Marcepanki.doc

(19 KB) Pobierz
marcepanki

Marcepanki

 

 

10 dag masła
40 dag ziemniaków (ugotowanych poprzedniego dnia)
80 dag cukru
olejek migdałowy
kakao

ziemniaki rozrobić na gładka masę (albo zetrzeć na tarce, albo przepuścić przez maszynkę do mięsa, albo cos w tym rodzaju; byle nie było grudek), masło rozpuścić dodać do niego cukier i ziemniaki, wszystko dobrze wymieszać , wstawić na ogień ciągle mieszając.

po 7 minutach od momentu zagotowania (wrzenia) dodać olejek, wymieszać , i zestawić z ognia ciągle mocno mieszając . Odstawić w chłodne miejsce by masa częściowo zastygła (pisze częściowo bo jak żyje nie udało mi się żeby ta masa naprawdę miała konsystencje taka jaka powinna mieć . Próbujemy uformować cos na kształt kuleczek (potem je się poprawi), jak zastygną to obtaczamy je w kakao.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin