Rezerwacja usług w zakładzie hotelarskim.pdf

(616 KB) Pobierz
Technik_hotelarstwa_341[04].Z2.03_u.doc
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Janusz Cichy
Rezerwacja usług w zakładzie hotelarskim
341[04].Z2.03
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2006
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
 
93938392.005.png 93938392.006.png 93938392.007.png
Recenzenci:
mgr Joanna Orłowska
mgr Maria Napiórkowska
Opracowanie redakcyjne:
Mgr inż. Janusz Cichy
Konsultacja:
mgr inż. Piotr Ziembicki
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 341[04].Z2.03
Rezerwacja usług w zakładzie hotelarskim zawartego w modułowym programie nauczania dla
zawodu technik hotelarstwa
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2006
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
1
SPIS TREŚCI
1. Wprowadzenie
3
2. Wymagania wstępne
5
3. Cele kształcenia
6
4. Materiał nauczania
7
4.1. Sposób rezerwacji usług hotelarskich, systemy rezerwacji
7
4.1.1. Materiał nauczania
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
11
4.1.3. Ćwiczenia
12
4.1.4. Sprawdzian postępów
14
4.2. Dokumentacja rezerwacji
15
4.2.1. Materiał nauczania
15
4.2.2. Pytania sprawdzające
19
4.2.3. Ćwiczenia
19
4.2.4. Sprawdzian postępów
21
4.3. Rezerwacja usług dla grup gości
22
4.3.1. Materiał nauczania
22
4.3.2. Pytania sprawdzające
23
4.3.3. Ćwiczenia
23
4.3.4. Sprawdzian postępów
24
4.4. Procedury przyjęcia rezerwacji
25
4.4.1. Materiał nauczania
25
4.4.2. Pytania sprawdzające
29
4.4.3. Ćwiczenia
29
4.4.4. Sprawdzian postępów
31
4.5. Metody sprzedaży usług hotelowych, sprzedaż efektywna i bezpośrednia
32
4.5.1. Materiał nauczania
32
4.5.2. Pytania sprawdzające
38
4.5.3. Ćwiczenia
39
4.5.4. Sprawdzian postępów
40
5. Sprawdzian osiągnięć
41
6. Literatura
46
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
2
1. WPROWADZENIE
Przedstawiam Poradnik, który pomorze w opanowaniu umiejętności niezbędnych do dalszego
kształcenia w tym zawodzie.
W poradniku zamieszczono:
1. Wymagania wstępne, czyli wykaz niezbędnych umiejętności i wiedzy, które powinieneś mieć
opanowane, aby przystąpić do realizacji tej jednostki modułowej.
2. Cele kształcenia tej jednostki modułowej.
3. Materiał nauczania (rozdział 4) umożliwia samodzielne przygotowanie się do wykonania
ćwiczeń i zaliczenia sprawdzianów. Wykorzystaj do poszerzenia wiedzy wskazaną literaturę
oraz inne źródła informacji.
Obejmuje on również ćwiczenia, które zawierają:
- wykaz materiałów, narzędzi i sprzętu potrzebnych do realizacji ćwiczenia,
- pytania sprawdzające wiedzę potrzebną do wykonania ćwiczenia,
- sprawdzian osiągnięć, którego zestawy pytań sprawdzą Twoje opanowanie wiedzy
i umiejętności z zakresu całej jednostki.
Jeżeli masz trudności ze zrozumieniem tematu lub ćwiczenia, to poproś nauczyciela lub
instruktora o wyjaśnienie i ewentualne sprawdzenie, czy dobrze wykonujesz daną czynność. Po
przerobieniu materiału spróbuj zaliczyć sprawdzian z zakresu jednostki modułowej.
Jednostka modułowa: „Rezerwacja usług w zakładzie hotelarskim”, której treści teraz poznasz jest
jedną z jednostek modułowych koniecznych do opanowania umiejętności pracy na stanowiskach
recepcyjnych w zakładach hotelarskich.
Dla ciebie szczególnie istotnymi i trudnymi treściami mogą okazać się: procedury przyjęcia
rezerwacji i wypełniania dokumentacji rezerwacji
Bezpieczeństwo i higiena pracy
W czasie pobytu w pracowni musisz przestrzegać regulaminów, przepisów bhp i higieny
pracy oraz instrukcji przeciwpożarowych, wynikających z rodzaju wykonywanych prac. Przepisy te
poznasz podczas trwania nauki.
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
3
341[04].Z2
Działalność recepcji zakładu hotelarskiego
341[04].Z2.01
Organizacja pracy w recepcji
zakładu hotelarskiego
341[04].Z2.02
Organizacja pracy w części
parterowej zakładu hotelarskiego
341[04].Z2.03
Rezerwacja usług w zakładzie
hotelarskim
341[04].Z2.04
Przyjmowanie gości do zakładu hotelarskiego
341[04].Z2.05
Obsługa gości w zakładzie hotelarskim
341[04].Z2.06
Rozliczenie kosztów pobytu gości w zakładzie
hotelarskim
341[04].Z2.07
Komunikowanie się w języku obcym z gośćmi
recepcji i części parterowej zakładu
hotelarskiego
Schemat jednostek modułowych
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
4
93938392.001.png 93938392.002.png 93938392.003.png 93938392.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin