H.DOC

(13334 KB) Pobierz
HERBATNIKI Z MASŁA ORZECHOWEGO

Hamantasze - sakiewki z nadzieniem makowym

 



Ciasto: 12 dag masła, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 30 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka, rdzeń 1/2 laski wanilii Nadzienie makowe: 1/4 szklanki wody, 1 łyżka rumu, 1.5 szklanki zmielonego maku, 1 białko, 15-18 dag cukru, rdzeń 1/2 laski wanilii, sok z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy, 25 dag rodzynek, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 słoiczka dżemu morelowego (15 dag), 3-4 łyżki masła

 

nadzienie makowe: zagotuj wodę z rumem, zmniejsz ogień i wsyp mak. Dodaj białko, cukier, wanilię, sok cytrynowy i pomarańczowy, rodzynki i cynamon. Podgrzewaj 5 minut, mieszając. Dodaj dżem i masło, podgrzewaj dalej, aż masa będzie jednolita. Ostudź. ciasto: utrzyj masło z cukrem i miodem. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz jajka z wanilią. Wyrób ciasto, zawiń w folię i włóż na 3 godziny do lodówki. Potem rozwałkuj do grubości 1/2 cm, wytnij kółka. Pośrodku ułóż porcje nadzienia, a brzegi kółek pozaginaj i sklej tak, aby nadzienie nie wypadało, ale też nie było całkiem zakryte przez ciasto. Piecz 20 minut w temp. 170-180°C.

 

Hamantaszen


Załączony obrazek

Ciasto: 500 g mąki, ½ szkl cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki drożdży, 2 żółtka, 1/3 szkl oleju, woda Masa makowa: 120 g maku, 70 g cukru, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki masła, skórka pomarańczowa, rodzynki

 

Ciasto: Wymieszać suche. Dodać mokre i zagnieść. Zostawić do podwojenia objętości. Masa makowa: Mak sparzyć, dwukrotnie zmienić. Podgrzać z cukrem, miodem, masłem i bakaliami. Ciasto rozwałkować na 3- 5 mm. Wykrawać kółka, nałożyć masę makową. Zlepić w trzech miejscach. Piec w 180* ok. 30 min.

 

Harataniec

 

Ciasto kruche 3 szkl. Mąki, 25 dag margaryny, 0,5 szkl. cukru pudru, 4 żółtka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, cukier waniliowy, powidła Masa serowa 1 kg sera, 4 żółtka, 12,5 dag masła, 1 szkl. cukru pudru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, olejek pomarańczowy, rodzynki Piana 4 białka, 4 łyżki cukru pudru, kisiel wiśniowy bez cukru

 

Ciasto kruche Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Pierwszą połączyć z kakao i włożyć do lodówki. Drugą rozwałkować i wyłożyć na blachę. Posmarować powidłem, następnie zetrzeć ciemne ciasto, wyłożyć masę serową, wylać pianę, upiec. Masa serowa Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, następnie zmielony ser, utrzeć, dodać mąkę, olejek, rodzynki. Piana Białka ubić dodając cukier. Na końcu dodać kisiel w proszku, wymieszać

 

Harataniec

 

1 cukier waniliowy, 4 żółtka, 3 szkl. mąki, 1 kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 15 dag cukru, 2 łyżki kwaśnej śmietany; 1 słoik powideł śliwkowych Masa serowa: 1/2 kg sera białego, 3 jaja, 1/2 kostki margaryny, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 1/2 szkl. cukru, aromat Masa kisielowa: 4 białka, 1 szkl. cukru, 1 czerwony kisiel

 

CIASTO: Ze wszystkich składników oprócz kakao zagnieść ciasto, podzielić je na trzy części, jedną wyrobić z kakao, każdą owinąć w folię, schłodzić. Blachę wykładamy jedną częścią ciasta jasnego, smarujemy ją powidłami i ścieramy na nie na tarce ciasto ciemne. SER: Ser rozetrzeć z margaryną, dodać jaja ubite z cukrem, aromat i budyń w proszku. Wyłożyć masę na ciemne ciasto. MASA KIŚLOWA: Ubić pianę z białek, ubijając dodawać cukier i kisiel w proszku. Wyłożyć przygotowaną masę na masę serową i zetrzeć na nią trzecią część ciasta białego. Piec ok. 1 h.

 

Herbatniki



20 dag mąki, 15 dag masła, 5 żółtek z jaj ugotowanych na twardo, torebka cukru waniliowego, 3-4 łyżki cukru pudru

 

Żółtka utrzeć z cukrem wani­liowym, dodać miękkie masło, mąkę i szybko wyrobić ciasto. Włożyć je do torebki foliowej i schłodzić w lodówce, a następ­nie rozwałkować na placek gru­bości 3-4 mm. Foremkami wykrawać ciastka o dowolnym kształ­cie. Ułożyć je na blasze wyścielo­nej pergaminem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i upiec na bladozłoty kolor, jesz­cze ciepłe posypać cukrem pu­drem. 100 g- 475 kcal

 

Herbatniki



35 dag mąki pszennej, 6 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka sody, 12 dag cukru, 2,5 dag masła, 1 jajo, 4 łyżki śmietany

 

Wymieszać oba rodzaje mąki i sodę. Utrzeć jajo, miękkie masło, śmietanę i cukier, wymieszać z pozostałymi składnikami, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce pół godziny. Rozwałkować na grubość 2-3 mm, ponakłuwać widelcem, wycinać ciasteczka foremką. Piec kilkanaście minut na złoty kolor w temperaturze 200°C. dodatkowe informacje Przechowywać w otwartym pojemniku.

 

HERBATNIKI ANGIELSKIE


Załączony obrazek

4 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mąki ziemniaczanej, 25 dag masła, szklanka mleka, szklanka cukru, łyżeczka sody, cukier waniliowy.


Mąki przesiać i razem z masłem zagnieść. Mleko wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i sodą i dodać do ciasta. Wyrabiać rękoma pół godziny (ja robiłam to znacznie krócej, ciasto jest dosyć twarde i trzeba by bardzo silnych ramion do jego półgodzinnego wyrabiania. Wałkować, jak kto lubi (ja następnym razem zrobię nieco grubsze, bo bardziej nam smakowały), wycinać dowolne kształty (ja posłużyłam się radełkiem) i piec w 180-200st. ok. 20 minut. Można układać blisko siebie, nie rosną.

 

Herbatniki babuni



Sztuka: 88 kcal Przygotowanie: 30 minut (bez czasu oczekiwania i pieczenia)

15 dag masła, 20 dag brązowego cukru, 2 jajka, 2 łyżki śmietanki kremówki, 40 dag mąki, szczypta soli, 2 łyżki kakao, 5 dag polewy czekoladowej, 8 dag niewolonych orzeszków ziemnych

 

Masło stopić (uważać, aby się nie zagoto­wało). Dodać cukier. Częściowo stopić w maśle. Jajka roztrzepać ze śmietanką. Do­dać do masła. Do tych składników przesiać mąkę i sól. Całość wymieszać najpierw mik­serem, następnie energicznie ręką zagnieść ciasto. Podzielić na dwie porcje. Polewę czekoladową drobno posiekać. Razem z kakao dodać do jednej porcji cia­sta. Wyrobić. Posiekać orzechy i dodać do drugiej porcji ciasta. Wyrobić. Z obu porcji ciasta uformować wałki jed­nakowej wielkości. Zawinąć w folię przezro­czystą. Włożyć do lodówki. Ochładzać oko­ło 1 godzinę. Ochłodzone rolady pokroić w plastry 0,5 cm grubości. Dwie blachy z piekarnika przykryć pergaminem lub papierem do pie­czenia. Na tym ułożyć przygotowane cia­steczka. Piec około 12-14 minut w tempera­turze 200°C. Gotowe ciasteczka wyjąć. Ostudzić na kratce kuchennej.

 

Herbatniki czekoladowe



300 g mąki, 150 g masła, 2 żółtka, 100 g cukru pudru, 50 g startej czekolady, szczypta soli, białko, wiórki kokosowe

 

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Wkładamy na ok.30min. do lodówki. Po wyjęciu wałkujemy, wykrawamy ciasteczka. Smarujemy białkiem i posypujemy wiórkami. Pieczemy 10-12min. w temp.200ºC

 

HERBATNIKI KASZTANOWE

 


Deser
1 ½ szklanki cukru, 1 kostka masła, 3 duże jajka, 1 łyżeczka wanilii, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 400 g obranych kasztanów jadalnych, 2 szklanki mąki, 60 g jagód lub borówek (opcjonalnie)


Zagrzać piekarnik na 175ºC. Posiekać (najlepiej mikserem) kasztany na bardzo małe kawałki. Bardzo dobrze wymieszać cukier, masło, jajka, wanilię i sól. Dodać proszek do pieczenia, posiekane kasztany i mąkę. Można również dodać borówki lub jagody. Wyjąć całą masę z miski i ulepić z niej 2 kulki. Obsypać deskę mąką i uformować z ciasta 2 paski. Położyć paski na papierze do pieczenia i piec przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do ochłodzenia przez 30 minut. Pokroić paski ciast w mniejsze paseczki (tak, aby formą przypominały herbatniki) i dalej piec przez 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozwolić, aby się ochłodziły.

 

Herbatniki kawowe z orzechami



50 g posiekanych orzechów włoskich, jedna porcja podstawowego ciasta maślanego na herbatniki, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 175 g cukru pudru, 24 połówki orzechów włoskich

 

Mieszamy posiekane orzechy z surowym ciastem. Dzielimy ciasto na pół i chłodzimy w lodówce, przez co najmniej godzinę. W tym czasie smarujemy tłuszczem dwie blachy i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Rozwałkowujemy jeden kawałek ciasta między arkuszami pergaminu, aż będzie miał około 6 mm grubości. Foremką o średnicy około 65 mm wykrawamy jak najwięcej herbatników. Skrawki ponownie rozwałkowujemy i wycinamy następne herbatniki, aż zużyjemy całe ciasto. W ten sam sposób postępujemy z drugim kawałkiem. Herbatniki układamy na blachach w pewnych odstępach, gdyż urosną pod wpływem wysokiej temperatury. Pieczemy przez mniej więcej 15 minut, aż herbatniki zrumienią się. Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na drucianą pod­stawkę, by ostygły. Kawę wsypujemy do filiżanki, dodajemy 2 łyżki gorącej wody i studzimy. Cukier puder przesiewamy do miseczki i energicznie mieszamy z rozpuszczoną kawą, aż otrzymamy polewę o jednolitej konsystencji, (jeśli trzeba, dodajemy więcej wody). Na każdy herbatnik kładziemy po łyżeczce polewy, rozsmarowując ją wierzchem łyżki, a następnie kładziemy połówkę orzecha. Odstawiamy na godzinę, by polewa zastygła.

 

Herbatniki korzenne



20 dag mąki pszennej, 20 dag mąki ziemniaczanej, 15 dag masła, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, ½ łyżeczki mielonego imbiru, ¾ łyżeczki cynamonu

 

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier, żółtka i przyprawy. Ciasto schłodzić w lodówce. Rozwałkować na grubość 1-2 mm i wykrawać ciasteczka, piec w 160 stopni 10-15 minut na złoty kolor. Przechowywać w odkrytym naczyniu. dodatkowe informacje Ciasteczka są bardzo kruche i znakomicie pasują do popołudniowej herbaty.

 

Herbatniki prababci


21_11.jpg

Porcja na 60 herbatników:

200 g miękkiego masła, 85 g cukru pudru, szczypta soli, 240 g mąki, 60 g migdałów ze skórkę

 

Masło utrzeć na białe masę. Dodać cukier i sól, ucierać tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodawać stopniowo mękę i mieszać. Gdy ciasto będzie gładkie, należy je przykryć i odstawić w chłodne miejsce na min. 90 minut. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na posypanej mękę stolnicy, na placek o grubości 3 cm. Wycięć kawałki w kształcie rombu, wielkości około 5 cm i ułożyć je na blasze. Na środek każdego herbatnika wcisnąć migdał. Piec w rozgrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor. Herbatniki zdejmować z blachy zaraz po upieczeniu i układać na kratce do schłodzenia.

 



Herbatniki twarde

 

4 jajka, 30 dag cukru, 1/4 szklanki mleka, 60 dag mąki, 2 łyżki kaszy manny, łyżeczka amoniaku, cukier waniliowy, kilka kropli dowolnego aromatu

 

Jajka i cukier ubić na puszystą masę; dodać cukier waniliowy, aromat, mleko, mąkę wymieszaną z amoniakiem. Zagnieść ciasto - może być ono dość klejące, więc należy dosypać kaszę manną, a jeśli to nie starczy to odrobinę maki. Rozwałkować na grubość ok., 3 mm. Piec w 1800C aż do zarumienienia. Uprzedzam, ponieważ nie posiadają one tłuszczu są twarde i nie skruszeją nawet po oblaniu ich lukrem - dlatego stały się świetną ozdobą na Wielkanoc:) W smaku przypominają biszkopty i są świetne po namoczeniu w herbacie

 

HERBATNIKI Z MIODEM



250 g mąki plus trochę do podsypywania, 250 g mąki żytniej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 25 g masła plus trochę do natłuszczania formy, skorka starta z 1 pomarańczy, 350 g płynnego miodu, 1 łyżka wódki, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej „allspice" (indyjska przyprawa), 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

 

Wsypujemy mąkę na suchą, głęboką patelnie i wstawiamy na mały ogień. Praż) my, często mieszając, prze/ 7 minut, aż nabierze lekko brązowego koloru. Uważamy przy tym, by jej nie przypalić. Przekładamy do miski. Czynności te powtarzamy z mąką żytnią, następnie przesypujemy ją do miski i dodajemy proszek do pieczenia. Topimy masło na niewielkiej patelni na małym ogniu. Wkładamy skórkę z pomarańczy i smażymy przez mniej więcej 3 minuty, często mieszając. Zdejmujemy patelnie z ognia i odstawiamy. Nalewamy miód i wódkę do ciężkiego rondla, ustawionego na małym ogniu, po czym dodajemy masło pomarańczowe i przyprawy. Mieszamy i zdejmu­jemy z ognia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury I50°C. Cały czas ubijając, nalewamy miód z przyprawami do mąki tak, aby utworzyć dość gęste ciasto. Następnie ugniatamy je przez 5 minut, do momentu, aż stanie się gładkie i sprężyste. Do dalszego pieczenia wykorzystujemy jeszcze ciepłe ciasto. Natłuszczamy masłem dwie formy do ciast...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin