jablecznik.rtf

(0 KB) Pobierz

Jablecznik

 

ciasto

3 szklanki maki krupczatki(moze byc zwykla)

5 lyzek cukru

kostka margaryny

5 zoltek

cukier waniliowy

2 lyzeczki proszku do pieczenia

2-3 lyzki gestej smietany

skladniki posiekac nozem, zagniesc ciasto, odciac 1/3 i wstawic do zamrazalnika

 

krem

5 bialek

1 szklanka cukru

2 jasne budynie (smietankowy albo waniliowy)

ubijac piane z bialek dodajac stopniowo cukier

do ubitej piany dodawac budyn i dokladnie wymieszac.

 

1 kg jablek

zetrzec na tarce i smazyc z cukrem

 

Ciasto rozwalkowac

posmarowac masa z jablek

na jablka polozyc krem

nastepnie wyciagnac ciasto z zamrazalnika i zetrzec na tarce na krem

 

Piec w temperaturze 200stopni C, albo 350 stopni F (50-60 minut)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin