ZALEWAJKA (zupa)· Składnikigarstka suszonych grzybów3 średnie ziemniakiżur, najlepiej śląski, z żytniej mąki, o smaku lekko czosnkowym4 parówki lub kawałek kiełbasy pokrojony w kostkę, łyżka masła lub podsmażona cebulkaew. łyżka śmietany Wykonanie W 0,5 litra wody ugotuj wcześniej namoczone (0,5 godz.) grzybki (gotuj na małym ogniu ok 20 min.), wyjmij z wywaru i po ostudzeniu pokroj w paseczki.Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotuj w takiej ilości wody, żeby jej było ponad ziemniakami ok. 2 cm, lekko posól. Nie odlewaj wody z ziemniaków, lecz dodaj do tego wywar z grzybków i pokrojone grzyby, zagotuj, zalej żurem - 3-4 łyzki lub więcej, jeśli będzie niekwaśny, i zagotuj. Zalewajka musi być wyraźnie kwaśna. Na patelni podsmaż kiełbasę lub parówki, dodaj do zalewajki, zapraw śmietaną, najlepiej już na talerzu. Osobno można podsmażyć cebulkę i też wlać do zupy.Zupa równie dobrze smakuje bez kiełbasy czy parówek
renka16