żeberka duszone z cebulą.doc

(20 KB) Pobierz
KUCHNIA OPTYMALNA

Żeberka duszone z cebulą
1500 g żeberek
300 g cebuli
100 g śmietany 30%
400 g wywaru z włoszczyzny i kości
2 liście laurowe
pieprz, sól - do smaku
50 g smalcu - do podsmażenia

 

     Mięso umyć, osuszyć i podzielić na porcje ok. 125 g (wtedy mięsa mamy ok. 100 g). Kawałki obsmażyć na gorącym tłuszczu. Cebulkę posiekać. Żeberka układać w garnku, przesypując cebulą. Dodać liście laurowe, pieprz i trochę posolić. Wlać gorący wywar, tak by mięso było zakryte i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia wlać śmietanę.
Smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin