Livance - czeskie racuchy.txt

(0 KB) Pobierz
Sk�adniki na porcj� dla 2 os�b(ja robi�am z podw�jnej ilo�ci):

*2 dag �wie�ych dro�d�y

*2 dag cukru

*1 szklanka mleka

*szczypta soli

*2 jajka

*5 dag m�ki

Do sma�enia: 5 dag mas�a, ja sma�y�am na oleju

Do posypania: cukier wymieszany z cynamonem oraz cukier puder

Wykonanie:

Dro�d�e rozetrze� z cukrem, rozprowadzi� w ma�ej ilo�ci ciep�ego mleka. Doda� pozosta�e sk�adniki, utrze� mikserem na jednolite, do�� g�ste ciasto.

Przykry� �ciereczk� i odstawi� do wyro�ni�cia a� podwoi swoj� obj�to��. Chochelk� nabiera� ma�e porcje ciasta i ostro�nie wylewa� na rozgrzane mas�o lub olej. Sma�y� ma�e racuszki z obu stron na z�oty kolor.

Posypa� najpierw cukrem wymieszanym z cynamonem,a nast�pnie cukrem pudrem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin