Zupa dyniowa na ostro.docx

(10 KB) Pobierz

Zupa dyniowa na ostro

 

Zdecydowana w smaku dzięki dodatkowi porów i aromatycznych przypraw.

 

1 kg dyni

2 pory (białe części)

1 ząbek czosnku

1 litr rosołu

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka mielonego imbiru

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

jogurt lub kwaśna śmietana do dekoracji

 

Dynię obrać, a miąższ  pokroić w kostkę.

Pory pokroić w talarki.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pory i posiekany ząbek czosnku. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając.

Dodać kminek oraz imbir i smażyć jeszcze przez chwilę.

Do garnka włożyć dynię i wlać rosół.

Gotować na małym ogniu około 30 minut.

Zupę zmiksować lub przetrzeć, na końcu doprawić solą i pieprzem.

 

Podawać gorącą, udekorowaną kleksem jogurtu lub śmietany.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin