Brik z jajamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.4 listki ciasta "ouarka" (przepis w "ogolne"),4 jaja,2 cebule,1/2 peczka zielonej pietruszki,sol, pieprz,100 ml oliwy do smazenia,1 pokrojona cytryna do przybrania.1. Zielona pietruszke przebrac, oplukac i osuszyc. Cebule obrac i drobno posiekac wraz z pietruszka. Siekanine zalac niewielka iloscia wody i gotowac ok.10 min. Odcedzic, odcisnac, doprawic sola i pieprzem.2. Na kazdy z listkow ciasta nalozyc cienka warstwe farszu, na ktora wbic surowe jajo. Brzegi ciasta zlozyc delikatnie na siebie.3. Briki przenosic bardzo ostroznie na patelnie z wrzaca oliwa i smazyc kolejnoz obu stron, na jasnozloty kolor.4. Podawac bardzo gorace, przybrane plasterkami cytryny.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 12.
mala_25_82