Lasagne.rtf

(296 KB) Pobierz

Lasagne szybka i pyszna

Składniki Przepis Robię lasagne w naczyniu żaroodpornym o wymiarach: 23x31 cm

Składniki:

·         makaron do lasagne (ja zużywam 9 płatków - po 3 na jedną warstwę)

Sos beszamelowy:

·         2 łyżki masła

·         2 łyżki mąki

·         1,5 szklanki mleka

·         przyprawy (sól, pieprz)

Nadzienie mięsne:

·         0,5 kg mięsa mielonego

·         2 średnie cebule

·         sos do spaghetti Neapolitańskiego Winiary (można oczywiście zamiast tego przyrządzić samemu sos pomidorowy z koncentratów albo pomidorów)

·         2-3 ząbki czosnku

·         przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)

Dodatkowo:

·         20-30 dkg żółtego sera

·         masło do wysmarowania formy (naczynia żaroodpornego)

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Wyjmujemy je na talerze. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.

Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.

Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem). Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20 min. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia!

Przepis wydaje się trudny, ale naprawdę nie ma dużo roboty, a potrawa pyszna! Rodzinka zajada się, aż im się uszy trzęsą!
Można dodać do mięsa np. groszek zielony, też jest pyszne! Polecam i życzę smacznego!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin