 903192081.051.png 903192081.052.png 903192081.053.png 903192081.054.png 903192081.055.png 903192081.056.png 903192081.057.png 903192081.058.png 903192081.059.png 903192081.060.png 903192081.061.png 903192081.062.png 903192081.063.png 903192081.064.png 903192081.065.png 903192081.066.png 903192081.067.png 903192081.068.png 903192081.069.png 903192081.070.png 903192081.071.png 903192081.072.png 903192081.073.png 903192081.074.png 903192081.076.png
Data wydania: 21.10.2010r.
Lejkowiecdęty-Craterelluscornucopioides(L.)Pers;
Królestwo: grzyby
Gromada: grzyby podstawkowe - Basidiomycota
Klasa: pieczarniaki - Agaricomycetes
Rząd: pieprznikowce-Cantharellales
Rodzina: pieprznikowate-Cantharellaceae
Rodzaj: lejkowiec-CraterellusPers
Gatunek: lejkowiecdęty
Kapelusz: osiąga40-120mmwysokościi20-50mmśrednicy;makształtlejkowatydotrąbkowatego,
Podgrzybekzajączek-Xerocomussubtomentosus(L.)Quel;
Królestwo: grzyby
Gromada: grzyby podstawkowe
Klasa: podstawczaki
Rząd: borowikowce
Rodzina: borowikowate
Rodzaj: podgrzybek
Gatunek: PodgrzybekzajączekLegueuva
Kapelusz: jednoliciezabarwionyoliwkowożółty,żółtoochrowydoszarobrązowego,
oliwkowozielonawy,szarozielonawy,średnicy3-15cm,najpierwpółkulisty,potemwypukłydo
rozpostartego,powierzchniazamszowata,matowa.
Rurki: tejsamejbarwy;długości5-15mm,uciśnięteniebłękitnieją,wyciętedozbiegających.
Trzon: 6-10cmx1,5-2cm,walcowaty,wysmukły,pełny,upodstawyniecocieńszyniżuszczytu,
barwyżółtej,żółtobrązowejlubczerwonobrązowej,trochęwłóknisty,niekiedyzcienkimi
kosmykami,tworzącyuszczytudelikatnąziarnistośćlubrodzajsiateczki.Niekiedycały
żółtoochrawyodintensywnieżółtego,ustarszychokazówupodstawybrązowawy.
Miąższ: białawożółtawy,wtrzoniewyraźnieżółty,niezmiennylubjedynienieznacznieniebieszczejący;
umłodychegzemplarzydośćtwardy,ustarychgąbczasty,zapachsłaby,przyjemny;smak
łagodny.
Wysypzarodników: brązowooliwkowy.
Grzybjadalny: jadalny.Możliwośćpopełnieniapomyłki-dopodgrzybkazajączkapodobnyjesttrochę
podgrzybekzłotawy,któregotrzonwgórnejczęścijestzawszeczerwony.Identyczniezabar-
wioneporymapodgrzybekżeberkowany(Xerocomusspadiceus),jegoowocnikisązwykle
mniejsze.
Występowanie: wlasachiglastychlubliściastych,wszędziedośćpospoliciejakkolwiekprzeważnie
pojedyńczolubtylkopoparęsztuk.Owocujeodlipcadopaździernika,zwyklenakwaśnych
glebach,częstowlasachiglastychwśródkrzewinekborówkiiczarnejjagody.
jestpustydoziemi;cienkomięsisty;stronawewnętrznamakolorczarny,któryzazwyczaj
blaknieistajesięczarnobrązowy;powierzchniastronywewnętrznejjestłuseczkowato-
gruczołkowatanatomiaststronazewnętrznazhymenoforemjestszaradoniebieskoszarej,
gładka,pomarszczonaipofałdowana,zwiekiemoprószonabiałoprzezzarodniki;brzeg
wywinięty,pofałdowany.
Miąższ: cienki,szarobrązowy,czarniawy,kruchy;zapacharomatyczny,przyjemny;smakłagodny.
Wysypzarodników: jajowato-elipsoidalne,gładkie,12-17x9-11µm;wysypbiały,kremowy.
Grzybjadalny: bardzosmacznygrzybjadalnyoprzyjemnymaromacie,którydoskonalezachowujesiępo
wysuszeniu.
Występowanie: dośćczęsty;owocnikiwyrastająodsierpniadolistopadawlasachliściastych,częstopod
bukami,zwyklewdużychgrupach;owocnikisączęstopozrastanezsobą.Lejkowiecdęty
jestbardzocharakterystycznymgrzybemitrudnogopomylićzinnymigatunkami;
najbardziejzbliżonydoniegowyglądemjestpieprznikszary-Cantharelluscinereus,który
mawyraźnielistewkowaty,bruzdowanyhymenofor.
Twardzioszekprzydrożny-Marasmiusoreades(Bolt.)Fr;
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Rząd: pieczarkowce
Rodzina: twardzioszkowate
Rodzaj: twardzioszek
Gatunek: twardzioszekprzydrożny
Kapelusz: średnicy1–4(do6)cm,barwyskórzastożółtejlubochrowobrązowawej(suchybledszy,
białawy),higrofaniczny,zbrzegiemprążkowanymprzezprześwitująceblaszki,gładki
inagi.Zamłodustożkowaty,późniejwypukły,wdojrzałymowocnikupłaski,częstoz
tępymgarbkiempośrodku.
Blaszki: blaszkibardzorzadkie,białawe,podeszczuochrowe,podczassuszykremowe,po
zwilżeniuniecociemniejsze.
Trzon: cylindryczny,pełny,elastyczny,niełamliwy,do8cmwysokościi3-5mmgrubości,
bladoochrowy,białawożółtawy.
Miąższ: bladożółty.Cienki,biały,niezmieniającyzabarwieniapoprzekrojeniu.Maprzyjemny
grzybowy zapach i delikatny smak.
Wysypzarodników: biały.Zarodnikiośrednicy7–10×4-6µm,jajowate,gładkie,bezbarwne.
Grzybjadalny: docelówkonsumpcyjnychużywasięwyłączniekapeluszy,odrzucającłykowatetrzonki.
Wsmakułagodnyoorzechowymposmaku,nadajesięgłówniedozup,sosów.Wformie
suszonejjakoprzyprawa.
Występowanie: rośnienałąkach,pastwiskach,przypolnychścieżkach,naskrajulasów.Wytwarza
owocnikiodmajadolistopada.UWAGA!Pomylićmożnazsilnietrującymilejkówkami,
jaknp.lejkówkaliściowa(Clitocybephyllophila),azwłaszczalejkówkaodbielona
(Clitocybedealbata)rosnącatakżepozalasami.
Podgrzybekzłotawy-Xerocomuschrysenteron(Bull.)Quel;
Królestwo: grzyby
Gromada: jądrowce
Klasa: podstawczaki
Rząd: borowikowce
Rodzina: borowikowate
Rodzaj: podgrzybek
Gatunek: podgrzybekzłotawy
Kapelusz: średnicy3-7cm,ochrowooliwkowy,szarooliwkowylubbrązowooliwkowy,skórkasucha,
matowa,zamszowata,ustarszychpopękananadrobnepoletka,zwłaszczanabrzegukapelusza,
apowstałerysybarwycielistejzodcieniemróżowym,poduszkowatowypukły.
Rurki: umłodychowocnikówkremowożółte,ustarychzielonkawe,ciemnooliwkowe,uszkodzone
zabarwiająsięnazielononiebiesko,przyrośniętedotrzonu.
Trzon: żółtawy,zwyklezczerwonymismugami,zwłaszczaupodstawy50-100x10-15mm,
równogruby,czasemwygięty,długiiwysmukły,podstawaprzeważnieniecozwężona,
powierzchniasucha,gładkalubwzdłużnierowkowana,podstawazbiaławo-żółtawągrzybnią.
Miąższ: żółtobiaławy,jasnożółty,podskórkąkapeluszaczerwony,niezmiennylubsłabobłękitniejący,w
trzoniewłóknisty,wkapeluszugruby,miękki.Zapachsłaby,smakłagodny,lekkokwaskowaty.
Wysypzarodników: oliwkowobrązowy.
Grzybjadalny: jadalny,ośredniejjakości.Możliwośćpopełnieniapomyłki:Podgrzybekobciętozarodni-
kowyXerocomusporosporus-rośniegłówniepoddębami.PodgrzybekczerwonawyXero
comusrubelluszamłoduczerwonejbarwyjednakszybkoblaknąimogąwtedyprzypominać
innegatunkipodgrzybków.PodgrzybekaksamitnyXerocomuspruinatusmaraczejniepękającą
napoletkapowierzchniękapelusza.MniejpodobnyjestpodgrzybekzajączekXerocomussubto
mentosusmaoliwkowożóltykapelusz,aporysąjaskrawozłotożółte.
Występowanie: najpospolitszygrzybrurkowy.Owocnikiwyrastająodlatadojesieni,pojedynczoiwgrupach,
nierazmasowo,wlasachiglastychiliściastych.
Mleczajrydz-LactariusdeliciosusFr;
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Rząd: gołąbkowce
Rodzina: gołąbkowate
Rodzaj: mleczaj
Gatunek: mleczajrydz
Kapelusz: średnicy4–12cm,barwycielistoczerwonawejlubwróżnychodcieniachpomarańczowej,
czasamizdomieszkązieleni.Powierzchniakoncentryczniestrefowana,czasami
jamkowato-plamista.Umłodychowocnikówpokrójkapeluszajestwypukły,dojrzewający
wklęsły,zpłytkimwgłębieniemnaśrodku,ustarychokazówlejkowaty,długoz
podwiniętymibrzegami.Pokrytyśluzowatąprzydużejwilgotnośćipowietrzaskórką.
Rurki: blaszkowy,blaszkibarwypomarańczowożółtawej,podobnejjakkapelusza,oróżnej
długości(mieszane),prostoprzyrośniętelublekkozbiegającenatrzon,cienkieikruche.Po
uszkodzeniuwybarwiająsięlekkozielonawo.
Trzon: długości3–7cmi1–2,5cmśrednicy,barwykapeluszalubjaśniejszy,zciemniejszymi
jamkowatymiplamkami(pozatymgładki),przesiąkniętymleczkiem.Cylindryczny,
początkowopełny,potempusty,przypodstawiezwężony.
Miąższ: barwybladopomarańczowej,zwarty,udojrzałychowocnikówkruchy,przesiąknięty
jaskrawopomarańczowymmleczkiem(długoniezmieniającymbarwy,czasemjaśniejącym
lubciemniejącym,apookresiedobyzieleniejącym),osmakulekkogorzkawym,cierpkimi
słodkawej,owocowejwoni.
Wysypzarodników: niemalkuliste,owymiarachprzeważnie7,5–9×6–7,5μm,opowierzchnipokrytej
amyloidalnąsiateczką,tworzonąprzezbrodawkipołączoneróżnejszerokościlistewkami,
bezporyrostkowej.Wysypzarodnikówkremowylubjasnoochrowy.
Grzybjadalny: jadalny.
Występowanie: kraje,wktórychpotwierdzonowystępowaniemleczajarydzato:Australia,Austria,
Belgia,Czechy,Dania,Finlandia,Francja,Hiszpania,Holandia,Izrael,Japonia,Kanada,
KoreaPołudniowa,KoreaPółnocna,Niemcy,Norwegia,Polska,Portugalia,Słowacja,
Słowenia,StanyZjednoczone,Szwajcaria,Szwecja,Turcja,Urugwaj,WielkaBrytaniai
Włochy.Rozwijasięwlasachimłodnikachiglastych,wobecnościsosen,napiaszczystych
glebach.Owocnikiwytwarza(wEuropie)przeważnieodsierpniadopaździernika.
Czubajkakania-Macrolepiotaprocera(Soop.)Sing;
Królestwo: grzyby
Gromada: grzyby podstawkowe
Klasa: pieczarniaki
Rząd: pieczarkowce
Rodzina: pieczarkowate
Rodzaj: czubajka
Gatunek: czubajkakania
Kapelusz: 10-30cmśrednicy,jasnobrązowyubardzomłodychokazówkulistylubjajowaty,nadługim
trzonie,niepopękanyibarwyczerwonawobrązowej;potemwypukły,następniepłasko,
parasolowato,rozpostartyzgarbkiemnaszczycie.Odbrzeguskórka,popękanynaduże,grube
włóknisto-wełnisto-strzępiaste,jasnobrązowoełuski.Środekgładki,ciemniejszykubrzegom
jaśniejszy,białobrązowawylubpłowy.Powierzchniasucha,popękana,pokrytabrązowymi,
grubymi,odstającymi,dachówkowatymiłuskami,pomiędzyktórymiprześwitujejaśniejsza
skórka.
Rurki: białe(białawe,kremowe)miękkieikruche.Szerokie(10-20mm)igęste;nieregularne,
wybrzuszone,wolne,wyraźnieoddzieloneodtrzonuostrze,ustarychokazówmożebyć
zbrązowiałe,blaszkigęste.
Trzon: 15-40cmx1-4cm.Białawybarwykapelusza,drobnebrązowawełuseczkilub
zygzakowatywzórzporozrywanejskórkinajaśniejszymtle,młodyjednoliciebrunatny,
cylindryczny,bardzodługi,smukły,pustywśrodku,podstawabulwiasta(do4cmśrednicy)
obrośniętabiałągrzybnią.Pierścieńwyraźny,podwójny,grubobłoniasty(mocny),ugóry
białokosmkowy,udołubrązowawy,przesuwalnyłatwoodłamujesięodkapelusza,
Miąższ: białydelikatnyniezmiennywkapeluszu,udojrzałychokazówwatowatywtrzoniezdrewniały,
włóknisty,łykowaty.Smakłagodny,orzechowy;zapachsłaby"grzybowy"-przyjemny.
Wysypzarodników: wysypbiały.
Grzybjadalny: jadalny.
Występowanie: pospolity.Od(czerwca)lipcadolistopada,główniewświetlistychlasachliściastychpod
bukami,rzadziejwiglastych,naskrajulasu,nałąkach,lubimiejscatrawiaste,ciepłe,gleby
wapienneilekkie.Owocnikiwmałychgrupachlubpojedynczo,grzybsaproiczny.
Kolczakobłączasty-HydnumrepandumL.:
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Rząd: pieprznikowce
Rodzina: kolczakowate
Rodzaj: kolczak
Gatunek: kolczakobłączasty
Kapelusz: średnicydo4-10(15)cm,wśrodkuzwyklewklęsły,barwabiaławadobladopomarańczowej.
Powierzchniasucha,nagaigładka,czasemdelikatnieomszony.Kształtzmienny,brzeg
podgiętyinieregularny.Charakterystycznącechąjestjegokruchość.Owocnikiczęstozrośnięte
po kilka.
Trzon: średnicado3cm,wysokośćdo7cm,zwykleekscentryczny.Barwabiaładożółtawej
(jaśniejszyodkapelusza),młodszeegzemplarzenaogółomszone,starsze–gładkie.Po
skaleczeniuplamiącysięchromowożółto.
Miąższ: kolcedługoścido6mm,gęsteizbiegającepotrzonie.Barwabiaławadobladopomarańczowej.
Kruchetaksamojakikapelusz.
Wysypzarodników: białydobladokremowego,nieamyloidalny.Zarodnikibezbarwneigładkie,prawie
kuliste,orozmiarach5,5-8,5x6,5-9μm.
Grzybjadalny: zapachismakświeżychowocnikówjestprzyjemny,natomiaststareegzemplarzestająsię
gorzkieizewzględunakwaskowatysmakjegowartośćkonsumpcyjnajesttrzeciorzędna.W
Polscejestrzadkozbierany.Nadajesiędosuszeniaiprzyrządzaniakonserw.Kolczaka
obłączastegomożnapomylićzjadalnymkolczakiemrudawym(Hydnumrufescens).
Występowanie: rośnieodlipcadopaździernika(listopada)wlasachiglastych,liściastychorazmieszanych.
Lubiglebyilasteodużejzawartościwapnia.Mikoryzętworzynajczęściejześwierkiemi
bukiem.Owocnikiwyrastajączęstowdużychgrupach.
Pieczarkadwuzarodnikowa-Agaricusbisporus(Lange)Sing.Imbach
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Rząd: pieczarkowce
Rodzina: pieczarkowate
Rodzaj: pieczarka
Gatunek: pieczarka dwuzarodnikowa
Kapelusz: średnicy4-10cm,barwybiałej,szarobiałejdobrązowawej.Skórkaod
promieniowo-włókienkowejdoprzylegającołuskowatej.
Rurki: blaszkiniedochodządotrzonu.
Trzon: biały,zpierścieniemczęstogrubawym,odprostoodstającegodowzniesionego.
Miąższ: słaboczerwieniejący,osłabym,przyjemnymzapachu.
Wysypzarodników: brązowy.Zarodnikiośrednicy6-8x5-6µm.Podstawkizawszedwuzarodnikowe.
Grzybjadalny: powszechnieuprawiany;możnagospożywaćnasurowo.
Występowanie: rośnieodmajadowrześnia,napolach,wparkach,wmiejscachnawożonychobornikiem,
nastosachkompostowych,rzadkowlasach.Uprawianajestnapodłożuskładającymsię
główniezesłomyikońskiegonawozu;naotwartejprzestrzeninieczęsta.Wśladowych
ilościachwpieczarcedwuzarodnikowejwystępujeMMH(monometylohydrazyna):lotna
pochodnahydrazynyowzorzesumarycznymCH3N2H3,substancjaktórajest
wykorzystywanajakopaliwohipergolowewsilnikachrakietowych.
Strona9
903192081.077.png 903192081.078.png 903192081.079.png 903192081.080.png 903192081.081.png 903192081.082.png 903192081.083.png 903192081.084.png 903192081.085.png 903192081.087.png 903192081.088.png 903192081.089.png 903192081.090.png 903192081.091.png 903192081.092.png 903192081.093.png 903192081.094.png 903192081.095.png 903192081.096.png 903192081.098.png 903192081.099.png 903192081.100.png 903192081.101.png 903192081.102.png 903192081.103.png 903192081.104.png 903192081.105.png 903192081.106.png 903192081.107.png
Data wydania: 21.10.2010r.
Pieczarkalśniąca-AgaricussilvaticusSchaeff.
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Rząd: pieczarkowce
Rodzina: pieczarkowate
Rodzaj: pieczarka
Gatunek: pieczarkalśniąca
Kapelusz: średnica4-8cm,szary,bladoochrowy,cynamonowobrązowy,gęstopokryty
ciemnobrązowymiłuseczkami,przeważnieprzylegającymidoskórki,początkowoprawie
kulisty,stożkowaty,późniejwypukły.
Blaszki: szerokość5-8mm,początkowobiaławe,różowocieliste,łososioworóżowe,wmiarę
dojrzewaniaowocnikastająsięszaroczerwone,czerwonobrązowe,wkońcuciemnobrązowe,
czekoladowobrązowe,wolnegęste.
Trzon: wysokość3-12cm,grubość1-2,5cm,białawylubszarawy,wmiejscachuszkodzonych
czerwienieje,potembrązowieje,cylindryczny,upodstawylekkobulwiastorozszerzony
ipokrytybiałągrzybnią,gładkipierścień-białawy,ustarszychokazówbywabrązowawy
szeroki,cienki,odstający.
Miąższ: białawy,naprzekrojusilnieczerwienieje,potembrązowieje,mięsisty,stosunkowocienki,
dośćkruchy,smak:łagodny,przyjemny,"grzybowy";zapach:przyjemny,"grzybowy"lub
przypominaświeżedrewno.
Wysypzarodników: czekoladowobrązowy.
Grzybjadalny: dobrygrzybjadalny,większośćpieczarek,którychwEuropiewystępujeokoło60
gatunków,rośniepozalasem;sąwśródnichgrzybyjadalneitrujące;niektóregatunkiz
licznymiodmianamisąpowszechnieuprawianeprawienacałymświecie;wpełni
zautomatyzowanejuprawieprzemysłowejroczneplonyz1mkwadratowegosięgają
120kgowocników.
OSTRZEŻENIE!Trującymgatunkiempieczarkijestpieczarkażółtawa,bywamylony
zgatunkamiśmiertelnietrującymi:muchomoremplamistym,muchomoremwiosennym,
muchomoremjadowitymimuchomoremsromotnikowymorazwieruszkązatokowatą,nie
należyzbieraćzbytmłodychowocnikówzewzględunawiększąmożliwośćpomyłki!Zdarza
się,żeamatorzygrzybobraniajakopieczarkizbierająpurchawiceolbrzymie,któreobjętesą
ochronąścisłą,adotegonawetniesądopieczarekpodobne,nieskładająsięztrzonui
kapelusza.
Występowanie: odlipcadopaździernika,saproityczny,wlasachiglastych,głównieświerkowych,takżew
lasachmieszanych,naglebachzasobnychwzwiązkiazotowe,pojedynczolubgromadnie,
niezbyt pospolity.
Boczniakostrygowaty-Pleurotusostreatus(Jacq.)Kummer;
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Rząd: pieczarkowce
Rodzina: boczniakowate
Rodzaj: boczniak
Gatunek: boczniak ostrygowaty
Kapelusz: średnicyod5do15cm,(spotykasięstarszeowocnikiznaczniewiększe)kształtem
przypominaostrygęlubwydłużonyjęzyk;kolorodbiałegodociemnoszarego,najczęściej
siny,gładki,matowy.
Blaszki: umłodychowocnikówbiałe,późniejciemnieją(brązowieją)zbiegająnatrzon,wysyp
zarodnikówbiałylubbrązowawy.
Trzon: białawy,głębokoosadzonywkapeluszuzwyklekrótki,anawetledwozaznaczony.
Miąższ: masywny,biały,ołagodnymsmakuidelikatnymzapachugrzybowym.
Wysypzarodników: biały.Zarodnikiośrednicy8-12x3-4µm.
Grzybjadalny: bardzosmaczny,alenastarośćstajesięłykowaty.Owocnikiboczniakadostarczająłatwo
przyswajalnegobiałka,kwasufoliowego,aminokwasów,witaminzgrupyBisoli
mineralnych;wykrytownichtakżeobecnośćsubstancjidziałającejprzeciwnowotworowoi
obniżającejpoziomcholesteroluwekrwi.Wwielukrajach,wtymwPolsce,prowadzisię
uprawęboczniakaostrygowatego.
Występowanie: rośnienapniachdrzewliściastych,grzybniapowodujebiałązgniliznędrzewa,możnago
spotkaćnajczęściejkołodróg,naściętychpniachtopóliwierzb,wlesienapowalonych
pniachbukowych.Owocnikipojawiająsiępóźnąjesienią(listopad),apodczasłagodnej
zimynawetwstyczniuilutym.Wysypjestobity;najednympniu,pozostałympościęciu
topolimożnazebraćnawetkilkanaściekilogramówowocników.Boczniakwystępuje
główniewśrodkowympaśmiepółkulipółnocnej,alespotykasięgorównieżnapółkuli
południowej.Uwagi:boczniakjestgrzybemjadalnymśredniejjakości,alecenionymprzez
zbieraczy,ponieważniejestatakowanyprzezowadyiwystępujewokresie,gdypoza
zimówkąaksamitnotrzonową,nicwięcejnierośnie;najlepiejsmakujeobgotowanyi
przyrządzonyjakkotletschabowy,możebyćtakżemarynowany,duszonywśmietanieitp.
Jestgrzybemuprawianymnaskalęmasową.możnagouprawiaćamatorskonapniach,
kłodach,grubychgałęziach.Mawielewalorówzdrowotnych.
Uchobzowe-Hirneolaauricula-judae(Bull.ExSt.Amans)
Królestwo: grzyby
Rząd: uszakowce
Rodzina: uszakowate
Rodzaj: uszak
Gatunek: ucho bzowe
Kapelusz: 4-10cmszerokości;nazwagrzybapochodziodkształtuprzypominająceucho.Jednakżeto
"ucho''możebyćrównieżmuszelkowate,odwrotniemiseczkowate,płatowe,skręconelubu
nasadyzwężonewkształcietrzonu.Barwyczerwonobrązowejdooliwkowobrązowejlub
ioletowoszarej.Nagładkiej,błyszczącej,poprzecinanejlistwamistroniewewnętrznej
znajdujesięwarstwazarodnikonośna,podczasgdybezpłodnastronazewnętrznajest
puszyścieilcowataiszarawa.
Miąższ: ciemnobrązowy,wilgotnyjestgalaretowatylubchrząstkowaty,elastyczny,prześwitujący;
bezsmakuizapachu;wysuszonyjesttwardy,łamliwy,pomarszczony,bardzolekki,silnie
skurczonyprzywilgotnejpogodziepowracadopierwotnychrozmiarów.
Wysypzarodników: biały,nieamyloidalny.Zarodnikiwielkości16-23x6-7µm.
Grzybjadalny: dobrygrzybjadalny.WEuropiegrzybtenjestrzadkozbierany,wysokocenionyjestw
kuchnichińskiejijapońskiej.Należydonajpopularniejszychgrzybówjadalnychijest
składnikiemwielupotraw.Jestprawiepozbawionysmaku,jednakżespożywanyjestdla
swegochrząstkowategowalorukulinarnego.
Występowanie: jakopasożytżyjenachorymbądźobumierającymdrewnie.Rośniewciągucałegoroku,
zwłaszczaodsierpniadogrudnia,apodczasłagodnejzimywystępujenawetdopóźniej
wiosnynapniakachipniachdrzewliściastych,zwłaszczanabzieczarnym
(SambucusnigraL.),rzadkonadrewnieiglastym.Wczasiewilgotnejpogodytworzy
gromadneowocnikiwkształciemałżowinyusznej,częstofalistowygięteipostrzępione.
Twardziak(Shii-take)-Lentinusedodes(Berck.)
Pieczarkaogrodowa-Agaricushortensis(Cooke)Pil.
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Rząd: pieczarkowce
Rodzina: pieczarkowate
Rodzaj: pieczarka
Gatunek: pieczarka ogrodowa
Kapelusz: umłodychowocnikówbiały,ustarszychszarobrązowy,najpierwpółkulistyobrzegu
podwiniętym,późniejwypukły,jedwabistaskórkawmiarędojrzewaniaowocnikapokrywa
siękosmkami.
Blaszki: najpierwróżowe,późniejbrązoweażdobrązowoczarnychwolnegęste.
Trzon: biały,cylindryczny,krótkizbiałympierścieniem.
Miąższ: biały,podskórkąodcieńczerwonawyjędrny,mięsisty,smakizapach:anyżowo"grzybowy".
Wysypzarodników: ciemnobrązowy.
Grzybjadalny: smaczny,uprawiany.OSTRZEŻENIE!Możebyćmylonyztrującąpieczarkążółtawą,
śmiertelnietrującymmuchomoremwiosennymimuchomoremjadowitymorazwieruszką
zatokowatą,bywamylonyzmuchomoremsromotnikowymniewolnozbieraćzbytmłodych
owocnikówzewzględunawiększąmożliwośćpomyłki!Bywa,żeamatorzygrzybobrania
jakopieczarkizrywająpurchawiceolbrzymie,któreobjętesąochronąścisłą,adotegonawet
niesądopieczarekpodobne,nieskładająsięztrzonuikapelusza.
Występowanie: odczerwcadopaździernikawogrodachnaglebiesilnienawożonej,nakompoście.
Pieczarkapolna-Agaricuscampestris(L.)Fr.,
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Rząd: pieczarkowce
Rodzina: pieczarkowate
Rodzaj: pieczarka
Gatunek: pieczarka polna
Kapelusz: biały,nagilubzrzadkimiszarobrązowymiłuskaminaczubku,zamłoduprawiekulisty,
późniejwypukły,nakoniecspłaszczony.Wmłodychowocnikachbrzegkapelusza
połączonyjestztrzonembłoniastąosłoną.
Blaszki: najpierwróżowe,późniejczerwonawe,wreszcieciemnobrązowe,wolne.
Trzon: cylindryczny,pełny,łatwoodłamującysięodkapelusza,zbiałymbłoniastympierścieniem
ugóry.Powierzchniagładka,biała.
Miąższ: Ścisły,jędrny,elastyczny,biały,poprzekrojeniumiejscamiróżowieje.Smakprzyjemny,
zapach lekko grzybowy.
Wysypzarodników: czarnobrązowy.Zarodnikiośrednicy7–10x5–6µm.
Grzybjadalny: grzybjadalny,używanyjakododatekdoróżnychmięsnychdańorazdozup.Dopieczarki
szlachetnej(polnej)podobnajestpieczarkamiejska(Agaricusbitorquis).Maonajednak
zawszenagikapeluszipodwójnypierścieńnatrzonie.Rośnieodmajadolistopadana
rumowiskachiprzymiejskichdrogach.Jadalna.
Występowanie: rośnieodmajadolistopadanałąkach,pastwiskachirowachprzydrożnych,najczęściejna
dobrzenawożonychmiejscach,np.nałąkach,gdziepasiesiębydło.
Pieprznikjadalny(kurka)-CantharelluscibariusFr;
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: Agaricomycetes
Rząd: pieprznikowce
Rodzina: pieprznikowate
Rodzaj: pieprznik
Gatunek: pieprznikjadalny
Kapelusz: lejkowatyśrednica1-7cm,odbladożółtegodopomarańczowego,powierzchniagładka,
matowa,początkowopółkulisty,późniejpłaskidolejkowatowklęsłego,brzegpodwinięty,u
starszychokazówfaliściepowyginany,postrzępiony.
Blaszki: barwykapeluszawpostacigrubych,żylastychfałdzbiegającychnatrzonfałdyczęsto
rozwidlonelubłączącesięwzajemnie.
Trzon: wysokość3-6cm,grubość0,8-2,5cm,niecojaśniejszyodkapeluszalubtejsamejbarwy,w
górzerozszerzonypełny.
Miąższ: białawy,zwarty,mięsisty,smakłagodny,ustarszychokazówprzypominapieprz,zapach
przyjemny.
Wysypzarodników: 7-124-6,5µm,elipsoidalne,gładkie,bezbarwne,wysypbiaławylubżółtawy.
Grzybjadalny: jadalny,smaczny,twardy,stosunkowociężkostrawnybardzodużezastosowanieiznaczenie
gospodarcze.
Występowanie: odkońcamajadopołowylistopada,wróżnychlasach,główniewsiedliskachborowych,
tworzymikoryzęprzeważniezsosnąiświerkiem,atakżezdębemigrabem,naziemi
wśródmchulubopadłychliści,gromadnie,pospolity.
Królestwo: grzyby
Gromada: podstawczaki
Klasa: pieczarniaki
Rząd: pieczarkowce
Rodzina: twardzioszkowate
Rodzaj: Lentinula
Gatunek: Lentinula edodes
Kapelusz: brązowy,czerwonobrązowy,szarobrązowy;5-12/15cmśrednicy;początkowokulisty,z
wiekiemwypukłydorozpostartego,powierzchniazbiałymiłuseczkami,kosmkami,
większyminabrzegukapelusza,brzegpodwinięty.
Blaszki: białawe,gęste;szerokie,przyrośniętelubwycięte.
Trzon: białawy,zwiekiembrązowiejący,wygięty,powierzchniazbiałymi,dużymikosmkami,
pełny,twardy.
Miąższ: białawy,elastyczny,wtrzonietwardy;zapacharomatyczny;smakprzyjemny,łagodny,
korzenny.
Wysypzarodników: biały.
Grzybjadalny: jadalny.
Występowanie: wnaturzewystępujewJaponiiiChinach.Owocnikiwyrastająwgrupach,namartwym
drewnieliściastym.
Trulaletnia-TuberaestivumVitt;
Królestwo: grzyby
Gromada: woreczniaki
Klasa: kustrzebniaki
Rząd: kustrzebkowce
Rodzina: trulowate
Rodzaj: trula
Gatunek: trulaletnia
Kapelusz: podziemny,wformiebulwy,któramożeosiągaćwielkośćziemniakaiwagędo0.5kg,
średnicę2-11cm;powierzchniaciemnobrązowadoczarnej,zgrubymibrodawkami,2-5
mm,brodawkidośćregularne,piramidalne,wielokątne.Glebapoczątkowobiała,wmiarę
dojrzewaniaszarawalubżółtawaidojrzałabrązowadoczerwonobrązowejzbiałymi
żyłkami;zapachintensywny,przyjemny.
Wysypzarodników: szerokoelipsoidalne,owymiarachprzeważnie25–50×17–37μm(rozmiaryzależneod
ichilościwworku),zpowierzchniąpokrytąsiatkowatąornamentacjąowysokości2,5–3
μm,początkowobezbarwne(hialinowe),podojrzeniużółtelubżółtobrązowe.
Grzybjadalny: AskokarpyTuberaestivumsąjadalne,jednakmająmniejszewalorysmakoweodtruli
białej(piemonckiej)czyczarnozarodnikowej(perygordzkiej).Obecnieokreślanajako
"grzybkorzennyośredniejjakości"]chociażwstarszychpublikacjachjako"bardzo
smacznygrzybjadalny,jedenznajcenniejszychgatunkow".
Występowanie: występowanietruliletniejpotwierdzonow:Austrii,Australii,Bułgarii,Danii,Francji,
Hiszpanii,Niemczech,Portugalii,Słowenii,StanachZjednoczonych,Szwecji,Węgrzech,
WielkiejBrytaniiiWłoszech.NaCzerwonejliścieroślinigrzybówPolskijestzaliczana
dogatunkówwymarłych("Ex").Gatunektenrozwijasięwlasachliściastych(czasami
iglastych),częstopodbukamilubdębami,nawapiennychglebach.Wytwarzaowocnikiod
sierpniadogrudnia(wEuropie),przeważnie10–15cmpodpowierzchniągruntu.
Strona10
903192081.109.png 903192081.110.png 903192081.111.png 903192081.112.png 903192081.113.png 903192081.114.png 903192081.115.png 903192081.116.png 903192081.117.png 903192081.118.png 903192081.002.png 903192081.003.png 903192081.004.png 903192081.005.png 903192081.006.png 903192081.007.png 903192081.008.png 903192081.009.png 903192081.010.png 903192081.011.png 903192081.013.png 903192081.014.png 903192081.015.png 903192081.016.png 903192081.017.png 903192081.018.png 903192081.019.png 903192081.020.png 903192081.021.png 903192081.022.png 903192081.024.png 903192081.025.png 903192081.026.png 903192081.027.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin