Grzyby marynowane.rtf

(6 KB) Pobierz
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

 

Składniki:

1 kg grzybów

2 dag soli na 1 l wody do obgotowania grzybów

10 dag cebuli

1 i 1/4 szklanki wody

1 i 1/4 szklanki octu 10-proc.

5 dag cukru

1 dag soli

1/2 dag przypraw (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe)

 

Grzyby oczyść z piasku, przytnij trzonki i starannie wypłucz. Teraz wrzuć do niewielkiej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli i cebuli (cebule dodaj w całci lub pokrój na połówki) i gotuj prawie do miękkości.

 

Potem grzyby wyjmij (cebulę usuń), osącz, ułóż do słoików i ostudź.

 

Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami, po czym ostudź i zalej nią grzyby. Do grzybów możesz jeszcze dodać małe cebulki sparzone wodą i obgotowane krążki marchewki. Słoiki dokładnie zamknij.

 

Do marynowania nadają się borowiki, rydze, maślaki, kozaki, opieńki i gąski. Marynuje się każdy rodzaj grzybów oddzielnie. Najlepsze są grzyby małe, które marynuje się w całci. Możesz też marynować większe młode, zdrowe grzyby, ale należy je podzielić na połówki lub ćwiartki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin