I.doc

(259 KB) Pobierz

Imbirowa marchewka z bakaliami



40 dag marchewki, 15 dag rodzynek, 8 dag posiekanych orzechów laskowych lub ziemnych SOS: kawałek korzenia imbiru (ok. 5 cm.) lub 2 łyżki konfitury imbirowej, łyżeczka miodu lub cukru, pół cytryny, pół pomarańczy, szklanka śmietany lub jogurtu

 

SOS: imbir obieramy cieniutko i ścieramy na małych oczkach tarki. Pomarańczę i cytrynę myjemy, sparzamy, ścieramy skórkę z połowy każdego owoca, a następnie wyciskamy sok z połówki pomarańczy i połówki cytryny. Skórki i soki dodajemy do imbiru, dołączamy także miód i wlewamy śmietanę, mieszamy dokładnie. Marchewkę po umyciu, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Rodzynki zalewamy w garnuszku gorącą wodą i zostawiamy na chwilkę, by zmiękły. Orzechy siekamy. Składniki sałatki łączymy, wlewamy sos, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i cukrem lub miodem. Surówka ta wspaniale komponuje się z rybami i mięsem z grilla.

 

Imieninowa



4-5 cebul białych lub czerwonych, 2-3 ogórki sałatkowe, 2 pęczki szczypiorku, 4-5 mięsistych twardych pomidorów, 3-4 strąki papryki w różnych kolorach, 20 dag bryndzy lub startego rokpolu, pęczek koperku, po słoiczku majonezu i sosu tatarskiego, oliwa, sok z cytryny lub ocet winny, cukier, pieprz, sól

 

Przygotować szklane naczynie w kształcie walca. Pokroić warzywa: pomidory - na cząstki lub półplasterki, cebulę - w kostkę, obrane ogórki - w półplasterki, paprykę - w paski lub grubą kostkę, szczypior - bardzo drobno. W szklanym naczyniu ułożyć produkty warstwami. Z wierzchu posypać warzywa pokruszoną bryndzą lub rokpolem i posiekanym koperkiem. Ustawić naczynie na jakimś podwyższeniu. Wokół naczynia z surówką ustawić sosjerki lub miseczki z majonezem, sosem tatarskim, dzbanuszki z oliwą i sokiem z cytryny albo octem winnym oraz przyprawy. Każdy doprawia swoje porcje surówki tak, jak lubi. Surówkę tę można podawać zarówno na przystawkę, jak i do wszelkich drugich dań.

 

Indyjska z owocami

 

1,5 szklanki ugotowanego ryżu, 5 dag konserwowej czerwonej fasolki, 5 dag kukurydzy, duży mięsisty pomidor, mała cebula, winne jabłko, banan, 2 plastry ananasa z puszki, pomarańcza, łyżka rodzynków, łyżeczka masła, łyżeczka posiekanych świeżych ziół (natki pietruszki, estragonu, mięty), sok z cytryny Sos: 3 łyżki oliwy, szczypta skórki otartej z cytryny, sól, pieprz, cukier

 

Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Ryż lekko posolić, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 10-15 min. Fasolkę i kukurydzę osączyć na sicie, pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jabłko i banana obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, cebulę posiekać. Rodzynki sparzyć, osączyć i przez chwilę smażyć na maśle stopionym na patelni, dodać do ryżu razem z pozostałymi składnikami sałatki, dokładnie wymieszać, polać sosem, przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godz. Przed podaniem posypać ziołami.

 

Insalata di riso



na 4 porcje

250 g ugotowanego ryżu (parabolicznego lub długoziarnistego), po 50 g oliwek i żółtego sera, 4 ogórki konserwowe, puszka tuńczyka w oliwie, 2 jaja na twardo, pół puszki groszku, 2 strąki konserwowej papryki (lub świeżej), 150 g krewetek w zalewie, łyżka kaparów, kilka anchois sos: 1/4 szklanki oliwy, 4 łyżki octu winnego lub soku z cytryny, sól, pieprz, łyżeczka musztardy

 

Ogórki, jaja, paprykę, ser i anchois pokroić w kostkę. Groszek, krewetki, tuńczyka osączyć. Wszystkie składniki wymieszać z ryżem. Składniki sosu wlać do słoika, mocno potrząsnąć, wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin