Smarowidełko do chlebka.pdf

(79 KB) Pobierz
http://gotowanie.onet.pl/14789,druk.html
Onet.pl Gotowanie
Strona 1 z 1
Smarowidełko do chlebka
Trudnoœæ: bardzo łatwe
Składniki
50 dag tłustego, wêdzonego boczku
25 dag słoniny
25 dag pieczarek
2 cebule
kwaœne jabłko
szczypta gałki muszkatołowej
ły¿eczka rozmarynu
pêczek szczypiorku
sól i pieprz
Etapy przygotowania
1. Boczek i słoninê przepuszczamy przez maszynkê do mielenia miêsa i wrzucamy do rondla.
Sma¿ymy na małym ogniu.
2. Pieczarki - oczyszczone i wypłukane - szatkujemy.
3. Obrane cebule kroimy w kostkê.
4. Kiedy tłuszcz siê wytopi z boczku i słoninki, wrzucamy do rondla cebulê i pieczarki. Sma¿ymy a¿
do lekkiego wyzłocenia.
5. Wówczas wrzucamy utarte na tarce z du¿ymi oczkami jabłko, wsypujemy rozmaryn, gałkê
muszkatołow¹, po pół ły¿eczki soli i pieprzu. Sma¿ymy jeszcze 10 minutek na małym ogniu.
6. Na koñcu dodajemy do gor¹cego smalcu posiekany szczypiorek, mieszamy i ciepłe smarowidełko
wlewamy do kamionkowego garnuszka.
7. Wspaniale smakuje z kromeczkami razowego chlebka.
2004-12-01
Powrót »
drukuj
Copyright 1996-2008 Onet.pl SA
http://gotowanie.onet.pl/14789,druk.html
2008-10-10
57126614.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin