Kaczka pieczona owocowa.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

kaczka - około 2 kg

 

4 kwaśne i twarde jabłka

 

szklanka białego, wytrawnego wina

 

łyżka masła

 

łyżka tymianku

 

łyżka majeranku

 

łyżka soku z cytryny

 

sól

 

pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Kaczkę myję dokładnie, następnie dokładnie suszę. Nacieram wewnątrz i na zewnątrz solą i przyprawami.

 

By mięso aromatu nabrało, zawijam je w folię i wstawiam do lodówki na kilka godzin.

 

Następnie układam na blasze lekko posmarowanej oliwą [tak, by tylko kaczka w pierwszych chwilach pieczenia do niej nie przywarła], na około układam ćwiartki jabłek. Całość polewam odrobiną stopionego masła.

 

Kaczkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - w tej temperaturze piekę kaczkę 15 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę kaczkę około 70-90 minut - innymi słowy, aż będzie miękka.

 

W czasie pieczenia kaczkę bardzo często [kilkanaście razy] polewam winem i wytworzonym sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin