murzynek.rtf

(844 KB) Pobierz

murzynek z orzechami

kostka margaryny,
4 łyżki masła,
4 łyżki kakao,
1 1/2 szkłanki cukru,
5 jajek,
2 łyżki proszku do pieczenia,
skórka z cytryny,
1 opakowanie cukru waniliowego,
6 łyżek kwaśnego dżemu,
1 szklanka orzechów włoskich,
1 3/4 szklanki maki,
szczypta soli,
 

W rondlu zagotowac, ciagle mieszajac margarynę, mleko, kakao i cukier. Pozostawic do wystygniecia.Bialka ubic na sztywno ze szczyptą soli, orzechy posiekać, cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę.Do wystudzonej masy kakaowej dodać po kolei żółtka, mąkę, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, proszek, dżem i orzechy - miksować. Na końcu dodać ubite białka i dokladnie wymieszac. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin