Zdrowe żywienie-Tłuszcze.pdf
(
59 KB
)
Pobierz
41142312 UNPDF
Tłuszcze
Wstęp
Funkcje
Zapotrzebowanie
Podział
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe
Wstęp
Tłuszcze (Lipidy) należą do dużej grupy naturalnych związków
organicznych, nierozpuszczalnych w wodzie, natomiast rozpuszczalnych w
rozpuszczalnikach organicznych takich jak eter etylowy, eter naftowy,
chloroform, benzen, aceton itd. Do lipidów zalicza się też pochodne lipidów
naturalnych i pokrewne im związki, które zachowują cechy lipidów. Lipidy
występują we wszystkich żywych organizmach. W roślinach są one obecne
przede wszystkim w nasionach i w miąższu owoców, a w organizmach
zwierząt w różnych narządach lub jako wyodrębniona tkanka tłuszczowa.
1
Funkcje
·
są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, z 1 g tłuszczów
wyzwalają się 9 kcal,
·
są wygodnym i głównym źródłem materiału zapasowego (umożliwiają
robienie przerw między posiłkami, podczas pracy, umożliwiają
funkcjonowanie organizmu poza strefą neutralności cieplnej -
utrzymywanie temperatury ciała),
·
nagromadzony w tkance tłuszcz chroni przed nadmiernym
wydzieleniem ciepła, pozwala na adoptowanie się w niskiej
temperaturze, wewnątrzn organizmu utrzymuje narządy w stałym
położeniu, zapobiega ich przemieszczaniu się,
·
odłożone w organizmie lipidy są magazynem wody, 30-50% tkanki
tłuszczowej stanowi woda, spalenie 100 g tkanki tłuszczowej wyzwala
107 g wody,
·
mieszane tłuszcze pożywienia są źródłem witamin rozpuszczalnych w
tłuszczach: A, D, E, K i Niezbędnych Nienasyconych Kwasów
Tłuszczowych (witamina F),
·
tłuszcze w pożywieniu oszczędzają gospodarkę białkami i witaminami
z grupy B,
·
mają dużą wartość sytną - hamują wydzielanie soku żołądkowego,
·
podnoszą smak potraw,
2
·
pełnią funkcję budulcową, są składnikiem błon komórkowych oraz
stanowią ważny element wchodzący w skład wielu hormonów,
cholesterolu oraz ważnych substancji wewnątrzkomórkowych.
Zapotrzebowanie
Tłuszcze powinny dostarczać 25-30% wartości energetycznej dziennej
racji pokarmowej. Powinny to być tłuszcze nienasycone, nie utwardzane
chemicznie, pozbawione izomerów trans.
Podział
Ze względu na budowę chemiczną lipidy można podzielić na:
Lipidy proste
- estry kwasów tłuszczowych i alkoholi.
Lipidy właściwe
Woski
3
Lipidy złożone
- związki zawierające oprócz kwasów tłuszczowych i alkoholi
także inne składniki.
Fosfolipidy
Glikolipidy
Inne lipidy złożone
Lipidy pochodne
- pochodne lipidów prostych i złożonych, powstałych
przede wszystkim w wyniku ich hydrolizy, zachowując ogólne właściwości
lipidów.
Kwasy tłuszczowe
Alkohole
Węglowodory
Lipidy właściwe
Są to estry kwasów tłuszczowych i glicerolu.
4
Woski
Są to estry wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi innych niż glicerol.
Fosfolipidy
Są to lipidy zawierające kwas fosforowy jako mono lub diester.
Glikolipidy
Są to związki zawierające co najmniej jeden cukier połączony wiązaniem
glikozydowym z częścią lipidową.
5
Plik z chomika:
duszka83
Inne pliki z tego folderu:
Zdrowe żywienie-Choresterol.pdf
(56 KB)
Zdrowe żywienie-Ciekawostki żywieniowe.pdf
(124 KB)
Zdrowe żywienie-Diety.pdf
(182 KB)
Zdrowe żywienie-Dodatki do żywności.pdf
(135 KB)
Zdrowe żywienie-Indeks glikemiczny.pdf
(63 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 21.01.2024
[Video](1)
►Miś Uszatek
⚫BYŁO SOBIE ŻYCIE ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
1.KOMEDIOWE. AVI,LEKTOR.DUBBING
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin