Babka bakaliowa.rtf

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

• 3 jajka

 

• 15 dag cukru

 

• 3 torebki cukru waniliowego

 

• po 1/2 łyżeczki soli i cynamonu

 

• 10 dag mąki

 

• 15 dag suszonych daktyli

 

• po 30 dag suszonych fig i orzechów laskowych

 

• po 15 dag orzechów włoskich i migdałów

 

• 15 dag wisienek koktailowych

 

• po 10 dag skórki pomarańczowej i cytrynowej

 

• 8 dag konfitury morelowej

 

• 1 łyżka cukru pudru

 

Etapy przygotowania

 

1. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę z solą i cynamonem, wymieszać.

 

2. Usunąć pestki z daktyli, figi pokroić. Połączyć z orzechami, wisienkami i pokrojoną skórką z owoców. 15 dag mieszanki odłożyć, resztę dodać do ciasta.

 

3. Formę nasmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, napełnić ciastem. Piec 105 min. w temperaturze 175 C.

 

4. Studzić najpierw 15 min. w wyłączonym piekarniku, potem 10 min. w formie. Wyjąć, przestudzić. Posmarować podgrzaną konfiturą, udekorować resztką bakalii. Posypać cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin