Zupa jarzynowa z klopsikamiSkładniki na 4 porcje: 1 mały kalafior (ok. 50 dag) 40 dag brokułów 40 dag ziemniaków 2 marchewki 2 cebule1/2 puszki (210 ml) kukurydzy 40 dag mielonego wołowego mięsa 3 szklanki rosołu (instant) 3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Opłukać i osuszyć natkę pietruszki, drobno posiekać. Zagnieść mięso z połową natki, doprawić solą i pieprzem. Uformować klopsiki, mocno podsmażyć na gorącym oleju, zdjąć z patelni. Obrać cebulę, pokroić na cząstki. Obrać marchew i ziemniaki, dobrze umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w słupki. Oczyścić i opłukać kalafior oraz brokuły, podzielić na różyczki. Osączyć kukurydzę. Podsmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa ziemniaki i cebulę. Wrzucić resztę warzyw, wlać rosół. Zagotować całość, gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut. Krótko przed końcem gotowania włożyć do zupy klopsiki, wrzucić resztę natki. Wymieszać kwaśną śmietanę z musztardą, ozdobić porcje zupy kleksami śmietany. Czas gotowania: około 45 minut 1 porcja - 620 kalorii
leopardg