Salatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowymPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.4 sliwki,2 kwasne jablka,2 banany,2 gruszki,1 pomarancza,1 lyzka soku cytrynowego.Sos majonezowo-imbirowy:100 g majonezu,25 ml koniaku,1 lyzeczka cukru pudru,1 lyzeczka soku cytrynowego,1/2 lyzeczki imbiru,1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,pieprz bialy.1. Wszystkie owoce dokladnie umyc, obrac.2. Sliwki przeciac na pol, wyjac pestki.3. Jablka i gruszki pokroic na osemki, banany na plasterki, pomarancze na kawalki.4. Pokrojone jablka, gruszki i banany skropic sokiem cytrynowym, by nie sciemnialy.5. Przygotowac sos. Rozetrzec dokladnie cukier z pieprzem, imbirem i galka muszkatolowa. Dodac sok cytrynowy, majonez i koniak. Dobrze wymieszac.6. Owoce przelozyc do salaterki, zalac sosem. Najlepiej przygotowac salatke tuzprzed podaniem. Podawac do cieleciny i drobiu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 88.
tatanka.com