Zupa z czarnej fasoliPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.500 g suchej czarnej fasoli,4 plastry boczku,1 cebula,1 lyzka oregano,1,2 l przegotowanej wody.4 tortille usmazone poprzedniego dnia (przepis w "macz-ryz"),6 lyzek gestej smietany,6 plasterkow cytryny,sol,olej do smazenia.1. Oplukana fasole zalac przegotowana woda i moczyc 8 godz. Odcedzic, zalacswieza woda i gotowac bez przykrycia 10 min. Nastepnie przykryc i gotowac namalym ogniu bez soli 50-60 min. Miekka fasole odcedzic i zmiksowac z 600 mlprzegotowanej wody.2. Boczek pokroic na kawalki. Cebule obrac i drobno posiekac.3. Do duzego garnka wlozyc boczek i smazyc kilka minut. Gdy tluszcz sie wytopiboczek wyjac, wlozyc cebule i smazyc 2-3 min. Dodac zmiksowana fasole, oregano i sol. Wlac 600 ml wrzacej wody, przykryc i gotowac na malym ogniu 10min. Jezeli zupa jest zbyt gesta dolac troche wody.4. Tortille pokroic w paski. Na patelni rozgrzac olej, wrzucac po kilka paskowtortilli i smazyc, az beda brazowozlote. Wyjac z oleju lyzka cedzakowa iulozyc na papierowych serwetkach. Swiezo usmazone tortille nalezy najpierwsuszyc w rozgrzanym piekarniku przez 1 godz w temp. 120żC.5. Gotowa zupe przelac do miseczek. Do kazdej porcji wlozyc lyzke smietany,plasterek cytryny, kawalki smazonego boczku i kilka paskow tortilli.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 30.
leopardg