Jabłka cynamonowe
5 dużych jabłek, 15 dag brązowego cukru, 1.5 łyżki masła, sok z limonki, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa
Obierz jabłka (wytnij gniazda nasienne) i pokrój je na cząstki lub w plasterki. Oprósz przyprawami, skrop sokiem z cytryny, ułóż w żaroodpornym naczyniu. Obłóż kawałeczkami masła i posyp brązowym cukrem. Piecz w temp. 175°C, aż jabłka będą miękkie. Podawaj gorące od razu po przygotowaniu.
Jabłka fiambirowane
4 duże jabłka, 10 dag krówek ciągutek, po 4 łyżki płatków migdałowych, posiekanych orzechów, rodzynek i dżemu wiśniowego, kieliszek rumu (50 ml) Dodatki: łyżka cukru waniliowego, sok z cytryny, mielony cynamon, mielone goździki, listki melisy do dekoracji
Jabłka umyć, odciąć z góry mały plasterek i wydrążyć gniazda nasienne, pozostawiając przy ściance warstwę miąższu o grubości 1-2 cm. Skropić w środku sokiem z cytryny, oprószyć cukrem waniliowym oraz szczyptą cynamonu i goździków Rodzynki umyć, skropić łyżką rumu, przykryć i odstawić do nasączenia. Krówki pokroić w kostkę, włożyć do miseczki. Dodać namoczone rodzynki, płatki migdałowe, orzechy i dżem. Nadzienie wymieszać i włożyć do wydrążonych jabłek. Jabłka ułożyć w posmarowanej masłem formie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około 25-30 minut, uważając, aby jabłka się nie rozpadły. Upieczone jabłka wyjąć z piekarnika, udekorować listkami melisy. Resztę rumu wlać do chochelki i podgrzać przy stole nad płomieniem świecy. Rum ostrożnie podpalić, płonącym alkoholem polać jabłka i podawać.
Jabłka gotowane w winie z chrupiącym nadzieniem
Składniki na 4 porcje
4 duże kwaskowate jabłka (np. boskop), 1/2 białego wina (albo soku jabłkowego), 100 g czekolady z chrupkami (albo z orzechami i rodzynkami)m 1/2 łyżki masła, 2 łyżki migdałowych płatków, trochę cukru
Jabłka umyć, obrać tylko górne połówki. Wydrążyć gniazda nasienne. W dostatecznie dużym garnku zagotować wino, włożyć do niego jabłka i gotować pod przykryciem około 10 minut; jabłka nie powinny się przy tym rozgotować. W tym samym czasie czekoladę grubo pokruszyć. Na małej patelni rozgrzać masło, na średnim ogniu uprażyć migdały na złoto. Jabłka wyjąć z wywaru, ułożyć na talerzykach, jeszcze gorące napełnić kawałeczkami czekolady. Wywar wygotować na dużym ogniu do połowy, posłodzić trochę, polać jabłka. Każdą porcję posypać migdałowymi płatkami. Rada! Oprócz jabłek odmiany boskop, do przyrządzenia tego deseru nadają się jabłka cox orange oraz jonathan.
Jabłka imbirowe
4 porcje:
4 duże jabłka, 15 dag orzechów włoskich, 8 dag miodu, 3 dag masła lub margaryny, imbir do smaku
Orzechy sparz wrzątkiem, bardzo dokładnie usuń z nich ciemnobrązowe skórki, a miąższ bardzo drobno posiekaj. Posiekane orzechy starannie wymieszaj z lekko podgrzanym miodem (najlepiej gryczanym) oraz sproszkowanym imbirem (nie więcej niż pół łyżeczki). Dość duże, dorodne jabłka (O gładkiej skórce) umyj, odetnij z nich górne części, wydrąż je i usuń z nich gniazda nasienne. Wnętrza owoców wypełnij masą orzechowo-miodową, a na wierzchu każdego połóż grudkę masła. Ułóż owoce na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 30 minut w temperaturze około 200°C, aż się ładnie zrumienią. Jabłka imbirowe możesz podać na gorąco lub na zimno. Mogą być one doskonałą przekąską bankietową. Jeśli chcesz je podać na zimno, przygotuj danie poprzedniego dnia i wstaw do lodówki.
Jabłka migdałowe po gospodarsku
Czas 40 minut Przygotowanie 20 minut Pieczenie 20 minut Temperatura pieczenia 200°C Składniki dla 6 osób:
6 jabłek, 7,5 dag zmielonych migdałów, sok z 1 cytryny, 1 szklanka śmietany kremówki, 10 dag cukru, 2-3 dag masła, 6 kromek pieczywa testowego (najlepiej czerstwego)
Jabłka obrać i wydrążyć, usuwając gniazda nasienne. Od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Zmielone migdały połączyć z połową cukru i śmietany. Masą napełnić wydrążone jabłka. Tosty posmarować masłem i ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia masłem do dołu. Na każdej kromce umieścić po jednym jabłku i piec przez 20 minut w temp. 200°C. Deser podawać ciepły, posypany cukrem i polany śmietaną. RADA Do przygotowania deseru najlepsze są jabłka kwaskowe np. antonówki, idared.
Jabłko nadziewane kremem i zapiekane
4 jabłka, łyżka rodzynek, sok z cytryny, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 5 dag migdałów, 50 ml calvadosu Rodzynki opłucz, osącz i zalej calvadosem. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem, dodaj osączone rodzynki i obrane oraz posiekane migdały. Z umytych jabłek usuń gniazda nasienne, skrop je sokiem z cytryny i nadziej masą z żółtek. Następnie - ułożone w żaroodpornym naczyniu do zapiekania - skrop jabłka calvadosem i wstaw na 25 minut w do piekarnika o temperaturze 200°C. Przed podaniem przybierz migdałami.
JABŁKA NADZIEWANE PO KRÓLEWSKU
4 jabłka, 4 łyżeczki cukru, 4 łyżeczki śmietany, 1 żółtko, 5 dag mrożonych truskawek, 4 kwadraty folii aluminiowej.
Jabłka wydrążyć okrągłą łyżeczką, uważając żeby owocu nie uszkodzić. Śmietanę, żółtko, truskawki lekko rozmrożone i cukier zmiksować. Przygotowaną masą napełnić jabłka. Każde jabłko owinąć szczelnie folią i wstawić na ruszt do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia około 30 min. Podawać wraz z folią jabłka ułożone na półmisku. Najsmaczniejsze są na gorąco.
Jabłka nadziewane ryżem
Składniki na 4 porcje:
2 duże kwaskowe jabłka, sok i skórka otarta z 112 cytryny, szczypta zmielonej wanilii, 6 dag długoziarnistego ryżu, 2 dag rodzynek, 11/2 łyżeczki imbiru, 2 dag zmielonych migdałów, 5 dag miodu, 100 ml śmietany kremówki
Jabłka umyć, przepołowić, cienko obrać i usunąć gniazda nasienne. Do rondelka wlać 1/2 szklanki wody, sok z cytryny, włożyć skórkę cytrynową i wanilię. Jabłka ułożyć w rondelku jedno obok drugiego, przekrojoną stroną do góry i dusić 5-10 minut pod przykryciem na słabym ogniu. Połówki jabłek wyjąć z rondelka łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach deserowych, przekrojoną stroną do góry. Pozostały po ugotowanych jabłkach płyn ponownie zagotować, powoli wsypać ryż, mieszając trzepaczką rózgową. Ryż lekko gotować około 15 minut na słabym ogniu, a następnie zgasić płomień gazu i pozostawić ryż na kuchence jeszcze 5 minut. Rodzynki umyć w ciepłej wodzie, osaczyć. Ryż osaczyć na sicie, a następnie wymieszać z rodzynkami, łyżeczką imbiru, migdałami oraz miodem i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z ryżem. Jabłka napełnić masą ryżową i posypać resztą imbiru.
Jabłka pieczone
Dla 4 osób
4 kwaśne jabłka, 10 dag wiórków kokosowych, 2-3 łyżki obranych ze skórki i grubo posiekanych migdałów, 4 łyżki dżemu morelowego, szczypta cynamonu, 4 łyżki stopionego masła, folia aluminiowa do zawinięcia jabłek
Patelnię o grubym dnie mocno rozgrzej (bez tłuszczu). Wsyp wiórki kokosowe oraz posiekane migdały. Stale mieszając, upraż na złoty kolor. Gdy zaczną się rumienić, natychmiast przełóż je na talerzyk. Gdy migdały i wiórki zupełnie wystygną, wymieszaj je z dżemem i cynamonem. Jabłka umyj i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Zetnij wierzchy i ostrożnie, aby nie uszkodzić ścianek owoców, wydrąż małą łyżeczką środki z pestkami. Wydrążone jabłka napełnij przygotowanym farszem. Przykryj odkrojonymi wcześniej wierzchami. Przygotuj 4 duże kawałki folii aluminiowej. Na każdym postaw jabłko, polej je odrobiną stopionego masła. Zawiń w folię. Zawinięte owoce włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 160°C. Piecz ok. 20 minut.
4 winne jabłka nadzienie: 8 łyżeczek cukru, 2 łyżeczki cynamonu lub 8 łyżeczek miodu, 2 łyżeczki posiekanych orzechów lub 8 łyżeczek ulubionej konfitury lub dowolna kompozycja składników
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne. Cukier mieszamy z cynamonem. Układamy jabłka w naczyniu żaroodpornym, w środek każdego wsypujemy po 2 łyżeczki cukru (lub wkładamy wybrane nadzienie), wlewamy do naczynia 1/2 szklanki wody i pieczemy przez 30 minut. Doskonałe tak na ciepło, jak i na zimno
6 dużych jabłek, 1,5 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka Cynamonu
Jabłka umyć, osuszyć, wydrążyć usuwając gniazda nasienne. W miejsce gniazd nasiennych nałożyć cukier zmieszany z cynamonem. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć w nim jabłka. Piec 30 min. w temp. 180 st. C.
6 kwaśnych jabłek, 6 łyżeczek miodu, 6 łyżek wody, 3 cytrynySześć porcji; jedna porcja 110 kcal
Wydrążyć z jabłek ogryzki i lekko ponacinać skórkę wokół otworów; ułożyć owoce w foremce o wysokich brzegach, zalać wodą i sokiem z wyciśniętych cytryn; na każdy owoc wylać łyżeczkę miodu; wstawić do rozgrzanego piekarnika; wyjąć z piecyka, kiedy nacięte brzegi zaczną nabrzmiewać; podawać gorące. Nasza rada Musisz uważać, aby woda zupełnie nie wyparowała, bo jabłka się przypalą, a także pilnować żeby owoce nie rozleciały się na masę.
Jabłka, dżem z owoców leśnych, amaretti, szklanka białego wina
Wydrążyć jabłka. W dziury nałożyć po czubatej łyżeczce dżemu i wkruszyć po jednym ciasteczku amaretto. Wino zagotować i wlać do brytfanki z jabłkami. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 25 minut. Najlepsze z lodami waniliowymi.
Jabłka pieczone pod pierzynką
1 kg kwaskowych jabłek, np. antonówek, landsberskich, szarych renet, 1 cytryna, 4 łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 5 dag rodzynek, kieliszek rumu, 5 dag orzechów włoskich lub laskowych, paczka kruchych herbatników, np. petit beurre, 4 białka, 3/4 szklanki cukru pudru, opakowanie cukru wanilinowego
Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, usunąć gniazdka nasienne, skropić sokiem z cytryny. Na głębokiej patelni rozpuścić 3 łyżki masła, wrzucić cząstki jabłek, przesmażyć mieszając. Dodać cukier, dusić ok. 5 min. Rodzynki opłukać, zalać ciepłą wodą, odstawić na 15 minut. Rodzynki osączyć, zalać rumem, odstawić na 30 minut, by wchłonęły alkohol. Orzechy posiekać, herbatniki pokruszyć. Żaroodporną formę natłuścić masłem, wysypać herbatnikami. Jabłka wymieszać z namoczonymi rodzynkami i posiekanymi orzechami, wyłożyć na herbatniki. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i wanilinowym. Pianę wyłożyć na jabłka (można też ozdobnie wycisnąć szprycką). Naczynie z jabłkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170°C, piec do czasu, aż beza ładnie się przyrumieni. Od razu podawać.
Czas przygotowania: 20 min. + 30 min. pieczenia
4 duże jabłka, filiżanka poppingu z amarantusa, 3 łyżki ziaren słonecznika, łyżka miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, masło do smarowania naczynia żaroodpornego
Jabłka przed pieczeniem umyj, osusz, obetnij w górnej części (na wysokości 3/4) i wydrąż, usuwając gniazda nasienne. Wymieszaj ziarno słonecznika z poppingiem z amarantusa, cynamonem i miodem. Napełnij jabłka. Ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem i lekko podlej wodą, aby nie pękała skórka jabłek. Piecz ok. 30 minut w temp. 200 stopni.
Jabłka pieczone z bakaliami i cynamonem
5 jabłek, 5 łyżek różnego rodzaju orzechów, 5 łyżek rodzynek, 4 łyżki brązowego cukru, cynamon, ewentualnie zamiast bakalii - 5 łyżek ulubionych konfitur np. z żurawin lub 5 łyżek skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
Jabłka umyć. Odciąć wierzchy, a następnie wydrążyć delikatnie gniazdo nasienne. Orzechy wymieszać z rodzynkami i 2 łyżkami brązowego cukru. Otwory powstałe po wydrążeniu gniazd nasiennych nadziać bakaliami. Na wierzchu posypać odrobiną brązowego cukru i cynamonem. Jabłka ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut. W wersji dla leniwych jabłka można zapiec w kuchence mikrofalowej przez około 4-5 minut. dodatkowe informacje Zamiast bakalii, jabłka można nadziać ulubionymi konfiturami lub drobniutko pokrojoną skórką pomarańczową smażoną w cukrze.
Jabłka pieczone z bakaliowym farszem
na 4 porcje
4 duże kwaskowate jabłka, 4 łyżki płatków owsianych, po 4 suszone morele i plastry kandyzowanego ananasa, 3 łyżki wiśni kandyzowanych, 2 łyżki rodzynek, 4-5 łyżek orzechów włoskich, 4 łyżki masła, 4 łyżki miodu, 1 łyżka rumu, sok i skórka z cytryny, mielony cynamon, 2-3 goździki
Wydrąż gniazda nasienne. Środki jabłek skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i posyp skórką otartą z cytryny. Trzy łyżki masła utrzyj z łyżką rumu. Mieszanką posmaruj wydrążone środki jabłek. Suszone morele, plastry ananasa, kandyzowane wiśnie oraz rodzynki grubo posiekaj. Orzechy wsyp na mocno rozgrzaną patelnię, mieszając, zrumień. Przełóż na talerzyk. Wystudź. Zupełnie zimne orzechy zmiel lub drobniutko posiekaj nożem. Zmielone orzechy wymieszaj z posiekanymi wcześniej bakaliami i dodaj płatki owsiane. Goździki utłucz w moździerzu i przesiej je przez gęste sitko. Nadzienie przypraw do smaku odrobiną sproszkowanego cynamonu oraz goździkami. Wydrążone jabłka napełnij bakaliami. Skórkę posmaruj pozostałym masłem. Wierzchy jabłek polej miodem. Ustaw w żaroodpornej formie. Przykryj odkrojonymi wierzchami. Podlej odrobiną wody. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 st. Polecamy: Świetnym uzupełnieniem owocowego deseru będą ciasteczka z orzechami. Aby je przygotować, 20 dag płatków owsianych, 2/3 szkl. cukru i 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich wymieszaj z kostką rozpuszczonego masła. Masę rozsmaruj (na grubość 0,5 cm) na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 20 min w temp. 190 st. Gorący placek pokrój na małe kwadraciki, ostudź. Na koniec oprósz cukrem pudrem.
Jabłka pieczone z borówkami
8 jabłek, 1 szklanka borówek brusznic, 0.5 szklanki cukru, 2 łyżki stołowe cukru pudru
Z jabłek usunąć gniazdka nasienne, po czym wgłębnie napełnić borówkami, zmieszanymi z cukrem. Jabłka umieścić w brytfannie i zapiec w piekarniku. Aby nie pękały, do brytfanny dolewać trochę wody. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Jabłka pieczone z konfiturami
porcja dla 4 osób
4 duże winne jabłka, 100 ml czerwonego wina, 4 łyżeczki konfitur wiśniowych /lub malinowych/, 8 migdałów, 2 łyżki cukru, mały kawałek cynamonu, 2 goździki
Jabłka umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne. Wino zagotować z cynamonem i goździkami. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać, posiekać i wymieszać z cukrem. Jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać winem, do wydrążonych otworów włożyć najpierw posiekane migdały, a na wierzch po 1 łyżeczce gęstych ...
The.Aga