MAKARON z PIECZARKAMI.doc

(2 KB) Pobierz

MAKARON z PIECZARKAMI

 

Sklad-porcja na 2 osoby)

 

             
Czosnek - (moze byc ze sloika)

cebula -swieza pokrojona w talarki cienko!!

chili -(moze byc swieze lub suszone ze sloika -to sa takie jakby
cieniutkie plateczki)

Ser Parmezan - do smaku, ale najmniej 3-4 lyzek stolowych

smietana slodka - 300ml

przecier pomidorowy- dwie lyzki stolowe

bekon- ( mozna dodac pieczonego kurczaka )-3-4 kawalki bekonu
pokrojony w cienkie paseczki 3 cm

pieczarki-8-10 wiekszych pieczarek-cienko pokrojone

zielona pietruszka- najlepiej nasza polska ( nie ta krecona)
posiekana

 makaron (najlepiej pene, lub spiralki , ale nie
spaghetti )

sol ,pieprz

 

Wszystko pokroic i przygotowac przed zaczeciem gotowania.

 Ugotowac makaron ( na jedna osobe wystarczy 60-80 gr suchego
makaronu) .Makaron nie moze byc za miekki .

 Teraz  tak:-wszystko masz pokrojone, makaron jest prawie
ugotowany i zaczynasz :

 do smietny wlozyc wlozyc 2 lyzki przecieru pomidorowego
-wymieszac.

Na patelni  (duzej ) podsmazasz cebule, dodajesz chili ( w/g
uznania ) ,i lyzeczke czosnku-przesmazasz to chwilke , nastepnie
dodajesz pieczarki, pokrojony bekon, smazysz - moze troszke wiecej
oliwy do smazenia.

jak przesmazone - wlac sos z przecierem i smietana -lekko
wymieszac , dodac sol ipieprz ( do smaku) jak sos zacznie
zmieniac troche kolor - na wierzch wrzucic zielona
pietruszke  i parmazon ser -lekko wymieszac. W tym czasie
odcedzasz makaron i kladziesz na gore tego sosu i lekko wymieszasz
. GOTOWE!!!  Mozna podawc z zielona salata .  Jest
naprawde pyszne !!!

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin