Grochowka z kapusta kiszona.txt

(1 KB) Pobierz
Grochowka z kapusta kiszona
--------------------------------------------------------------------------------
Skladniki:
Groch luskany 20 dag
Kapusta kiszona 20 dag.
Marchew mala 1 szt.
Pietruszka mala 1 szt.
Cebula srednia 1 szt.
Boczek wedzony 15 dag.
Smalec 5 dag.
Maka pszenna 4 dag.
Kielbasa 10 dag.
Sol,majeranek,zabek czosnku.
--------------------------------------------------------------------------------
Przepis:
Marchew i pietruszke ugotowac we wrzacej osolonej wodzie do miekkosci,po czym wyjac i przetrzec przez sito.Na wywarze z warzyw ugotowac groch.Kapuste kiszona ugotowac w niewielkiej ilosci wody w oddzielnym garnku do miekkosci.Kielbase pokroic w kostke i wrzucic do gotujacego sie grochu.Cebule pokroic w kostke i usmazyc na smalcu na zloty kolor,po czym dodajac make sporzadzic zasmazke.Do rozgotowanego grochu dodac przetarte warzywa i miekka ugotowana kiszona kapuste,calosc zagescic zasmazka i przyprawic do smaku sola,majerankiem i roztartym z sola zabkiem czosnku.Gdy zupa bedzie juz przyprawiona nalezy ja okrasic stopionym wedzonym boczkiem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin