kombiwar.pdf

(128 KB) Pobierz
konvektomat_PL.indd
KOMBIWAR
INSTRUKCJA OBSŁUGI
PL
Dziękujemy za zakup naszego produktu.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy dokładnie zapoznać się z jego
instrukcją obsługi. Instrukcję prosimy zachować, by móc korzystać z zawar-
tych w niej wskazówek również w przyszłości. Przekazując urządzenie osobie
trzeciej należy dołączyć niniejsza instrukcję obsługi.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
1. Przed pierwszym użyciem przeczytaj dokładnie instrukcję obsługi.
2. Przed wyjęciem wtyczki z gniazdka wyłączyć najpierw urządzenie.
3. Nie dotykaj gorących powierzchni urządzenia. Przenosząc kombiwar
używaj rękawic kuchennych i uchwytów.
4. Nie odłączaj urządzenia od sieci ciągnąc za kabel.
5. Kabla i pokrywy z elementami elektrycznymi nie zanurzaj w wodzie!
6. Używając kombiwaru w obecności dzieci zachowaj szczególną ostrożność.
7. Przed rozpoczęciem czyszczenia lub gdy nie używasz urządzenia
zawsze wyjmuj wtyczkę z gniazdka sieciowego.
8. Przed czyszczeniem odczekaj aż urządzenie całkowicie ostygnie.
9. W przypadku jakiegokolwiek uszkodzenia przewodu sieciowego lub
wtyczki nie używaj urządzenia.
10. W przypadku stwierdzenia jakiegokolwiek uszkodzenia urządzenia nie
używaj - oddaj urządzenie do autoryzowanego punktu serwisowego.
11. Używaj wyłącznie oryginalnych akcesoriów. Użycie innych akcesoriów
może spowodować uszkodzenie urządzenia lub obrażenia ciała.
12. Urządzenia nie wolno używać na wolnym powietrzu. Przeznaczone jest
wyłącznie do użytku w pomieszczeniach zamkniętych.
13. Nie stawiać w pobliżu gorących przedmiotów i powierzchni lub
kuchenek gazowych. Nie wkładać do nagrzanego piekarnika.
14. Przewód elektryczny należy chronić przed uszkodzeniem! Nie wieszaj
przewodu na ostrych krawędziach, na przykład kancie stołu. Na kablu
niczego nie stawiać. Uważaj, aby kabel nie był skręcony lub napięty.
15. Przenosząc urządzenie zawierające gorącą potrawę zachowaj
szczególną ostrożność!
16. Urządzenia nie przerabiać. Nie używać w celach innych niż podane
w instrukcji.
17. Przed włączeniem urządzenia do prądu upewnij się, że napięcie w sieci
odpowiada napięciu podanemu na urządzeniu.
18. Naprawy zlecaj wyłącznie autoryzowanemu punktowi serwisowemu.
PL 1
397709320.001.png
OPIS URZĄDZENIA
Wielofunkcyjny piekarnik kombiwarowy należy do najciekawszych
nowości na rynku artykułów gospodarstwa domowego. Potrawy przy-
gotowane w kombiwarze przygotowywane są szybciej, zachowują swój
naturalny smak i wartość odżywczą. Obsługa urządzenia jest bardzo pro-
sta – wystarczy nastawić odpowiednią temperaturę (zakres 65-250˚C)
a przy pomocy minutnika czas przygotowywania potrawy (0-60 minut).
ZASTOSOWANIE
1. Urządzenie wielofunkcyjne
Obieg gorącego powietrza wewnątrz kombiwaru pozwala na przygo-
towywanie potraw na różne sposoby – gotowanie, grillowanie, pieczenie,
odgrzewanie, szybkie rozmrażanie. Nadaje się do suszenia i sterylizacji
produktów.
2. Niższy poziom cholesterolu
Nowoczesne badania naukowe udowodniły, że wysoki poziom cholestero-
lu w organizmie człowieka jest częstą przyczyną chorób serca i problemów
z ciśnieniem. Poziom cholesterolu w organizmie wzrasta wraz ze spożywa-
niem tłustych potraw oraz różnych tłuszczów. Kombiwar umożliwia przygo-
towywanie potraw bez użycia tłuszczu lub pozwala go znacznie ograniczyć,
co znacznie podnosi jakość przygotowywanych potraw.
3. Oszczędność czasu i energii elektrycznej
W związku z dużą wydajnością gorącego powietrza krążącego wewnątrz
kombiwaru czas gotowania i zużycie energii elektrycznej zostają obniżo-
ne do minimum. W porównaniu ze zużyciem w klasycznych piekarnikach
elektrycznych zużycie energii spada aż o 20% - 60% (w zależności od przy-
gotowywanej potrawy).
4. Zachowanie wartości energetycznych i naturalnego
smaku potrawy
Wydłużony czas przygotowywania potrawy zawsze niszczy wartość
odżywczą produktów i zmienia ich naturalny smak. Ponieważ kombiwar
skraca czas przygotowywania potraw, gotowe potrawy będą smaczniejsze
i bogatsze w składniki odżywcze.
5. Łatwy do przenoszenia
Kombiwar można zabrać ze sobą na wakacje, do domku letniskowego
lub schroniska.
PL 2
minutnik
i włącznik
silnik
termostat
zewnętrzny
obieg powietrza
wewnętrzny obieg
gorącego
powietrza
naczynie
szklane
ruszt metalowy
OBSŁUGA
Ważne informacje
1. Nie podnosić pokrywy póki urządzenie jest włączone do prądu.
Najpierw odłączyć kombiwar z prądu a dopiero potem ściągnąć
pokrywę. Pokrywę podnosić za uchwyt ostrożnie – wewnątrz
kombiwaru znajduje się gorące powietrze.
2. Przed ściągnięciem pokrywy:
(1) wyłączyć minutnik i termostat
(2) wyciągnąć wtyczkę z gniazdka
(3) podnieść pokrywę – trzymać wyłącznie za uchwyt
(4) pokrywę odłożyć na powierzchnię odporną na wysokie temperatury
3. Pokrywę kłaść tylko na powierzchni odpornej na wysokie temperatury.
4. Po ustawieniu termostatu temperatura spirali wewnątrz kombiwaru
znacznie wzrasta, w wyniku czego uchwyt pokrywy jest gorący. Jest to
naturalne zjawisko.
5. Pokrywę odkładać wyłącznie na powieżchnie odporne na wysokie
temperatury! – Pokrywa jest podczas włączenia urządzenia bardzo
gorąca także z zewnątrz. Położenie gorącej pokrywy na powierzchni
wykonanej z materiałów łatwopalnych może doprowadzić do
uszkodzenia powierzchni a nawet do jej zapalenia!
6. Pokrywy nigdy nie myć pod bieżącą wodą ani w zmywarce! – Wewnątrz
pokrywy znajdują się czułe części elektroniczne i mogłoby dojść do
uszkodzenia. Pokrywę wytrzeć z zewnątrz miękką wilgotną ściereczką.
7. Szklane naczynie umyć dopiero jak całkowicie ostygnie! W innym
wypadku może pęknąć i zranić osobę obsługującą kombiwar lub inne
osoby znajdujące się w pobliżu. PL 3
397709320.002.png
Przygotowanie urządzenia do pracy:
1. Umyj i wytrzyj naczynie.
2. Załóż pokrywę.
3. Podłącz kombiwar do prądu.
4. Ustaw termostat na 250˚C.
5. Ustaw minutnik na 5 minut.
6. Po upływie ustawionego wcześniej czasu termostat automatycznie się
wyłączy (pozycja OFF – przycisk minutnika).
7. Wyłącz kombiwar z sieci.
8. Odłóż pokrywę na równą odporną na wysokie temperatury
powierzchnię i poczekaj aż ostygnie – co najmniej 10 minut.
Uwaga:
Podczas pierwszego użycia kombiwaru może uwolniać się nieprzyjemny zapach.
Użycie kombiwaru
1. Postaw szklane naczynie na podstawie. W razie potrzeby włożyć do
szklanego naczynia ruszt (do grillowania, opiekania, gotowania na parze
itp.). Włóż produkty. Pamiętaj, że po założeniu pokrywy pomiędzy nią
a produktami musi być zachowana wolna przestrzeń (co najmniej 3-5
cm). Naczynie kombiwaru musi być położone w odległości co najmniej
10 cm od ścian i innych powierzchni.
2. Załóż pokrywę na naczynie.
3. Włącz wtyczkę do gniazdka sieciowego.
4. Obracając regulator minutnika w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara ustaw czas pieczenia potrawy. Po tej czynności zapali
się czerwona lampka kontrolna.
5. Obracając regulator temperatury w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara ustaw odpowiednią temperaturę. Po tej czynności
zapali się zielona lampka kontrolna. Kombiwar jest włączony.
6. Kiedy urządzenie osiągnie wewnątrz pożądaną temperaturę zielona
lampka kontrolna temperatury zgaśnie. Jeśli temperatura wewnątrz
urządzenia spadnie poniżej ustawionej temperatury termostat
zareaguje na spadek temperatury i automatycznie zacznie ponowne
nagrzewanie urządzenia – zielona lampka ponownie się zaświeci.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
1. Misa, ruszt metalowy: do mycia używać zwykłego płynu do naczyń i
myjki. Szklane naczynie myć dopiero jak całkowicie ostygnie! W innym
przypadku może pęknąć i zranić użytkownika lub osoby znajdujące się
w pobliżu.
2. Pokrywa: wilgotną ściereczką wytrzeć jedynie dno pokrywy.
PL 4
Ostrzeżenie:
Pokrywy nigdy nie wkładaj do wody ani pod bieżącą wodę!
Do pokrywy nie może dostać się żadna ciecz!
Pokrywy nigdy nie myj pod bieżącą wodą ani w zmywarce do naczyń! –
Wewnątrz pokrywy znajdują się czułe elementy elektroniczne i może dojść do
uszkodzenia. Pokrywę wytrzyj jedynie miękką nawilżoną ściereczką.
Do czyszczenia nie używaj druciaków ani innych ostrych materiałów lub
chemikaliów (piasek itp.).
Funkcja samooczyszczania
1. Nalej do misy wodę na wysokość 4 cm i dodaj zwykłego płynu do
naczyń.
2. Nałóż pokrywę.
3. Regulator termostatu przekręć do pozycji WASH. Regulator minutnika
ustaw na 10 minut. W razie potrzeby można podczas „mycia wstępnego”
włożyć do misy także metalowy ruszt. Obieg gorącego powietrza
wytworzy wirujący prąd myjący.
4. W chwili kiedy minutnik znajdzie się w pozycji OFF wyjmij wtyczkę z
gniazdka sieciowego a następnie uchyl pokrywę. Misę wypłucz
w ciepłej wodzie. Jeśli zajdzie tak potrzeba powtórz czynność.
DANE TECHNICZNE
Zasilanie: 220-240V Częstotliwość: 50Hz
Moc: 1200-1400W Minutnik: 0-60 minut
Maks. pojemność misy: 12 litrów
Dystrybucja: TV PRODUCTS sp. z o. o. Kraj pochodzenia: Chiny
Importer na UE: TV PRODUCTS s. r. o.
minutnik
termostat
PL 5
397709320.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin