Sałatka z indykiem i cykorią.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- 1 niezbyt dojrzała papaja (30 dag)

- 1 cykoria (10 dag)

- 1 ogórek wąż (15 dag)

- po 1/3 szklanki groszku konserwowego

- kukurydzy i czerwonej marynowanej papryki pokrojonej w paski

- 1/2 szklanki pokrojonej w paski pieczonej piersi indyka

- 1 łyżka soku z cytryny;

 

Sos:

 

- 4 łyżki oliwy

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1 1/2 łyżki keczupu

- 1 łyżka białego półwytrawnego wina

- 1/2 łyżeczki miodu

- sól

- biały pieprz

 

Wykonanie:

 

Przygotować sos: sok z cytryny, wino i keczup utrzeć z miodem, następnie, energicznie mieszając, dodawać cienką strużką oliwę. Przyprawić pieprzem i solą. Sos powinien być gęsty. Cykorię oczyścić, wykroić gorzki głąbik, liście starannie opłukać, osuszyć, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Papaję obrać, łyżeczką usunąć pestki oraz otaczający je miękki miąższ, opłukać i pokroić w słupki. Cykorię połączyć z papają, dodać pozostałe składniki, polać sosem i wymieszać. Przybrać piórkami koperku. Podawać z pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin