Składniki:
kaczka - około 2 kg
4 kwaśne i twarde jabłka
szklanka białego, wytrawnego wina
łyżka masła
łyżka tymianku
łyżka majeranku
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Kaczkę myję dokładnie, następnie dokładnie suszę. Nacieram wewnątrz i na zewnątrz solą i przyprawami.
By mięso aromatu nabrało, zawijam je w folię i wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Następnie układam na blasze lekko posmarowanej oliwą [tak, by tylko kaczka w pierwszych chwilach pieczenia do niej nie przywarła], na około układam ćwiartki jabłek. Całość polewam odrobiną stopionego masła.
Kaczkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - w tej temperaturze piekę kaczkę 15 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę kaczkę około 70-90 minut - innymi słowy, aż będzie miękka.
W czasie pieczenia kaczkę bardzo często [kilkanaście razy] polewam winem i wytworzonym sosem.
b.t.kaszuba1