Ser żółty
Najlepszy ser żółty jest własnego wyrobu...Kolejna propozycja w ramach akcji Tylna ścianka . Czasem zdarza się kupić twaróg , a potem nie ma amatora do zjedzenia..., ale to nie problem,gdyż zawsze można coś wykombinować...
· 1 litr mleka
· 1 kg twarogu
· 2 jajka
· 7 dkg masła
· 1 łyżeczka soli
· trochę vegety
· 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Mleko zagotować, dodać zmielony twaróg, gotować przez 20 minut, następnie trochę odcedzić . Do sera dodać jajka, masło, sól, vegetę i smażyć 8 minut mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, dodać sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszać. Gotową masę serową włożyć do obciętej plastikowej butelki po napoju lub do pojemnika , zostawić 2 dni w temperaturze pokojowej, a później przechowywać w lodówce.
Robi się je szybko,[nie trzeba czekać , aż ciasto urośnie.] a jeszcze szybciej zjada...
· dag drożdży świeżych
· 0,5 szkl. mleka
· 35 dag mąki
· 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
· 0,5 kostki margaryny
· szczypta cukru
· szczypta soli
· parówki
Wyrobić ciasto drożdżowe.Wszystko wrzucić do miski, wkruszyć drożdże i wyrabiać aż całość nie będzie przylepiać do rąk.Rozwałkować placek na grubość 5-6 mm, pokroić na prostokąty i zawijać cienkie parówki. Można posmarować dogi roztrzepanym jajkiem, wtedy będą miały ładny złocisty kolor.Piec około 25 minut.
Tatar73