kombiwar 2.pdf

(179 KB) Pobierz
kombiwar instrukcja
KOMBIWAR
AX-767 M i AX-777 M
Instrukcja obs¸ugi
187282138.001.png
KOMBIWAR AX-767 M i AXÐ777 M*
UCHWYT BEZPIECZEÁSTWA
¥ GDY PODNIESIONY - ELEMENT
GRZEJNY JEST WYüCZONY
¥ GDY OPUSZCZONY - ELEMENT
GRZEJNY JEST WüCZONY
ZEGAR
WYüCZANY AUTOMATYCZNIE
POKR¢TüO REGULATORA TEMPERATURY
WSKANIK TEMPERATURY
UCHWYTY
WYKONANE Z PLASTIKU NIE
NAGRZEWAJCEGO SI¢
OBIEG GORCEGO POWIETRZA
MISKA ZE SZKüA ûAROODPORNEGO
PODWYûSZONE DNO
DANE TECHNICZNE:
MOC: 1200 W
NAPI¢CIE: 220 V
CZ¢STOTLIWOå: 50 Hz
pojemnoæ: 11,5 l.
MISKA: SZKüO HARTOWANE ãARCOPALÒ
WYMIARY MISKI:
ærednica 305 mm
wysokoæ 167 mm
üCZNA WAGA: 9,5 kg
DüUGOå SZNURA: 1,4 m
ZAKRES TEMPERATUR: 65 0 C - 250 0 C
ZALETY KOMBIWARA:
¥ odmraýanie, szybkie podgrzewanie, gotowanie, pieczenie, odparowywanie, grilowanie
¥ pieczenie bez uýywania t¸uszczu
¥ moýliwoæ wst«pnego automatycznego umycia miski i rusztu poprzez funkcj« WASH
¥ moýliwoæ mycia miski w zmywarce.
PORîWNANIE Z PIEKARNIKIEM KLASYCZNYM I KUCHENK MIKROFALOW:
W¸aæciwoæci
przenoæny
obserwacja procesu
szybkie pieczenie
podrumienienie
bez zapachu
pieczenie
¸atwoæ mycia
promieniowanie mikrofal
soczystoæ potraw
rwnomierne opiekanie
ustawianie temperatury
obniýanie zawartoæci
t¸uszczu
Kombiwar
tak
tak
tak
tak
tak
tak
tak
nie
tak
tak
tak
tak
Klasyczny
nie
trudna
nie
tak
nie
tak
nie
nie
tak
nie zawsze
tak
nieco
Mikrofalowa
trudno
trudna
tak
nie
tak
tak
tak
tak
nie
w miar«
nie
nie
WSKAZîWKI PRZED UûYCIEM KOMBIWARA PO RAZ PIERWSZY:
¥ przetrzyj misk« mi«kk gbk
¥ umieæ pokryw« na misce
¥ upewnij si«, ýe miska umieszczona jest w bezpiecznej odleg¸oæci od ¸atwopalnych przedmiotw, zw¸a-
szcza plastiku
¥ w¸cz wtyczk« do sieci i nastaw termostat na temperatur« 250 0 C, co pozwoli usun smar z grza¸ki
¥ nastaw timer na 5 minut
¥ po ostygni«ciu, przetrzyj brzeg miski mi«kk gbk i roztworem wody z delikatnym p¸ynem myjcym
co pozwoli na usuni«cie przypalonego smaru.
*Wszystkie funkcje jak w modelu AX-767 M, dodatkowo wyjmowalny przewd.
2
187282138.002.png
ORIENTACYJNE TEMPERATURY I CZAS OBRîBKI CIEPLNEJ
DLA NIEKTîRYCH WYBRANYCH POTRAW.
SUROWIEC (0C)
CI¢ûAR
(GR)
TEMPERAT.
CZAS
OBRîBKI
(min)
mi«so, ca¸y drb
ca¸y kurczak pieczony
na ruszcie
kurczak w folii
kotlety wieprzowe na ruszcie
kotlety wieprzowe w folii
ryby
1/2 karpia na ruszcie
pieczywo w formach
1000-1200
1000-1200
200-240
200
40-45
porcja 150
3 porcje 150
80-100
210
230
80-200
205
130-180
60-70
20
25
w zal. od iloæci
22
w zal. od iloæci,
rodzaju
30
30
25
25
w zal.od iloæci
10
410
babka piaskowa
babka droýdýowa
ciasto z owocami
pizza z gotowej mieszanki
rozmraýanie potraw
opiekanie pieczywa
1200
656
520
660
175
135
160
150
170
170
PRZYGOTOWANIE SUROWCA:
¥ potrawy przed w¸oýeniem do kombiwara przygotowujemy zaleýnie od ich rodzaju. Mi«so kroimy i ewen-
tualnie smarujemy delikatnie olejem. Solimy i wk¸adamy na chwil« do lodwki. Przed grilowaniem,
p¸aty mi«sa oraz drb moýna wst«pnie podmarynowa, co poprawi smak i jakoæ potrawy. Temperatura
i czas zaleý od rodzaju potrawy, jej iloæci, jakoæci mi«sa i gustu konsumenta
¥ wszystkie niýej podane parametry obrbki cieplnej podane s na podstawie konkretnych badaÄ i prb.
Naleýy je traktowa jako informacje wyjæciowe.
INSTRUKCJA OBSüUGI :
Ð w¸cz do prdu i nastaw na ON. Ustaw termostat na ýdan temperatur«. Jeæli Twoja potrawa wyma-
ga krtszego czasu gotowania niý 10 min., ustaw termostat na czas powyýej 10 min., a nast«pnie
powr do ýdanego czasu.
Ustawianie termostatu:
¥ odmraýanie:
THAW
65 0 C
¥ mycie:
WASH
100 0 C
Mycie kombiwara
¥ od¸cz przewd od sieci
¥ zdejmij przykrywk«
¥ do mycia miski i elementw metalowych uýywaj zawsze gbki z delikatnym p¸ynem do mycia
¥ po umyciu, dok¸adnie wyp¸ucz ciep¸ i zimn wod
¥ nigdy nie uýywaj ostrych zmywakw i proszkw mogcych porysowa powierzchni«
Samoczyszczenie si« miski szklanej
¥ kombiwar wyposaýony jest w funkcj« ãwashÒ pozwalajc na samoczyszczenie si« szklanej miski
¥ wlej do szklanej miski gorc wod« (oko¸o 1,5 l)
¥ dodaj troch« p¸ynu do zmywania
¥ po¸ý pokrywk« i w¸cz przewd do sieci
¥ pokr«t¸o termostatu ustaw w pozycji ãwashÒ, a timer na 10 min.
¥ po zakoÄczeniu mycia wylej wod« i wyp¸ucz dok¸adnie misk« zimn wod
Rozmraýanie:
doæwiadczenie wskazuje, ýe kombiwar rozmraýa 1 kg ýywnoæci w cigu 40 min. Wi«ksze kawa¸ki
powinny zosta przynajmniej raz odwrcone. Rozmraýan ýywnoæ naleýy umieæci w plastikowym
woreczku, celem unikni«cia mocnego zabrudzenia kombiwara. Torebk« t« naleýy usun przed rozpo-
cz«ciem gotowania.
Grilowanie:
ustaw termostat na 200-250 0 C. Moýesz umieæci mi«so na grnym lub dolnym ruszcie, albo na obu
rusztach jednoczeænie. Pami«taj, aby odwrci mi«so po po¸owie okresu grilowania. O czasie grilowa-
nia decyduje wielkoæ, gruboæ i iloæ mi«sa.
3
187282138.003.png
Potrawki:
do przygotowania potrawki odpowiednie b«dzie lekkie naczynie lub nawet ma¸a patelnia. Gdy brakuje
nam przykrywki moýemy owin naczynie foli aluminiow a jej koÄce pod¸oýy pod spd garnka. Pro-
ponujemy przed przystpieniem do gotowania w kombiwarze sk¸adniki potrawki poddusi a nast«pnie
po¸czy w gorcym naczyniu. Gotowa w umiarkowanej temperaturze i miesza od czasu do czasu,
aby potrawa nie przywar¸a do dna garnka.
Przypiekanie i pieczenie:
warzywa piec w temperaturze 180-200 0 C. Moýna je rwnieý gotowa wraz z mi«sem, poniewaý tempe-
ratury gotowania s zbliýone.
Mi«so:
¥ wieprzowina: pocztkowo 200 0 C przez 20-30 min., nast«pnie obracajc mi«so zmniejszy temperatur«
do 160 0 C i piec przez ok. 20 min. w zaleýnoæci od gruboæci mi«sa aý do jego zrumienienia
¥ wo¸owina, baranina: pocztkowo 180-200 0 C przez 20 min., nast«pnie 170 0 C
¥ ciel«cina: pocztkowo 180-200 0 C, nast«pnie 160 0 C aý do zrumienienia
¥ kurczak: 200 0 C
CZAS OBRîBKI W MIN.
RODZAJ MI¢SA
MASA
(kg)
SüABY
åREDNI
MOCNY
wo¸owe, ýeberka, szynka
wo¸owe b/koæci
wieprzowe b/koæci
wieprzowe z koæci
ýeberka wieprzowe
tusza tylna z koæci
0,9 - 1,4
0,9 - 1,4
0,9 - 1,4
0,9 - 1,4
0,9 - 1,4
0,9 - 1,4
12 - 20
15 - 20
-
-
-
-
20 - 25
20 - 25
-
-
-
12 - 15
25 - 30
25 - 30
20 - 25
25 - 30
20 - 25
-
Gotowanie warzyw i ryb na parze:
wilgotne warzywa owiÄ szczelnie foli«. Jednoczeænie moýesz gotowa warzywa oraz mi«so. Podobnie
moýesz gotowa ryb«. Przed gotowaniem naleýy j oczyæci, doda przyprawy i owin szczelnie foli.
Ciasta:
w kombiwarze z powodzeniem moýna rwnieý piec ciasta. Naleýy je piec na niskim ruszcie, poniewaý
pozwala to na swobodn cyrkulacj« powietrza. Bardzo dobrze sprawdzaj si« okrg¸e formy do ciast.
RODZAJ PIECZYWA
PIEKARNIKI
KLASYCZNE
(¸cznie z czasem
rozmraýania) min/ 0 C
20/230
53/180
55/160
35/220
35/220
25/220
KOMBIWAR
min/ 0 C
ciastka
tort ma¸y
tort duýy
chleb kukurydziany
herbatniki
chleb pszenny
10/200
20/150
35/150
20/180
12/200
12/200
HAMBURGERY Z DROBIU:
¥ paczka mroýonych hamburgerw z drobiu
¥ rozmroýone hamburgery wyj z opakowania, po¸oýy na kawa¸kach folii aluminiowej na ruszt i lekko
posmarowa olejem
¥ zalecana temperatura pieczenia 225 0 C przez 15 min. na wysokim ruszcie.
FRYTKI ZIEMNIACZANE:
¥ paczka mroýonych frytek ziemniaczanych
¥ wysypa z opakowania na siatk« i piec na dolnym ruszcie bez t¸uszczu
¥ zalecana temperatura pieczenia 240 0 C przez 15 min. na wysokim ruszcie.
SMAûONE KOTLETY WIEPRZOWE:
¥ 2 kotlety wieprzowe, sl, tarta bu¸ka, mka, jajko, olej
¥ kotlety rozbi, posoli, obtoczy w mce, jajku i tartej bu¸ce. W¸oýy do wysmarowanego olejem p¸a-
skiego naczynia, kotlety posmarowa z wierzchu olejem.
¥ zalecana temperatura smaýenia 180 0 C przez 20 min. na niskim ruszcie. W po¸owie smaýenia naleýy
kotlety odwrci.
STEKI WOüOWE Z CZOSNKIEM:
¥ 1,5 kg wo¸owiny bez koæci, pieprz mielony, 2 zbki utartego czosnku
¥ wymiesza pieprz z czosnkiem i t mieszanka posmarowa obustronnie steki. Pozostawi w tempe-
raturze pokojowej przez 1/2 godziny.
PRZEPISY KULINARNE
4
187282138.004.png
¥ po¸oýy na niski ruszt i piec w temperaturze 200 0 C przez 5 min.
FRYTKI O NISKIEJ ZAWARTOåCI CHOLESTEROLU:
¥ obra i umy 6 ziemniakw æredniej wielkoæci. Pokroi na frytki i osuszy
¥ frytki posmarowa olejem dietetycznym i roz¸oýy warstw na sitku
¥ smaýy w temperaturze 250 0 C ok. 30 min. aý frytki zrumieni si«.
KURCZAK SMAûONY PO TEKSAÁSKU:
¥ kurczaka wiartujemy i wk¸adamy na 15 min do mieszanki: 1 filiýanka mleka, 1 ¸yýka soli czosnkowej
1 ¸yýeczka pieprzu.
¥ dodajemy 1 filiýank« mki oraz 1/2 ¸yýeczki papryki. Tak przygotowan mas smarujemy kurczaka
i zawijamy w posmarowan t¸uszczem foli«
¥ smaýymy w temperaturze 150 0 C ok. 20 min., a nast«pnie przez 5-10 min. w temperaturze 250 0 C wyj
kurczaka bezpoærednio po zakoÄczeniu smaýenia aby unikn dzia¸ania pary.
PIZZA:
¥ ciasto na pizz« w proszku, ser twardy 50g, woda 190g, przecier pomidorowy, cebula, w«dlina 100g,
przyprawy, olej
¥ z mieszanki pizzy w proszku i wody przygotowa ciasto w/g przepisu na opakowaniu, a nast«pnie
u¸oýy w naczyniu wysmarowanym olejem
¥ ciasto posmarowa olejem i przecierem pomidorowym, uk¸ada na nim kawa¸ki w«dliny, s¸oniny, plas-
terki cebuli, posypa tartym serem
¥ temperatura pieczenia 150 0 C na niskim ruszcie przez 25 min.
GRZANKI /TOSTY/ Z SEREM:
¥ 8 kromek bu¸ki paryskiej, mas¸o, 100g tartego sera
¥ bu¸k« parysk pokroi w kromki, lekko posmarowa mas¸em i posypa tartym serem, u¸oýy luno na
ruszcie wysokim
¥ temperatura pieczenia 230 0 C, ok. 10 min.
KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI:
¥ ciasto: 125g mki, 1 jajko, 50g cukru, 50g t¸uszczu, 10g proszku do pieczenia, owoce
¥ posypka: 30g mas¸a, 40g grubej mki, 30g cukru pudru
¥ wyrobi ciasto ze sk¸adnikw podanych wyýej, roz¸oýy w formie i po¸oýy owoce (æwieýe lub z kompotu),
posypa posypk
¥ temperatura pieczenia 160 0 C przez 25 min., na ruszcie dolnym.
BABKA PIASKOWA:
¥ 350g mki, 250g cukru kruszta¸u, 88g t¸uszczu, 4 jajka, 22g proszku do pieczenia, 175 ml wody
¥ mas« wymiesza i roztrzepa w mikserze. Wyla do wysmarowanej t¸uszczem formy
¥ temperatura pieczenia 175 0 C prze 30 min. na ruszcie wysokim, forma blaszana o ærednicy 250mm
i wys. 90 cm.
BABKA DROûDûOWA:
¥ 1 jajko, 1 ý¸tko, 250 mg mki tortowej, 1/8 l. mleka, 20g droýdýy, 70g t¸uszczu, 70g cukru, 50g rodzynek, sl
¥ sk¸adniki wymiesza w rzadkie ciasto, pozostawi do wyroæni«cia w nat¸uszczonej formie ok. 1-2 godz.
¥ temperatura pieczenia 135 0 C ok. 30 min., ruszt niski
BISZKOPT TORTOWY NISKI:
¥ 2 ý¸tka, 110g mki, 100g cukru pudru, 4 ¸yýki gorcej wody, 2 bia¸ka
¥ ý¸tka ubi z cukrem, doda wod«, mk« i pian« z bia¸ek. Wla do nat¸uszczonej i wysypanej mk formy
¥ temperatura pieczenia 130 0 C przez 20 min., ruszt wysoki
WOüOWINA PO INDONEZYJSKU:
¥ 600g karkwki, 1 utarty zbek czosnku, 1,5 ¸yýki sosu sojowego, 1/2 ¸yýki kminku, sl, przyprawy
¥ mi«so pokroi w dwucentymetrowe kostki. W misce wymiesza: czosnek, sos sojowy, kminek, olej, sl,
przyprawy. Do mieszanki do¸oýyc mi«so i dobrze wymiesza, w¸oýy do lodwki na ok. 1 godz.
¥ wyj mi«so z mieszanki i nak¸ada pojedyncze kawa¸ki na ruszt do szasz¸ykw
¥ temperatura pieczenia 200 0 C, ok. 8-10 min na niskim ruszcie.
JAJKA NA WODZIE:
¥ jajka, sl, woda
¥ jajka wbi do oddzielnych filiýanek, posoli i zala dwoma ¸yýkami wody tak, aby ý¸tko znajdowa¸o si«
pod wod
¥ temperatura gotowania 180 0 C, 5 min. na niskim ruszcie
JAJKA GOTOWANE:
¥ umyte jajka po¸oýy na niski ruszt, gotowa
¥ po ugotowaniu podstawi pod zimn wod«, aby je ostudzi
¥ temperatura gotowania 200 0 C, 5 min. (na mi«kko), 7 min. (na twardo)
ZIEMNIAKI PIECZONE:
¥ jednakowej wielkoæci ziemniaki umy pod bieýc wod
¥ nadkroi je i w powsta¸e szczeliny w¸oýy kawa¸ek mas¸a lub s¸oniny
¥ piec tak, aby skrka by¸a chrupica
¥ temperatura pieczenia 250 0 C, 35 min. na niskim ruszcie
KURCZAK W POTRAWCE JARZYNOWEJ:
¥ 450g filetw kurczaka, 1 ¸yýka wina, 1 ¸yýeczka cukru, 1/2 ¸yýeczki mki ziemniaczanej, pieprz, 1 roztarty
zbek czosnku, 1/4 filiýanki brukselki
¥ mi«so obtoczy w mce ziemniaczanej, doda pozosta¸e sk¸adniki i w¸oýy do lodwki na 2 godz.
¥ nast«pnie po¸oýy na folii na niskim ruszcie
¥ temperatura pieczenia 180 0 C, 20 min.
5
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin