Sałatka z kapusty białej do słoików.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki              

3 kg kapusty białej

0,5 kg ogórków kiszonych

0,5 kg marchwi

1 kg papryki czerwonej

4-5 cebul

sól

Zalewa:

9 szklanek wody

1,5 szklanki octu

1,5 szklanki cukru

pieprz, ziele ang., listki laurowe               Cebulę pokroić na cienkie półkrążki,  posolić i zostawić na około 4 godziny. Kapustę poszatkować, posolić (około 4 łyżki soli) i też zostawic na ok.4 godziny, potem odcisnąć i odlać sok. Dodać paprykę pokrojoną dowolnie, utartą na dużych oczkach marchew, ogórki w plasterkach, cebulę i wymieszać. Zalać gorącą zalewą. Włożyć do słoików, uzupełnić słoiki resztą zalewy i pasteryzować po około 20 - 30 minut. Przyprawy dodaje osobno do każdego słoika, żeby było sprawiedliwie po 2 - 3 ziarnka i kawałek listka. Cukier, sól i ocet wg uznania.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin