Ciasto kokosowo-budyniowe.doc

(47 KB) Pobierz
Ciasto kokosowo - budyniowe

Ciasto kokosowo - budyniowe

Składniki na biszkopt:

·         1 szklanka cukru

·         1 szklanka mąki pszennej

·         6 jajek

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem. Cały czas ubijając dodać żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do formy. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni.

Masa budyniowa:

·         2 szklanki mleka

·         100 g masła

·         2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem

·         1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)

·         25 ml rumu

·         2 łyżki cukru

Ugotować 2 budynie na mleku (z 2 szklankami mleka, czyli połową normalnie zalecanej ilości). Masło utrzeć z cukrem, rumem i cukrem wanilinowym. Do utartej masy dodawać ostudzony budyń, ucierać (nie dałam rady mikserem ze "świderkami", dopiero blenderem do rozdrabniania...bardzo gęsta masa budyniowa).

Ciasto kokosowe:

·         3/4 szklanki cukru

·         200 g wiórków kokosowych

·         5 białek

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórki, wymieszać. Wyłożyć

do blaszki o wymiarach 24 x 40 cm. Piec około 15 minut w temp. 180 stopni.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować częścią masy, przykryć drugim płatem. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę, przykryć ciastem kokosowym. Dowolnie udekorować.

Ciasto kokosowo - budyniowe

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin