Potrawy mączne - Pyszkowska - 1961.pdf

(26407 KB) Pobierz
Połra
ma.czne
986167138.027.png 986167138.028.png 986167138.029.png 986167138.030.png
 
K. PYSZKOWSKA
aCZDe
~
POLSKIE WYDAWNICTWA GOSPODARCZE
986167138.001.png 986167138.002.png 986167138.003.png 986167138.004.png 986167138.005.png
 
105-137 oraz 148-151 oJ)Tacowala
KRYSTYN A J A NIK
T ebt na
st r.
Niniej sza broszura ulatwi gospodyniom. dobór po-
traw w cod zi ennym zestawieni u posiłków. p ot r aw y
m.qczn e mają już swoją tradycję w k uc hni p o l sk iej,
co w ynika między i nnymi z i ch st osu n ko w o w y so-
kiej WlLrtości odżywczej przy m ewysok i m k oszcie.
Zh t6r n ini ej szy w sk a zu j e n a możliwości uzupeł­
nien ia wClrtnśCi Qdżywczej p ro d·",k t6w mącznych
pr zez Łączenie ic h
z sze regiem
i nn yc h
produktów ,
jak w arzywa, ow oce , j aja, serv, ml~ko.
P od an e w przepi sach ilości p r odtt k t6w wystar-
czają n a p rzygot owanie po tratDll dla 4 osób .
986167138.006.png 986167138.007.png 986167138.008.png 986167138.009.png 986167138.010.png
Co o mace
_ wiedzieć należq
ZACZĘŁO SIĘ OD
POLEWKI
Nikt z n as nie zastana w ia się jedząc smakowite m ak arony,
ciasta czy piero g i, że początki upr awy zbóż, z których otr zy-
mujemy mąki i kasze, s'ęgają czas ów prze dhistoryc zny ch.
Nim jedn ak człowiek pierw o tny zaczął uprawiać zboża
korzystał n ajpi er w z ich ziaren , zbierając je z rcślin rosną­
cy ch . dzek o . Ziarna przynosz one przez l uda i i pr zyp adko wo
-ll"ZSy.p>ywa n er,w o kól osied li bujnie wyrastały dając ob fi tszy
ptO'l niż roś \d ny d zik o rosnące.
l'it'prowadziło t o nasz y ch p raprzod k ó w n a myśl zakłada­
nią p ól up rawnych w najbłiźszym oto czeniu. N ieu stanne
wojny, powodujące wędrówki ludów, sprzyjały rozpo-
wszechnianiu upr awy roślin zbożowych, przy czym większa
była wówc zas
ich
rozm ai teść Wiele
z
sze roko
dawniej
rozpows ze chn ion ych roślin jest dziś zupełnie nie
znane .
Jeszcze w
X IX
wieku znan a była i
zbie ran a manna jadal-
~
5
r
986167138.011.png 986167138.012.png 986167138.013.png 986167138.014.png 986167138.015.png 986167138.016.png 986167138.017.png 986167138.018.png 986167138.019.png
na - ziarno trawy dziko rosnącej n a gruntach podmokłych,
na brzegach r zek oraz w pobliżu b agien . Z zia r na tej traw y
wyra b ia n o smaczną i cenioną kaszę, k tór a stanowiła nawet
artykuł e kspor t owy. Ob ecn ie znamy pod tą nazwą drobną
kaszę otrzymywaną z zia re n pszen icy .
Zajmujące dziś n a czeln e m iejs ce w wyżywieniu ludności
świata żyto i pszenica rosły da wn iej jako rośliny dzi kie .
W lep szy ch waru n kach , j akie st w a r zaj człowiek nawet przy
bardzo prymitywnej u pr a w ie, chwasty t e stopniowo uszl a-
chetniały się, stając się głównymi uprawami zbożowymi.
Wartość żyta ocenili n ajpierw prasłowianie, k tórzy przez
uprawę us ziachetnili je i rozpowsze chnili. Wcześniej niż
żyto zna ne było proso. Gryka n atomi as t znana była u nas
wiele wiek ów później, pr zywiezion a przez Tatarów w czasie
ich najazdów. Tym też tłumaczyć należy spotykaną j eszcze
nieraz nazwę "kasza tatarczana" -
NIE Z
KAZDEJ MĄKI JEDNAKOWE
CIASTO
Mąkę stosowaną do wyrob u różnego r odzaj u potraw
z ciasta otrzym u je się z ziarna psz en icy . Mąka żytnia zn aj -
duj e m inimalne zas t oso w a n ie w przyrządzaniu potr a w ,
natomiast używana jest do wypi ek u p ieczywa żytniego.
Skład ch emi czny mąki p szennej,
a
za tem
i j ej wartość
odżywcza, zależy od wielu
czynników,
z
których
do
n aj-
ważniejszych t rzeb a zaliczyć:
- odmianę pszen icy ,
-
war un k i
g lebo we
klimatyczne,
których roślina
i
\V
wzrasta i d ojrzewa,
- sposób przemiału ziarna n a mąkę.
Wpływ przemiału n a wartość odżywczą mąki będzie bar-
dziej zrozumiały, jeśli uświadomimy sobie budowę zia rna
oraz rozmieszc zen ie w n im po-
szc zegó lnych składników odżyw­
czy ch.
P r zy oglądaniu ziarn a pszenicy
(p a trz r ysu nek) można odróżnić
wyraźnie:
- łuskę okrywającą wewnętrz­
ną zawartość ziarna,
za rode k,
otrzymywana z nasion
gryki, zwane j tatarką.
P ierwsze po t r aw y przyrządzane z zia rna zbóż w ni czym
n ie były podo bne do posiłków dzis iej szy ch. Ze zmiażdżo­
nych między k amieniami zia re n przyrządzano zupy-polewki .
Z rozgniecion ych ziar en pros a, gryki, jęczmienia .i. owsa
przygotowywa n o gęstą rozklejaną potrawę, t zw . bryję.
Znów zapewne p rz yp a dek zdarzył, że rozgniec ion e ziarno
w połączeniu z wodą zostało upieczone w postaci zakalec-
watego, ościstego placka.
Wiel e czynników wpłynęło na postęp w dziedzinie od -
żywiania człowieka. Doświadczenia n arodów gromadzo ne
w ciągu wi ekó w dziś wydają się sprawami oczywistymi
i n ikt z nas, jedząc chrupiące bułeczki, n ie zastanawia, się
n ad ogromem przemi an d ok on an y ch tylko n a od cinku do-
tyczącym u prawy, przemiału i przerobu ziaren zbóż. Od
najda wniejszy ch czasów człowiek kruszył i miażdżył ziarna
zbóż, używając do t ego celu kamienia. Vi okresie przyrzą­
dzania z ziaren zbóż b r yi a następnie p lacków istniały już
do obróbki zboża moździerze, stępy oraz żarna, k tó re p rze-
trwały w n iektórych wsiac h , j ako zabytki, do dzisia j,
W oparciu o żarna zostały skonstruowane mlewniki ka-
m ienne, czyli kamienie młyńskie. Obecnie wielkie młyny
wyposażone są w różnorodne urządzenia, pozwalające osią­
gać dużą rozmaitoś ć p roduktó w mącznych ze zbóż o okre-
ślonych cechach .
z
któr ego
w
odpo-
wiednich
warun kach
wyra-
sta no wa roślina,
mączyste bi elmo, czyli jądro,
stanowiące najbardziej uży­
teczną część ziar n a, z n iego
b owi em otrzymu je się różne­
go r od zaju mąki or az k asze.
Łuska okrywająca ziarno zb u -
do wana jes t z ma rtwych komórek
celulozy (błonnika), k tóre pr zy
przemiale zboża n a mąki jasne
całkowicie odpadają. Błonnik jest
węglowodanem n ie trawion ym przez system trawienny czło­
wieka. Między łuską a bi elmem położona jest warstwa ko -
mórek, k tór e wypełnione są su bs ta n cja mi białkowymi, a po-
n ad to zawierają tłuszcz, składniki mineralne oraz znaczną
ilość w irtamin grupy B . Warstw a ta , zwana warstwą a le uro-
Budowa
ziar na pszen icy
l -
za rodek,
2 - mączyste
bi e lmo,
3 -
warstwa
a re u-
r enowa
7
6
986167138.020.png 986167138.021.png 986167138.022.png 986167138.023.png 986167138.024.png 986167138.025.png 986167138.026.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin