Omlet.pdf

(53 KB) Pobierz
2707595 UNPDF
Omlet
Składniki
3 jaja, 3 łyżki śmietany, masło do smarowania naczynia, sól,
pieprz
Sposób przyrządzania
Jaja i śmietanę ubić z przyprawami. Masłem suto wysmarować płytkie naczynie
żaroodporne, najlepiej szklane i okrągłe (średnica 23 cm), wlać masę jajeczną. Przykryć
pergaminem i mikrofalować 2 minuty przy ŚREDNIEJ MOCY (50 proc.). Na wpół ściętą
masę przesunąć łopatką z brzegu na środek naczynia, natomiast ze środka - do brzegu i
mikrofalować przy ŚREDNIEJ MOCY (50 proc.) przez 2 minuty. Pośrodku omleta ułożyć
wybrane nadzienie, złożyć, mikrofalować 30-40 sekund przy NISKIEJ MOCY (30 proc.).
Podawać natychmiast, najlepiej z sałatą.
Proporcje dla 1-2 osób.
 
2707595.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin