Ser żółty.docx

(17 KB) Pobierz

Ser żółty

Najlepszy ser  żółty jest własnego wyrobu...Kolejna propozycja w ramach akcji Tylna ścianka . Czasem zdarza się kupić twaróg , a potem nie ma amatora do zjedzenia..., ale to nie problem,gdyż zawsze można coś wykombinować... 

·         1 litr mleka

·         1 kg twarogu

·         2 jajka

·         7 dkg masła

·         1 łyżeczka soli 

·          trochę vegety 

·         1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 


 Mleko zagotować, dodać zmielony twaróg, gotować przez 20 minut, następnie  trochę  odcedzić . Do sera dodać jajka, masło, sól, vegetę  i smażyć 8 minut mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, dodać sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszać. Gotową masę serową włożyć do obciętej plastikowej butelki po napoju lub do pojemnika , zostawić 2 dni w temperaturze pokojowej, a później przechowywać w lodówce.

Szybkie hot dogi

Robi się je szybko,[nie trzeba czekać , aż ciasto urośnie.] a jeszcze szybciej zjada...

·  dag drożdży świeżych

·  0,5 szkl. mleka

·  35 dag mąki 

·  2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 

·  0,5 kostki margaryny 

·  szczypta cukru

·  szczypta soli 

·   parówki

 

Wyrobić ciasto drożdżowe.Wszystko wrzucić  do miski, wkruszyć drożdże i wyrabiać aż całość nie będzie przylepiać do rąk.Rozwałkować placek na grubość 5-6 mm, pokroić na prostokąty i zawijać cienkie parówki. Można posmarować dogi roztrzepanym jajkiem, wtedy będą miały ładny złocisty kolor.Piec około 25 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin