ZUPA ZALEWAJKA.rtf

(1 KB) Pobierz

                                   ZALEWAJKA (zupa)
·

Składniki
garstka suszonych grzybów
3 średnie ziemniaki
żur, najlepiej śląski, z żytniej mąki, o smaku lekko czosnkowym
4 parówki lub kawałek kiełbasy pokrojony w kostkę,
łyżka masła lub podsmażona cebulka
ew. łyżka śmietany

Wykonanie
W 0,5 litra wody ugotuj wcześniej namoczone (0,5 godz.) grzybki (gotuj na małym ogniu ok 20 min.), wyjmij z wywaru i po ostudzeniu pokroj w paseczki.

Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotuj w takiej ilości wody, żeby jej było ponad ziemniakami ok. 2 cm, lekko posól. Nie odlewaj wody z ziemniaków, lecz dodaj do tego wywar z grzybków i pokrojone grzyby, zagotuj, zalej żurem - 3-4 łyzki lub więcej, jeśli będzie niekwaśny, i zagotuj. Zalewajka musi być wyraźnie kwaśna. Na patelni podsmaż kiełbasę lub parówki, dodaj do zalewajki, zapraw śmietaną, najlepiej już na talerzu. Osobno można podsmażyć cebulkę i też wlać do zupy.

Zupa równie dobrze smakuje bez kiełbasy czy parówek

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin