Produkty:
- 20 dużych, zdrowych główek czosnku
- 4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/4 szklanki octu winnego
- 15 dag cukru
- 2 ostre papryczki chili
- 3 liście laurowe
- 3 gałązki świeżego estragonu
- 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
- czubata łyżka soli
- oliwa
Wykonanie:
Zagotować wino z octem, cukrem, solą, estragonem, papryczkami, liśćmi laurowymi i pieprzem. Do wrzącej zaprawy wrzucić obrane ząbki czosnku. Po chwili zestawić z ognia, przykryć i odstawić na noc. Następnego dnia doprowadzić zaprawę z czosnkiem do wrzenia i gotować ok. 3 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ząbki czosnku ułożyć w słoiczkach i zalać zalewą. Do każdego słoika wlać łyżkę oliwy.
Słoiczki szczelnie zamknąć i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
b.t.kaszuba1