Wojcik-Tomaszewska.pdf

(236 KB) Pobierz
untitled
PRACE PRZEGL¥DOWE
Biotechnologia w remediacji
zanieczyszczeñ organicznych
Przemys³aw Wójcik, Barbara Tomaszewska
Zak³ad Biochemii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, Poznañ
Biotechnology in remediation of organic contamination
Summary
Extensive industrial and agricultural development of the 20 th century is one
of the causes of wide-spread contamination of the environment by organic pol-
lutants such as polyaromatic hydrocarbons, pesticides and explosive com-
pounds. Nowadays, apart from traditional remediation techniques involving me-
chanical treatment, we are facing new opportunities of utilizing microorgan-
isms (bioremediation) and plants (phytoremediation) to contain, transform or
remove toxic elements present in soils, water and, to some point, in atmo-
sphere. Great diversity of living organisms and application of genetic engineer-
ing make bio- and phytoremediation even more attractive.
Key words:
bioremediation, phytoremediation, transgenic plants, polyaromatic hydro-
carbons, CYP450.
1. Wstêp
Adres do korespondencji
Przemys³aw Wójcik,
Zak³ad Biochemii,
Uniwersytet
im. Adama Mickiewicza,
ul. Miêdzychodzka 5,
60-371 Poznañ.
Postêp techniczny zwi¹zany z rozwojem przemys³u i urbaniza-
cj¹ jest nierozerwalnie zwi¹zany z wytwarzaniem wielu u¿ytecz-
nych chemikaliów, które po wykorzystaniu w postaci niezmienio-
nej lub po przekszta³ceniu w inne zwi¹zki ulegaj¹ akumulacji w gle-
bie, wodzie i powietrzu. Stopieñ akumulacji zwi¹zków toksycznych
jest szybszy ni¿ dzia³ania cz³owieka podjête by je zlikwidowaæ
i w zwi¹zku z tym coraz wiêcej uwagi poœwiêca siê na efektywne
wykorzystanie zasobów samej natury w celu zmniejszenia jej zanie-
czyszczenia. Dziêki odkryciom naukowym z dziedziny fizjologii
i biochemii dosz³o do opracowania podstaw biotechnologii œrodo-
wiskowej znanej powszechnie jako bioremadiacja i fitoremediacja.
4 (71) 156–172 2005
109715272.002.png 109715272.003.png
Biotechnologia w remediacji zanieczyszczeñ organicznych
Bioremediacja to mo¿liwoœæ wykorzystania w celu oczyszczania œrodowiska mi-
kroorganizmów, które dziêki du¿ym zdolnoœciom degradacji zwi¹zków chemicz-
nych i mo¿liwoœciami transformacji s¹ skutecznie wykorzystywane w oczyszczaniu
gleby, a tak¿e wody (w oczyszczalniach œcieków).
Wykorzystanie roœlinnych mechanizmów obronnych i zdolnoœci metabolizowa-
nia zwi¹zków toksycznych le¿y u pod³o¿a fitoremediacji. W technologii tej roœliny
mo¿na potraktowaæ jako z³o¿ony mechanizm napêdzany energi¹ s³oneczn¹ zdolny
do oczyszczania gleby, wody i powietrza z zanieczyszczeñ, którymi mog¹ byæ za-
równo metale ciê¿kie, zwi¹zki organiczne jak i gazy (1).
Usuwanie zanieczyszczeñ organicznych opiera siê zaœ g³ównie na biodegradacji,
fitodegradacji i fitowolatyzacji, przy czym g³ównym problemem jest pobranie czê-
sto lipofilnych i zwi¹zanych z komponetami gleby ksenobiotyków (2).
2. Najczêœciej spotykane zanieczyszczenia organiczne
Najczêœciej wystêpuj¹cymi w œrodowisku zanieczyszczeniami organicznymi s¹
monoaromatyczne wêglowodory (BTEX) oraz wielopierœcieniowe wêglowodory aro-
matyczne (WWA) oraz ich pochodne.
2.1. Wêglowodory aromatyczne
BTEX (benzen, toluen, etylobenzen i ksyleny) powszechnie wystêpuj¹ w ropie
naftowej i jej pochodnych. S¹ one równie¿ produkowane przez cz³owieka na u¿ytek
przemys³u jako rozpuszczalniki i substraty do produkcji pestycydów, tworzyw sztucz-
nych i w³ókien syntetycznych. Zwi¹zki te uwa¿ane s¹ za jedno z g³ównych Ÿróde³ za-
nieczyszczenia w zwi¹zku z czêstymi wyciekami i nieszczelnoœci¹ cystern, czy te¿
urz¹dzeñ dystrybucyjnych i rafineryjnych (3). Zanieczyszczenia wód gruntowych zwi¹z-
kami BTEX trudno ulegaj¹ remediacji w zwi¹zku z relatywnie du¿¹ ich rozpuszczal-
noœci¹ i gwa³townym rozprzestrzenieniem w œrodowisku wodnym.
Wielopierœcieniowe wêglowodory aromatyczne (WWA) to jedne z najbardziej
toksycznych organicznych zanieczyszczeñ œrodowiska. Przyczyn¹ ich powstawania
s¹ zarówno procesy zachodz¹ce w naturze, takie jak po¿ary lasów oraz wybuchy
wulkaniczne, jak i dzia³alnoœæ cz³owieka zwi¹zana z przemys³em, komunikacj¹, spa-
laniem odpadów miejskich. WWA powsta³e na skutek spalenia nie pozostaj¹ jednak
w atmosferze, lecz jako opady dostaj¹ siê do gleby. Niektóre z WWA s¹ celowo pro-
dukowane przez cz³owieka, np. jako sk³adniki preparatów ochrony drewna (4). Za
WWA uwa¿ane s¹ organiczne zwi¹zki chemiczne sk³adaj¹ce siê z dwóch lub wiêcej
pierœcieni benzenowych. Cechuj¹ siê one du¿ymi masami cz¹steczkowymi oraz ma³¹
rozpuszczalnoœci¹ w wodzie, co wynika z ich du¿ej lipofilnoœci. Wartoœci logarytmu
wspó³czynnika podzia³u oktanol-woda (logK ow ) wahaj¹ siê dla nich w zakresie od
BIOTECHNOLOGIA 4 (71) 156-172 2005
157
 
Przemys³aw Wójcik, Barbara Tomaszewska
3 do 7 (5,6). WWA o wartoœci logK ow równej 4 lub mniejszej (naftalen, fenantren) s¹
zdolne do przejœcia przez b³ony komórkowe do lipofilnych kompartmentów we-
wn¹trz komórek, co wp³ywa na ich dostêpnoœæ do korzeni roœlin. WWA o wiêkszych
wartoœciach logK ow preferencyjnie przechodz¹ do frakcji humusu w glebie lub sedy-
mentuj¹ i ulegaj¹ absorpcji przez osad denny w œrodowiskach wodnych (5). Cechy te
ograniczaj¹ biodostêpnoœæ WWA, a przez to i ich remediacjê (5,6), która zale¿y od
w³aœciwoœci samego zwi¹zku jak i œrodowiska, w którym siê on znajduje. Im wiêksza
masa cz¹steczkowa danego zwi¹zku, a tak¿e im wiêcej pierœcieni benzenu zawiera
tym wolniej zachodzi jego rozk³ad (4).
2.2. Pochodne wêglowodorów
Alkoholowe i aminowe pochodne benzenu to fenole i aniliny . Obie grupy zwi¹z-
ków s¹ rozpuszczalne zarówno w polarnych jak i niepolarnych rozpuszczalnikach.
Podobnie jak WWA równie¿ fenole i aniliny mog¹ byæ wi¹zane przez humus, co ma
wp³yw na ich biodostêpnoœæ. Dodatkowo zwi¹zki te w ró¿nych wartoœciach pH
mog¹ tworzyæ jony (aniliny w neutralnym pH uzyskuj¹ ³adunek dodatni, zaœ fenole
w œrodowisku alkalicznym ³adunek ujemny). W³aœciwoœæ ta w znacz¹cym stopniu
wp³ywa na ich potencja³ pobrania przez roœliny (5). Aniliny i ich azotowe pochodne
wykorzystywane s¹ w przemyœle jako substraty do syntezy barwników oraz jako
antyoksydanty w przemyœle gumowym. W œrodowisku czêsto przechodz¹ w aminy
o w³aœciwoœciach karcenogennych (5).
Naturalne zwi¹zki nitroaromatyczne (chloramfenikol i inne) rzadko wystêpuj¹
w naturze, co t³umaczy ich niezwyk³¹ odpornoœæ na biodegradacje. Do produkowa-
nych przez cz³owieka na skalê masow¹ zwi¹zków nitroaromatycznych zalicza siê
m.in. nitrobenzen, o- i p- nitrotoluen, 2,4-dinitrotoluen u¿ywane do produkcji pianek
poliuretanowych, herbicydów, insektycydów, farmaceutyków, materia³ów wybucho-
wych. Do tych ostatnich nale¿y najszerzej rozpowszechniony trinitrotoluen (TNT),
który w zwi¹zku z obecnoœci¹ symetrycznie roz³o¿onych grup nitrowych jest nie-
zwykle odporny na dzia³anie dioksygenaz, enzymów uczestnicz¹cych w degradacji
przez mikroorganizmy równie¿ innych aromatycznych wêglowodorów (8).
Kolejn¹ grupê pochodnych wêglowodorów stanowi¹ chlorowcopochodne stoso-
wane jako pestycydy. Stanowi¹ one powa¿ne zagro¿enie dla œrodowiska, gdy¿ s¹
w du¿ym stopniu odporne na degradacjê, a tak¿e znane s¹ z akumulacji w tkankach
zwierz¹t. Z tego powodu wiele z nich znalaz³o siê na liœcie trwa³ych organicznych
zanieczyszczeñ i zakazano ich stosowania (m.in. p,p’-dichlorodifenylotrichloroetan
[DDT]). Inne chlorowcopochodne zwi¹zki znajduj¹ce zastosowanie jako herbicydy
i insektycydy, sk³adniki farb, atramentów, kosmetyków, œrodków dezynfekuj¹cych
i czyszcz¹cych to m.in. trichloroetylen (TCE) oraz pentachlorofenol (PCP) (5,9).
Amerykañska Agencja Ochrony Œrodowiska (USEPA), Parlament i Rada Europy jak
i polskie instytucje (m.in. Ministerstwo Œrodowiska, Ministerstwo Rolnictwa i Roz-
158
PRACE PRZEGL¥DOWE
109715272.004.png
Biotechnologia w remediacji zanieczyszczeñ organicznych
woju Wsi) ustalaj¹ standardy jakoœci gleby i wód oraz wydaj¹ odpowiednie dyrekty-
wy i rozporz¹dzenia reguluj¹ce produkcjê i stosowanie wielu wspomnianych zwi¹z-
ków organicznych. Instytucje te do najbardziej toksycznych zanieczyszczeñ orga-
nicznych zaliczy³y m.in naftalen, antracen, fenantren, fluoranten, piren, benzo[ ]pi-
ren, pentachlorobenzen, pentachlorofenol. Stosowanie tego ostatniego w œrodkach
ochrony roœlin jest obecnie zabronione, zaœ w 2008 r. ma wejœæ w ¿ycie ca³kowity
zakaz stosowania PCP (10,11).
3. Remediacja
Wnikniêcie organicznych zanieczyszczeñ do komórek wywo³uje szereg zmian
w ich metabolizmie. Dzieje siê tak, gdy¿ detoksykacja wymaga mobilizacji komórki
i nastawienia ca³ego jej potencja³u energetycznego oraz metabolitycznego na de-
gradacjê ksenobiotyku. Pierwszym etapem degradacji jest indukcja syntezy i akty-
wowanie systemów enzymatycznych bezpoœrednio uczestnicz¹cych w detoksykacji.
Enzymatyczne mechanizmy degradacji WWA s¹ przedmiotem badañ naukowców od
wielu lat. Ju¿ w roku 1964 prowadzono badania nad szlakiem katabolizmu naftalenu
(12), zaœ obecne odkrycia znacznie poszerzy³y tê wiedzê (13).
Do g³ównych enzymów uczestnicz¹cych w obróbce ksenobiotyków nale¿¹ m.in.
dioksygenazy, peroksydazy, monooksygenazy oraz oksydazy. Efektem ich dzia³ania
jest przeprowadzenie lipofilnego zwi¹zku toksycznego w formê bardziej dostêpn¹
(czêsto z otwartym pierœcieniem aromatycznym) dla dalszych etapów remediacji. To
w³aœnie dziêki tym enzymom i przemianom przez nie katalizowanym mikroorgani-
zmy zdolne s¹ uzyskaæ energiê oraz substraty do syntezy bia³ek komórkowych z wê-
glowodorów aromatycznych, przeprowadzaj¹c równoczeœnie mineralizacjê zwi¹z-
ków toksycznych do CO 2 poprzez szlak kwasów trikarboksylowych (TCA) (5).
Nale¿y zwróciæ uwagê, ¿e czêœæ enzymów uczestnicz¹cych w remediacji mo¿e
spe³niaæ swoj¹ rolê po wydzieleniu do gleby i katalizowaæ reakcje zmieniaj¹ce w³aœ-
ciwoœci zwi¹zków organicznych nawet po œmierci mikroorganizmu lub roœliny (14).
3.1. Mechanizmy zaanga¿owane w utlenianie zanieczyszczeñ organicznych
3.1.1. Dioksygenazy
W doœæ dobrze poznanej degradacji naftalenu, która inicjowana jest poprzez
wprowadzenie dwóch atomów tlenu w cz¹steczkê wêglowodoru aromatycznego
uczestniczy multienzymatyczny kompleks dioksygenazy, na który sk³ada siê reduk-
taza, ferredoksyna i proteiny siarkowo-¿elazowe. Na tym etapie powstaj¹ cz¹steczki
dihydrodioli, które pod wp³ywem dehydrogenaz ulegaj¹ nastêpnie przekszta³ceniu
BIOTECHNOLOGIA 4 (71) 156-172 2005
159
 
Przemys³aw Wójcik, Barbara Tomaszewska
w katechole. Dziêki rozszczepieniu katecholi mo¿liwe jest otwarcie pierœcienia aro-
matycznego z wytworzeniem kwasu pirogronowego, bursztynowego, fumarowego
lub octowego, które mog¹ zostaæ w³¹czone w cykl kwasów trikarboksylowych
(13,15).
Enzymy zaanga¿owane w degradacjê naftalenu wykazuj¹ równie¿ zdolnoœæ de-
gradacji fenantrenu oraz antracenu. Ponadto dioksygenazy bior¹ udzia³ w degrada-
cji innych zwi¹zków aromatycznych (na ró¿nych etapach) w tym bifenyli, ksylenów,
chlorowcopochodnych, fenoli i anilin (4,16,17).
3.1.2. Peroksydazy
Izoenzymy peroksydaz wystêpuj¹ w œcianie komórkowej, plazmalemmie, cyto-
plazmie, a tak¿e w powi¹zaniu z wewnêtrznym systemem b³on. Ta hemoproteina
zawiera w swojej strukturze wêglowodany (oko³o 25% ca³kowitej masy), które chro-
ni¹ enzym przed degradacj¹ proteolityczn¹ (18).
Enzym ten charakteryzuje siê nisk¹ specyficznoœci¹ oraz wysokim powinowac-
twem do ksenobiotyków ró¿nego rodzaju, co wraz z szerokim rozpowszechnieniem
peroksydaz w komórce umo¿liwia tym enzymom utlenienie ca³ego spektrum obcych
zwi¹zków i udzia³ w szeregu procesach detoksykacji.
W warunkach stresowych nastêpuje wzrost aktywnoœci peroksydazy. Peroksyda-
za odgrywa du¿¹ rolê w ochronie komórek roœlinnych przed cz¹steczkami H 2 O 2 po-
wstaj¹cymi w reakcjach oksydacyjnych podczas fotosyntezy poprzez wykorzystanie
H 2 O 2 jako utleniacza. Grupa hemowa jest miejscem, w którym H 2 O 2 zostaje zredu-
kowane do H 2 O, dziêki przeniesieniu elektronów z substratu na grupê hemow¹. Po-
nadto peroksydazy przeprowadzaj¹ oksydacjê fenoli i anilin do nietoksycznych poli-
merycznych produktów w³¹czanych w strukturê œcian komórkowych, co wi¹¿e siê
z syntez¹ lignin. W³¹czenie tych nietoksycznych form fenoli i anilin w sk³ad lignin
jest koñcowym aktem fitostabilizacji tych zwi¹zków.
Niektóre roœliny s¹ w stanie wydzielaæ znaczne iloœci peroksydaz do ryzosfery,
gdzie mog¹ one uczestniczyæ w oksydacyjnej degradacji zwi¹zków wystêpuj¹cych
w glebie, a tak¿e w reakcjach polimeryzacji prowadz¹cych do immobilizacji zanie-
czyszczeñ w ryzosferze. Peroksydazy roœlinne wykazuj¹ uderzaj¹ce podobieñstwo
do peroksydaz izolowanych z grzybów. Grupa hemowa peroksydaz grzybów jest
jednak niedostêpna, co powoduje, ¿e przeprowadzaj¹ one reakcjê rozk³adu lignin
w odró¿nieniu od peroksydaz roœlinnych, które posiadaj¹c wyeksponowan¹ grupê
hemow¹ przeprowadzaj¹ proces tworzenia lignin (19).
Pochodz¹ce z grzybów peroksydazy takie jak MnP (Mn-peroksydaza), LIP (perok-
sydaza ligninowa) u¿ywaj¹ jonów Mn 2+ jako katalizatorów w procesie degradacji li-
gnin, zwi¹zków humusowych jak i aromatycznych ksenobiotyków takich jak fenan-
tren, piren, benzo[ ]piren poprzez hydroksylacjê, oksydacjê i ciêcie struktur pierœ-
cienia aromatycznego. Zapewnienie ró¿norodnoœci degradowanych substratów wy-
160
PRACE PRZEGL¥DOWE
109715272.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin