Anielska krówka
Składniki
Na ciasto kruche:-1,5 szklanki mąki-2 jajka-łyżeczka proszku do pieczenia-pół kostki masła lub margaryny-cukier waniliowy-2/3 szklanki cukru-łyżka śmietany w razie gdyby ciasto było za gęsteKrem śmietanowy:-śmietanka kremówka 500 ml-cukier waniliowy-śmietana śnieżka w proszku-żelatyna-cukier puder wg uznaniaWierzch:-paczka herbatników-pół kostki masła-kilka łyżek mleka-gorzka czekolada-30-40 dag krówek
Połączyć wszystkie składniki ciasta kruchego, zagnieść, wyłożyć na blaszkę i upiec w temp ok 175 stopni. Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy krem śmietanowy. Najpierw rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody. Ubijamy śmietanę kremówkę a w trakcie wsypujemy do niej cukier waniliowy, śnieżkę w proszku i łyżkę cukru pudru. Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy. Krem śmietanowy wykładamy na ciasto kruche. Na wierzchu układamy herbatniki.Polewa krówkowa: roztapiamy pół kostki masło z mlekiem, wrzucamy krówki i czekamy aż się się całkowicie rozpuszczą. Gotową polewą smarujemy herbatniki. Wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.Zamiast gorzką czekoladą możemy krówkę posypać orzechami.
Smacznego
leopardg