J.DOC

(19498 KB) Pobierz
Jabłka w cieście

Jabłka cynamonowe



5 dużych jabłek, 15 dag brązowego cukru, 1.5 łyżki masła, sok z limonki, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa


Obierz jabłka (wytnij gniazda nasienne) i pokrój je na cząstki lub w plasterki. Oprósz przyprawami, skrop sokiem z cytryny, ułóż w żaroodpornym naczyniu. Obłóż kawałeczkami masła i posyp brązowym cukrem. Piecz w temp. 175°C, aż jabłka będą miękkie. Podawaj gorące od razu po przygotowaniu.

 

 

Jabłka fiambirowane

 



4 duże jabłka, 10 dag kró­wek ciągutek, po 4 łyżki płat­ków migdałowych, posieka­nych orzechów, rodzynek i dżemu wiśniowego, kieli­szek rumu (50 ml) Dodatki: łyżka cukru waniliowego, sok z cytryny, mielony cy­namon, mielone goździki, listki melisy do dekoracji

 

Jabłka umyć, odciąć z góry mały plasterek i wydrążyć gniazda nasienne, pozostawiając przy ściance warstwę miąższu o grubości 1-2 cm. Skropić w środku sokiem z cytryny, opró­szyć cukrem waniliowym oraz szczyptą cynamonu i goździków Rodzynki umyć, skropić łyżką rumu, przykryć i od­stawić do nasączenia. Krówki pokroić w kostkę, włożyć do miseczki. Dodać namoczone ro­dzynki, płatki migdałowe, orze­chy i dżem. Nadzienie wymieszać i włożyć do wydrążonych jabłek. Jabłka ułożyć w posmaro­wanej masłem formie. Wstawić do piekarnika roz­grzanego do 180 stopni. Piec około 25-30 minut, uważając, aby jabłka się nie rozpadły. Upieczone jabłka wyjąć z piekarnika, udekorować listkami melisy. Resztę rumu wlać do chochelki i podgrzać przy stole nad płomieniem świecy. Rum ostrożnie podpalić, płonącym alkoholem polać jabłka i podawać.

 

Jabłka gotowane w winie z chrupiącym nadzieniem



Składniki na 4 porcje

4 duże kwaskowate jabłka (np. boskop), 1/2 białego wina (albo soku jabłkowego), 100 g czekolady z chrupkami (albo z orzechami i rodzynkami)m 1/2 łyżki masła, 2 łyżki migdałowych płatków, trochę cukru

 

Jabłka umyć, obrać tylko górne połówki. Wydrążyć gniazda nasienne. W dostatecznie dużym garnku zagoto­wać wino, włożyć do niego jabłka i gotować pod przykry­ciem około 10 minut; jabłka nie powinny się przy tym rozgotować. W tym samym czasie czeko­ladę grubo pokruszyć. Na małej patelni rozgrzać masło, na średnim ogniu uprażyć migdały na złoto. Jabłka wyjąć z wywaru, ułożyć na talerzykach, jeszcze gorące napełnić kawałeczkami czekolady. Wywar wygotować na dużym ogniu do połowy, posłodzić trochę, polać jabłka. Każdą porcję posypać migda­łowymi płatkami. Rada! Oprócz jabłek odmiany bo­skop, do przyrządzenia tego deseru nadają się jabłka cox orange oraz jonathan.

 

Jabłka imbirowe

 

4 porcje:

4 duże jabłka, 15 dag orzechów włoskich, 8 dag miodu, 3 dag masła lub margaryny, imbir do smaku


Orzechy sparz wrzątkiem, bardzo dokładnie usuń z nich ciemnobrązowe skórki, a miąższ bardzo drobno posiekaj. Posiekane orzechy starannie wymieszaj z lekko podgrzanym miodem (najlepiej gryczanym) oraz sproszkowanym imbirem (nie więcej niż pół łyżeczki). Dość duże, dorodne jabłka (O gładkiej skórce) umyj, odetnij z nich górne części, wydrąż je i usuń z nich gniazda nasienne. Wnętrza owoców wypełnij masą orzechowo-miodową, a na wierzchu każdego połóż grudkę masła. Ułóż owoce na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 30 minut w temperaturze około 200°C, aż się ładnie zrumienią. Jabłka imbirowe możesz podać na gorąco lub na zimno. Mogą być one doskonałą przekąską bankietową. Jeśli chcesz je podać na zimno, przygotuj danie poprzedniego dnia i wstaw do lodówki.

 

Jabłka migdałowe po gospodarsku



Czas 40 minut Przygotowanie 20 minut Pieczenie 20 minut Temperatura pieczenia 200°C Składniki dla 6 osób:

6 jabłek, 7,5 dag zmielonych migdałów, sok z 1 cytryny, 1 szklanka śmietany kremówki, 10 dag cukru, 2-3 dag masła, 6 kromek pieczywa testowego (najlepiej czerstwego)

 

Jabłka obrać i wydrążyć, usuwając gniazda nasienne. Od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściem­niały. Zmielone migdały połączyć z połową cukru i śmietany. Masą napełnić wydrążone jabł­ka. Tosty posmarować masłem i ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia masłem do dołu. Na każdej krom­ce umieścić po jednym jabłku i piec przez 20 minut w temp. 200°C. Deser podawać ciepły, posypany cukrem i po­lany śmietaną. RADA Do przygotowania de­seru najlepsze są jabł­ka kwaskowe np. antonówki, idared.

 

Jabłko nadziewane kremem i zapiekane

 

4 jabłka, łyżka rodzynek, sok z cytryny, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 5 dag migdałów, 50 ml calvadosu

Rodzynki opłucz, osącz i zalej calvadosem. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem, dodaj osączone rodzynki i obrane oraz posiekane migdały. Z umytych jabłek usuń gniazda nasienne, skrop je sokiem z cytryny i nadziej masą z żółtek. Następnie - ułożone w żaroodpornym naczyniu do zapiekania - skrop jabłka calvadosem i wstaw na 25 minut w do piekarnika o temperaturze 200°C. Przed podaniem przybierz migdałami.

 

JABŁKA NADZIEWANE PO KRÓLEWSKU

 

4 jabłka, 4 łyżeczki cukru, 4 łyżeczki śmietany, 1 żółtko, 5 dag mrożonych truskawek, 4 kwadraty folii aluminiowej.

 

Jabłka wydrążyć okrągłą łyżeczką, uważając żeby owocu nie uszkodzić. Śmietanę, żółtko, truskawki lekko rozmrożone i cukier zmiksować. Przygotowaną masą napełnić jabłka. Każde jabłko owinąć szczelnie folią i wstawić na ruszt do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia około 30 min. Podawać wraz z folią jabłka ułożone na półmisku. Najsmaczniejsze są na gorąco.



Jabłka nadziewane ryżem

 

Składniki na 4 porcje:

2 duże kwaskowe jabłka, sok i skórka otarta z 112 cytryny, szczypta zmielonej wanilii, 6 dag długoziarnistego ryżu, 2 dag rodzynek, 11/2 łyżeczki imbiru, 2 dag zmielonych migda­łów, 5 dag miodu, 100 ml śmietany kremówki

 

Jabłka umyć, przepołowić, cienko obrać i usu­nąć gniazda nasienne. Do rondelka wlać 1/2 szklan­ki wody, sok z cytryny, wło­żyć skórkę cytrynową i wa­nilię. Jabłka ułożyć w rondelku jedno obok drugiego, przekrojoną stroną do góry i dusić 5-10 minut pod przy­kryciem na słabym ogniu. Połówki jabłek wyjąć z rondelka łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach deserowych, przekrojoną stroną do góry. Pozostały po ugotowanych jabłkach płyn po­nownie zagotować, powoli wsypać ryż, mieszając trzepaczką rózgową. Ryż lekko gotować około 15 minut na słabym ogniu, a następnie zgasić płomień gazu i po­zostawić ryż na kuchence jeszcze 5 minut. Rodzynki umyć w ciepłej wodzie, osaczyć. Ryż osaczyć na sicie, a na­stępnie wymieszać z ro­dzynkami, łyżeczką imbiru, migdałami oraz miodem i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z ry­żem. Jabłka napełnić masą ryżową i posypać resztą im­biru.

 

Jabłka pieczone



Dla 4 osób

4 kwaśne jabłka, 10 dag wiórków kokosowych, 2-3 łyżki obranych ze skórki i grubo posiekanych migdałów, 4 łyżki dżemu morelowego, szczypta cynamonu, 4 łyżki stopionego masła, folia aluminiowa do zawinięcia jabłek

 

Patelnię o grubym dnie mocno rozgrzej (bez tłuszczu). Wsyp wiórki kokosowe oraz posieka­ne migdały. Stale mieszając, upraż na złoty kolor. Gdy zaczną się rumienić, natychmiast przełóż je na talerzyk. Gdy migdały i wiórki zupełnie wystygną, wymieszaj je z dżemem i cynamonem. Jabłka umyj i wytrzyj papierowym ręczni­kiem. Zetnij wierzchy i ostrożnie, aby nie uszkodzić ścianek owoców, wydrąż małą łyżeczką środki z pestkami. Wydrążone jabłka napełnij przygotowanym farszem. Przykryj odkrojonymi wcześniej wierzchami. Przygotuj 4 duże kawałki folii aluminiowej. Na każdym postaw jabłko, polej je odrobiną stopionego masła. Zawiń w folię. Zawinięte owoce włóż do piekarnika nagrzane­go do temp. 160°C. Piecz ok. 20 minut.

 

Jabłka pieczone


Jabłka pieczone.

4 winne jabłka nadzienie: 8 łyżeczek cukru, 2 łyżeczki cynamonu lub 8 łyżeczek miodu, 2 łyżeczki posiekanych orzechów lub 8 łyżeczek ulubionej konfitury lub dowolna kompozycja składników

 

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne. Cukier mieszamy z cynamonem. Układamy jabłka w naczyniu żaroodpornym, w środek każdego wsypujemy po 2 łyżeczki cukru (lub wkładamy wybrane nadzienie), wlewamy do naczynia 1/2 szklanki wody i pieczemy przez 30 minut. Doskonałe tak na ciepło, jak i na zimno

 

Jabłka pieczone

 

6 dużych jabłek, 1,5 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka Cynamonu

 

Jabłka umyć, osuszyć, wydrążyć usuwając gniazda nasienne. W miejsce gniazd nasiennych nałożyć cukier zmieszany z cynamonem. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć w nim jabłka. Piec 30 min. w temp. 180 st. C.

 

Jabłka pieczone



6 kwaśnych jabłek, 6 łyżeczek miodu, 6 łyżek wody, 3 cytryny
Sześć porcji; jedna porcja 110 kcal

 

Wydrążyć z jabłek ogryzki i lekko ponacinać skórkę wokół otworów; ułożyć owoce w foremce o wysokich brzegach, zalać wodą i sokiem z wyciśniętych cytryn; na każdy owoc wylać łyżeczkę miodu; wstawić do rozgrzanego piekarnika; wyjąć z piecyka, kiedy nacięte brzegi zaczną nabrzmiewać; podawać gorące. Nasza rada Musisz uważać, aby woda zupełnie nie wyparowała, bo jabłka się przypalą, a także pilnować żeby owoce nie rozleciały się na masę.

 

Jabłka pieczone



Jabłka, dżem z owoców leśnych, amaretti, szklanka białego wina


Wydrążyć jabłka. W dziury nałożyć po czubatej łyżeczce dżemu i wkruszyć po jednym ciasteczku amaretto. Wino zagotować i wlać do brytfanki z jabłkami. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 25 minut. Najlepsze z lodami waniliowymi.

 

Jabłka pieczone pod pierzynką



1 kg kwaskowych jabłek, np. antonówek, landsberskich, szarych renet, 1 cytryna, 4 łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 5 dag rodzynek, kieliszek rumu, 5 dag orzechów włoskich lub laskowych, paczka kruchych herbatników, np. petit beurre, 4 białka, 3/4 szklanki cukru pudru, opakowanie cukru wanilinowego


Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, usunąć gniazdka nasienne, skropić sokiem z cytryny. Na głębokiej patelni rozpuścić 3 łyżki masła, wrzucić cząstki jabłek, przesmażyć mieszając. Dodać cukier, dusić ok. 5 min. Rodzynki opłukać, zalać ciepłą wodą, odstawić na 15 minut. Rodzynki osączyć, zalać rumem, odstawić na 30 minut, by wchłonęły alkohol. Orzechy posiekać, herbatniki pokruszyć. Żaroodporną formę natłuścić masłem, wysypać herbatnikami. Jabłka wymieszać z namoczonymi rodzynkami i posiekanymi orzechami, wyłożyć na herbatniki. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i wanilinowym. Pianę wyłożyć na jabłka (można też ozdobnie wycisnąć szprycką). Naczynie z jabłkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170°C, piec do czasu, aż beza ładnie się przyrumieni. Od razu podawać.

 

Jabłka pieczone z amarantusem

 

Czas przygotowania: 20 min. + 30 min. pieczenia

4 duże jabłka, filiżanka poppingu z amarantusa, 3 łyżki ziaren słonecznika, łyżka miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, masło do smarowania naczynia żaroodpornego

 

Jabłka przed pieczeniem umyj, osusz, obetnij w górnej części (na wysokości 3/4) i wydrąż, usuwając gniazda nasienne. Wymieszaj ziarno słonecznika z poppingiem z amarantusa, cynamonem i miodem. Napełnij jabłka. Ułóż w żaroodpornym naczyniu
posmarowanym masłem i lekko podlej wodą, aby nie pękała skórka jabłek. Piecz ok. 30 minut w temp. 200 stopni.

 

Jabłka pieczone z bakaliami i cynamonem


Jabłka pieczone z bakaliami i cynamonem

5 jabłek, 5 łyżek różnego rodzaju orzechów, 5 łyżek rodzynek, 4 łyżki brązowego cukru, cynamon, ewentualnie zamiast bakalii - 5 łyżek ulubionych konfitur np. z żurawin lub 5 łyżek skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

 

Jabłka umyć. Odciąć wierzchy, a następnie wydrążyć delikatnie gniazdo nasienne. Orzechy wymieszać z rodzynkami i 2 łyżkami brązowego cukru. Otwory powstałe po wydrążeniu gniazd nasiennych nadziać bakaliami. Na wierzchu posypać odrobiną brązowego cukru i cynamonem. Jabłka ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut. W wersji dla leniwych jabłka można zapiec w kuchence mikrofalowej przez około 4-5 minut. dodatkowe informacje Zamiast bakalii, jabłka można nadziać ulubionymi konfiturami lub drobniutko pokrojoną skórką pomarańczową smażoną w cukrze.

 

Jabłka pieczone z bakaliowym farszem



na 4 porcje

4 duże kwaskowate jabłka, 4 łyżki płatków owsia­nych, po 4 suszone morele i plastry kandyzowanego ananasa, 3 łyżki wiśni kandyzowanych, 2 łyżki rodzynek, 4-5 łyżek orze­chów włoskich, 4 łyżki masła, 4 łyżki miodu, 1 łyżka rumu, sok i skór­ka z cytryny, mielony cy­namon, 2-3 goździki

 

Wy­drąż gniazda nasienne. Środ­ki jabłek skrop sokiem wyci­śniętym z cytryny i posyp skórką otartą z cytryny. Trzy łyżki masła utrzyj z łyżką rumu. Mieszanką posmaruj wydrążone środki jabłek. Suszone morele, plastry ana­nasa, kandyzowane wiśnie oraz rodzynki grubo posie­kaj. Orzechy wsyp na mocno rozgrzaną patelnię, miesza­jąc, zrumień. Przełóż na tale­rzyk. Wystudź. Zupełnie zimne orzechy zmiel lub drobniutko posiekaj nożem. Zmielone orzechy wymieszaj z posiekanymi wcześniej ba­kaliami i dodaj płatki owsia­ne. Goździki utłucz w moź­dzierzu i przesiej je przez gę­ste sitko. Nadzienie przy­praw do smaku odrobiną sproszkowanego cynamonu oraz goździkami. Wydrążone jabłka napełnij bakaliami. Skórkę posmaruj pozostałym masłem. Wierz­chy jabłek polej miodem. Ustaw w żaroodpornej for­mie. Przykryj odkrojonymi wierzchami. Podlej odrobiną wody. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 st. Polecamy: Świetnym uzupełnieniem owocowego deseru będą ciasteczka z orzechami. Aby je przygotować, 20 dag płatków owsianych, 2/3 szkl. cukru i 4 łyżki posie­kanych orzechów włoskich wymieszaj z kostką roz­puszczonego masła. Masę rozsmaruj (na grubość 0,5 cm) na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 20 min w temp. 190 st. Gorący pla­cek pokrój na małe kwadra­ciki, ostudź. Na koniec oprósz cukrem pudrem.

 

Jabłka pieczone z borówkami

 

8 jabłek, 1 szklanka borówek brusznic, 0.5 szklanki cukru, 2 łyżki stołowe cukru pudru


Z jabłek usunąć gniazdka nasienne, po czym wgłębnie napełnić borówkami, zmieszanymi z cukrem. Jabłka umieścić w brytfannie i zapiec w piekarniku. Aby nie pękały, do brytfanny dolewać trochę wody. Gotowe posypać cukrem pudrem.

 

Jabłka pieczone z konfiturami

 

porcja dla 4 osób

4 duże winne jabłka, 100 ml czerwonego wina, 4 łyżeczki konfitur wiśniowych /lub malinowych/, 8 migdałów, 2 łyżki cukru, mały kawałek cynamonu, 2 goździki


Jabłka umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne. Wino zagotować z cynamonem i goździkami. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać, posiekać i wymieszać z cukrem. Jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać winem, do wydrążonych otworów włożyć najpierw posiekane migdały, a na wierzch po 1 łyżeczce gęstych ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin