Rosół królewski.doc

(75 KB) Pobierz
Rosół królewski

Rosół królewski

Składniki

·         500 g wołowiny

·         ¼ kury

·         150 g cielęciny

·         50 g wątróbki cielęcej

·         2 marchewki

·         1 por

·         1 pietruszka

·         ½ selera

·         1 cebula

·         3 pieczarki

·         1 łyżka masła

·         1 białko

·         sól, pieprz

Opis przygotowania

Mięso opłukać, kurę i cielęcinę sparzyć wrzątkiem. Mięso zalać 2 l zimnej wody i gotować 1 godzinę na małym ogniu. Zebrać szumowiny i osolić wywar. Cebulę i warzywa obrać i pokroić w kostkę. Wątróbkę oczyścić i pokroić w kostkę. Warzywa i cebulę i wątróbki zrumienić na maśle, dodać do rosołu, doprawić pieprzem i gotować 30 minut. Rosół przecedzić, wlać białko. Gotować 5 minut. Rosół przecedzić przez płótno, podawać z kluskami royal i mięsem pokrojonym w dużą kostkę.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin