Zdrowe żywienie-Indeks glikemiczny.pdf

(63 KB) Pobierz
41140930 UNPDF
Indeks glikemiczny
Wstęp
Tabela indeksów glikemicznych
Ciekawostki
Wstęp
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na
poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom
glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50
gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego
produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po
spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent,
tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy. Indeks glikemiczny żywności
nie może być ustalony na podstawie jej składu lub wskaźników wchodzących
w jej skład węglowodanów. Aby go wyznaczyć, należy podać konkretny
produkt, konkretnej osobie. Podaje się dany produkt grupie osób a następnie
przez dwie godziny, co 15 minut pobiera im krew i bada się poziom cukru. W
ten sposób uzyskuje się przeciętną wartość IG. Stwierdzono, że wartość
średnia jest powtarzalna, a badania wykonane w różnych grupach
ochotników dają zbliżone wyniki. Wyniki uzyskiwane u osób chorych na
cukrzycę są porównywalne z wynikami uzyskanymi u osób zdrowych. Im
1
41140930.011.png 41140930.012.png
wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po
spożyciu tego produktu. Zjedzenie węglowodanu o wysokim IG doprowadza
do gwałtownego skoku poziomu cukru wywołującego w odpowiedzi duży
wyrzut insuliny. Poziom cukru szybko ulega obniżeniu i podobnie do
wahadła, które znacznie wychyliło się w jedną stronę i musi to podobnie
uczynić w przeciwną - poziom cukru nie spada do wartości wyjściowej lecz
znacznie niższej, źle już tolerowanej przez organizm a nazywanej
hipoglikemią. Poza różnymi niemiłymi doznaniami - objawem hipoglikemii jest
głód. Chęć jego zaspokojenia jest powodem niekontrolowanego pojadania.
Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu w dwojaki sposób: wywołują głód, co
sprzyja częstszemu jedzeniu i działają anabolicznie dzięki powodowaniu
dużych skoków poziomu insuliny. Insulina reguluje poziom cukru ale też
powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych
mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie. Insulina aktywuje
procesy neolipogenezy - tworzenia tłuszczy - głównie z dostarczanych
węglowodanów. W tej też formie następuje składowanie. Ponadto insulina
ułatwia deponowanie tłuszczy krążących w surowicy krwi do komórek
tłuszczowych. Jest więc ona tzw. hormonem anabolicznym.
Wysoki poziom insuliny sprzyja tyciu. Ów wysoki poziom związany jest zaś
z konsumpcją pewnej grupy węglowodanów, które w sposób gwałtowny i
znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi
słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 60).
Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje
powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie -
niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia.
Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka
termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny.
Tabela indeksów glikemicznych
2
 
Produkt
IG
Ananas
59
Arbuz
75
Banan
59
Banany dojrzałe
72
Baton Mars
65
Baton Twix
44
Biszkopt
46
Brzoskwinie
29
Brzoskwinie z puszki w syropie
52
Budyń
43
Czereśnie
23
Buraki
65
Chipsy
90
Chleb - Pieczywo francuskie
95
Chleb biały
95
Chleb pełnoziarnisty żytni
58
Chleb pszenny
85
Chleb pumpernikiel
40
Chleb żytni na zakwasie
55
Chrupki kukurydziane
63
Chrupki pszenne
70
Ciasto francuskie
59
Coca Cola
63
Cukier rafinowany
68
Czekolada biała
44
Czekolada gorzka
22
Czekolada mleczna
49
Czereśnie
22
Daktyle suszone
103
Fanta
68
Fasola biała
40
Fasola biała, ugotowana
33
Fasola czarna
30
3
41140930.013.png 41140930.001.png 41140930.002.png
Fasola płaskostrąkowa
46
Fasola szparagowa
71
Fruktoza
20
Frytki
95
Glukoza
100
Grejpfrut
25
Groch gotowany
22
Groszek zielony
45
Groszek zielony z puszki
61
Gruszki
42
Herbatniki
57
Jabłka
38
Jabłka suszone
29
Jęczmień ziarno
45
Jogurt owocowy
36
Jogurt 0% tłuszczu
27
Jogurt czysty bez cukru
15
Jogurt naturalny
36
Kasza gryczana ugotowana
54
Kasza jaglana, ugotowana
71
Kasza manna
58
Kiełki fasoli Mung
25
Kiwi
52
Kleik ryżowy
90
Knedle ziemniaczane
52
Kukurydza słodka
53
Kukurydza z puszki
55
Kus kus gotowany
65
Laktoza
46
Lody z pełnego mleka
61
Maltoza
110
Makaron
65
Mango
55
Marchewka gotowana
47
4
41140930.003.png 41140930.004.png 41140930.005.png 41140930.006.png
Marchewka świeża 16
Mąka kukurydziana 70
Melon 65
Miód 87
Mleko odtłuszczone 32
Mleko pełne 3% tłuszczu 27
Mleko słodzone, zagęszczone 61
Mleko zsiadłe 32
Morele suszone 30
Morele świeże 15
Nutella 33
Orzechy 22
Orzeszki ziemne, solone, prażone 14
Otręby owsiane
55
Pasternak
95
Płatki kukurydziane
84
Płatki owsiane błyskawiczne
85
Płatki ryżowe
80
Pomarańcza
44
Pomidory
15
Popcorn
72
Proso
70
Rodzynki
64
Ryba
38
Ryż Basmati
60
Ryż biały gotowany
64
Ryż brązowy (naturalny)
55
Ryż długoziarnisty gotowany
56
Rzepa
72
Soczewica z puszki
44
Soczewica zielona gotowana
30
Soja
14
Soja z puszki
18
Sok ananasowy
46
5
41140930.007.png 41140930.008.png 41140930.009.png 41140930.010.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin