· 500 g wołowiny
· ¼ kury
· 150 g cielęciny
· 50 g wątróbki cielęcej
· 2 marchewki
· 1 por
· 1 pietruszka
· ½ selera
· 1 cebula
· 3 pieczarki
· 1 łyżka masła
· 1 białko
· sól, pieprz
Mięso opłukać, kurę i cielęcinę sparzyć wrzątkiem. Mięso zalać 2 l zimnej wody i gotować 1 godzinę na małym ogniu. Zebrać szumowiny i osolić wywar. Cebulę i warzywa obrać i pokroić w kostkę. Wątróbkę oczyścić i pokroić w kostkę. Warzywa i cebulę i wątróbki zrumienić na maśle, dodać do rosołu, doprawić pieprzem i gotować 30 minut. Rosół przecedzić, wlać białko. Gotować 5 minut. Rosół przecedzić przez płótno, podawać z kluskami royal i mięsem pokrojonym w dużą kostkę.
The.Aga