1. Cel ćwiczenia.
Celem ćwiczenia jest zapoznanie się ze zjawiskiem lepkości i jej pomiarami.
2. Zakres wymaganych wiadomości.
Mechanizm powstawania lepkości. Cząsteczki cieczy pozostają w nieustannym, bezładnym ruchu, podczas którego zachodzi przenoszenie pędu między sąsiednimi warstewkami cieczy poruszającymi się różnymi prędkościami. Zjawisko to powoduje pojawienie się naprężeń stycznych, stanowiących istotę tarcia wewnętrznego.
Oznaczając przez dh odległość dwu sąsiednich elementów o powierzchni dF, z których jeden porusza się z prędkością u, a drugi z prędkością u= du, określimy wartość siły stycznej dT przeciwdziałającej postaciowemu odkształceniu elementarnego prostopadłościanu
Naprężenie styczne :
gdzie : η- współczynnik proporcjonalności, lepkość dynamiczna płynu.
Jednostki lepkości:
Wymiar współczynnika lepkości dynamicznej w układzie LMT :
[η]=L-1MT-1
a w układzie LFT:
[η]=L-2FT
1 puaz = 1 P = 1 g cm-1 sek-1
Współczynnik lepkości dynamicznej równa się 1 puaz, gdy do wzajemnego przesunięcia dwu warstewek cieczy o powierzchni 1 cm2, odległych od siebie o 1 cm i poruszających się z prędkością względna 1 cm/sek, potrzeba siły równej jednej dynie.
W praktyce wartości liczbowe współczynnika η wyrażamy najczęściej w centypuazach.
1 centypuaz = 1 cP = 0,01 puaz
W układzie technicznym jednostek miar współczynnik lepkości dynamicznej wyrażamy w kp m-2 sek.
Zależność między cP a jednostkami układu M Kp S (metr, kilopond, sekunda)
1 kp m-2sek = 9810 cP
3. Schemat stanowiska.
4. Opis przebiegu doświadczenia.
Włączamy urządzenie. Ustawiamy odpowiednią temperaturę na termometrze z grzałką, która podgrzewa wodę, która z kolei przepływa przez dwie rurki do naczynia. Naczynie to składa się z dwóch tulei: z zewnętrznej, w której znajduje się woda i z wewnętrznej, która znajduje się w zewnętrznej, i w której jest olej i metalowa kulka.
Odwracamy naczynie o 180° aby kulka opadła, w tym czasie podgrzewa się woda i znów obracamy naczynie o 180° i mierzymy czas opadania kulki między zaznaczonymi granicami. Zmierzony czas notujemy. Następnie znów zwiększamy temperaturę, by podgrzać wodę, obracamy naczynie, czekamy aż kulka opadnie, po czym z powrotem obracamy naczynie i mierzymy czas opadania kulki. Notujemy. Czynności powtarzamy kilka razy. Po wykonaniu ćwiczenia urządzenie wyłączamy.
5. Tabela pomiarowa.
Lp.
Temperatura
Czas
Lepkość dynamiczna
T [ K ]
t [ s ]
h [cP ]
h [ N/m2s ]
1.
298
254
238,83
0,23883
2.
301
203
190,88
0,19088
3.
305,5
174
163,61
0,16361
4.
309,5
144
135,40
0,1354
5.
312,5
121
113,78
0,11378
6.
314,5
113
106,25
0,10625
7.
319,5
94
88,39
0,08839
6. Przykładowe obliczenia.
h = t ( r1 - r2 ) K
h [cP] – lepkość dynamiczna
t [s] – czas opadania kulki
r1 [g/cm3] – gęstość kulki
r2 [g/cm3] – gęstość oleju
K [cP · cm3 / g · s] – stała dla wiskozymetru Hopplera
Dane:
r1 = 8,10 g/cm3
r2 = 0,867 g/cm3
K = 0,13 cP · cm3 / g · s
t – dane umieszczone w tabeli, np.
t = 254
h = 254 · ( 8,10 – 0,867 ) · 0,13
h = 238,83 cP
h = 0,23883 N / m2s
t = 144
h = 144 · ( 8,10 – 0,867 ) · 0,13
...
wojtekklimczak1